INDEPENDENTISME DE CARRER

"Podríem parlar de més de 700 activistes amb casos repressius dels Mossos el darrer any"

Aquest dimarts els Mossos d'Esquadra van detenir sis persones i van citar a declarar altres tres en el marc d'una operació contra les protestes independentistes dels darrers dos anys. Parlem amb l'advocat d'Alerta Solidària Xavi Monge, responsable de les defenses d'alguns dels imputats.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Quina és la situació dels detinguts d'aquest dimecres?
Hi ha dues persones de les quals no en tenim confirmació, però creiem que no estan detingudes. En total, hi ha 9 persones implicades. Tres detingudes dimecres i que dijous han passat a declarar i després 3 que han estat citats a declarar i tres detinguts però que estan en llibertat. Quatre eren menors en el moment dels fets. Les sis persones en llibertat, estan sense mesures cautelars ni cap restricció, a l'espera que el jutjat faci les diligències que corresponen. Les tres persones detingudes, després de la declaració, sabrem si el fiscal demana la compareixença a presó o no.

Què se'ls imputa?
A tots ells els Mossos els atribueixen, així, a la babalà, com a mínim nou delictes. El que han fet és agafar un seguit de mobilitzacions que van des de la reunió del Consell de Ministres a Barcelona fins al mes d'abril i han assenyalat a quines manifestacions estaven. Aleshores, els atribueixen a tots organització criminal perquè consideren que era un grup creat per incitar i provocar desordres públics. Aleshores els atribueixen un seguit de delictes per cada una de les manifestacions. Per exemple, delictes d'odi contra grup d'ideologia antagònica, que suposem que va lligat a què una manifestació era contra Vox a Sarrià. A alguns els imputen també atemptats a l'autoritat. Hi havia mig codi penal. A alguns la llista és llarguíssima perquè, entre altres coses, hi inclouen incitació a cometre desordres o incitació a atemptar contra l'autoritat.

Els imputen a tots organització criminal. De quina organització es tracta?
És una bona pregunta. Tenint en compte que ni tots estaven a totes les manifestacions i que entre sí, molts no es coneixen, no es pot tractar d'una organització criminal amb noms i cognoms. No acabem d'entendre com associen aquestes persones. Si fossin tots militants d'Arran, del SEPC o de la CNT podries dir que hi ha un grup dins el col·lectiu que és responsable. Però és gent aleatòria, sense connexió.

A què atribuïu aquestes detencions?
Enviar un missatge que la repressió augmenta d'intensitat i que van més a fons. Ho fan en un moment en què el descontentament i la distància entre govern i l'independentisme i l'antifeixisme és força gran i en què es preveuen tensions. Les detencions són les portes de la sentència del suprem per enviar un missatge que aquí no es tolerarà absolutament res. El fet que facin aquest salt a l'organització criminal és una amenaça de criminalització i llançar el missatge que es poden il·legalitzar col·lectius per la via de declarar-los organització criminal. Els Mossos saben perfectament que en funció de com construeixis el relat i parlis d'organització criminal pot semblar que hi ha una voluntat clara de buscar la presó preventiva. Això ja depèn del fiscal i el jutge, però sembla que la intenció dels Mossos és que hi hagi gent en presó preventiva per generar l'amenaça que participar de les mobilitzacions té conseqüències. Més quan les imatges que ens ensenyen és de gent asseguda a la porta de la Fiscalia o tallant les vies del tren en el marc d'una vaga general. Si això són fets que pels Mossos es considera una organització criminal, el missatge que envien és que la retallada de drets és enorme.

Des de la Conselleria d'Interior, però, diuen que les detencions no són responsabilitat seva en tant que els Mossos actuen com a policia judicial.
Això, directament, és mentida. És a dir, els Mossos a vegades actuen com a policia judicial i d'altres no. De l'altra banda, un jutge et pot demanar investigar determinades coses, però no crec que la idea d'organització criminal surti del cap de cap jutge. Després, hem de tenir en compte que la Divisió d'Informació de Mossos d'Esquadra tenia poc actualitzats els seus fitxers d'activistes i militants i els està actualitzant a una velocitat brutal. Podríem parlar de més de 700 activistes amb casos repressius dels Mossos d'Esquadra el darrer any. Quan fan determinats seguiments per xarxes socials i seleccionen a la gent, ningú els ha dit que ho facin. Ho fan de mutu propi per part de la comissaria central d'informació.

Tenen proves d'això que diu...
Tan senzill com que no hi ha ordre judicial perquè es facin segons quines coses. Que hi ha fitxers il·legals o desemparats ho van reconèixer l'Agència Catalana de Protecció de Dades i es va reconèixer en un judici per la crema de fotos del rei a l'Audiència Nacional. A més, teòricament no es poden fer diligències fent fotografies dels tatuatges que té la gent i sistemàticament tothom ens diu que els ho han fet. D'on han tret aquestes dades? Per què les volen si no és per fer seguiments i detencions?

Quants casos d'independentistes represaliats després de l'1 d'octubre de 2017 porten des d'Alerta Solidària?
No ho sé. Deuen ser centenars. Jo sobre la taula dec tenir més de seixanta persones. Som uns quants advocats i no sóc el que en porta més. Entre les vagues generals, sobretot del 8 de novembre, les 40 multes que han arribat al Clot per tallar un carrer durant el 21 de febrer, sis persones que van a judici pel dia de la no investidura de Carles Puigdemont al Parlament, molts pel Holly Fest el dia de la manifestació contra la JUSAPOL, i vés sumant.

Quants d'aquests són penals?
No sé quants n'hi han obert i quants s'han tancat. I molts que els Mossos van fent, però després el jutge ho arxiva. Després hi ha contradiccions com la de la Fiscalia que per dues assegudes idèntiques a l'escala del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya demana 2,5 anys de presó d'un costat i l'arxiu de l'altre.

D'aquests casos repressius dels quals parles, quina part ve dels Mossos?
Pràcticament tots. A excepció d'alguns de la vaga general que va actuar la Policia Nacional o el dia de la manifestació de la JUSAPOL on també va intervenir. Com a mínim, amb l'operació per la manifestació contra l'acte de Vox, n'hi ha de conjuntes entre la Brigada d'Informació de la Policia Nacional i el Departament d'Informació de Mossos. S'explica que hi ha hagut col·laboració. La resta, però, són de Mossos.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.