PERIODISME

'Tremendes', història de les dones invisibles

La periodista valenciana Majo Siscar prepara la segona edició de Tremendes, un llibre que ens aproxima a la realitat de les dones llatinoamericanes, tot fugint de les visions victimitzadores.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

En una entrevista publicada recentment a Valenciaplaza, la reputada fotoperiodista aragonesa Judith Prat assegurava que "si no afegim les dones a les cobertures (de les notícies), les cobertures no seran completes". Prat sap bé del que parla: ha viatjat a una desena de països -Nigèria, República Democràtica del Congo,...- amb conflictes armats o mediàticament silenciats, sempre tractant d'aproximar-se als relats de les dones, perquè com ella diu "la història ha estat massa temps contada pels homes i les dones també tenen molt a explicar".

Com Prat, cada volta són més les periodistes i fotoperiodistes que s'aproximen a la realitat amb la voluntat d'explicar allò que passa al món des d'una perspectiva feminista, tot situant el focus sobre allò que succeeix a les dones. Una d'aquestes professionals de la comunicació és Majo Siscar, periodista valenciana , que ha publicat aquesta primavera Tremendes, un recull de 10 cròniques a través de les quals s'aproxima a la realitat quotidiana de deu dones de l'Amèrica Llatina.

És, aquest, un llibre escrit a foc lent, fruit de deu anys de vivències a l'Amèrica Llatina. Un tipus de cròniques que requereixen de temps, el temps que cal per amarar-se bé de les històries, per assumir la realitat polièdrica de les coses, per viure i veure en primera persona els processos. El temps, en definitiva, del que avui malden la majoria de redaccions, ara que en el periodisme s'imposa la rapidesa i el click bite. Tremendes és periodisme en estat pur, periodisme amb substància, si es vol dir així, un llibre compromès i de molt bona factura que ja ha esgotat la primera edició (la segona eixirà després de l'estiu) i que espera versió en castellà per al mes d'octubre.

Tremendes és un llibre que posa el focus sobre les dones, perquè com diu la mateixa autora el periodisme internacional, com la narració de la mateixa història, ha estat escrit des d'una perspectiva androcèntrica: homes que explicaven què feien altres homes. Mancava, doncs, una part: l'altre 50% de la població. "La informació internacional sobre els països del sud normalment es centra a parlar dels conflictes. I en aquests conflictes els homes són els qui estan al capdavant, i els qui actuen de portaveus, els que fan coses", diu Majo Siscar. A quin paper queden reduïdes les dones? Al paper de víctimes, en molts casos, de dones sense veu i, per tant, també sense història pròpia. "Les dones són agents actius del canvi, però habitualment aquest paper és ignorat", relata la periodista valenciana, que ha estat col·laboradora d'El Temps.

La periodista valenciana Majo Siscar

És precisament això el que vol mostrar aquest llibre publicat per Pruna Edicions: dones anònimes, lluitadores, que des de la seua experiència, posen a sobre de la taula problemàtiques col·lectives. Marcela, la gladiadora que és ídol dels seguidors de lluita lliure; Alejandra, la mare de nou fills que a la Montaña de Guerrero es dedica al cultiu de la rosella, la matèria primera a partir de la qual produir goma d'opi; Deysi Bermúdez, que a la zona rural del Salvador encara ha de traginar aigua cada dia perquè ella i la seua família subsistisquen; Francy Siagrama, que lluita perquè la seua comunitat, els embera, a Colòmbia, deixe de fer ablacions a les xiquetes; Gala, la xiqueta que té dos mares; María Herrera, la mare de Michoacán -Mèxic- que busca incansablement els quatre fills desapareguts fa quatre anys,...

Moltes d'aquestes històries les ha anat publicant Siscar al llarg dels anys en mitjans de comunicació internacionals. Algunes han estat reescrites per al llibre, adaptades per a aquest nou format. Totes elles, juntes, aporten una visió calidoscòpica de la realitat que viuen les dones a l'Amèrica Llatina, una realitat que, per quotidiana, ens resulta en massa ocasions invisible. Tremendes, de Majo Siscar, les visibilitza, perquè com ella mateixa diu "busque que cada reportatge ens ajude a comprendre un poc més la vida que, tot i els detalls particular, explique històries que tinguen quelcom d'universal".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.