POLÍTICA CATALANA

Guia per entendre la segona fase del Debat Constituent

Totes les claus per entendre el Fòrum Cívic i Social

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Gairebé un any ha hagut de menester del Consell Assessor per l'Impuls del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent liderat per Lluís Llach per dissenyar el desenvolupament del futur Debat Constituent sobre com hauria de ser una futura República Catalana. El que Quim Torra va situar com un dels pilars del full de ruta independentista en la seva conferència el passat quatre de setembre arriba a la fase on la participació ciutadana serà més evident.

Ara bé, ho fa, renunciant de totes a redactar una futura Constitució i sense suport econòmic de la Generalitat. Tampoc comptarà amb el compromís que, a partir de les conclusions, el debat acabi amb una "Assemblea o Parlament constituent", tal com, segons va avançar El Món, estava previst en un inici. El document de presentació sí que diu, però, que "el resultat d'aquest procés participatiu es traslladarà a les forces polítiques a qui correspondrà actuar en conseqüència a aquests resultats". Segons ha detallat Lluís Llach en la roda de premsa de presentació del Debat Constituent les conclusions de tot el procés seran traslladades al Parlament. Més endavant, Gabriela Serra, també membre del Consell Assessor, ha concretat que el procés "elaborarà recomanacions per a una futura Assemblea Constituent".

L'acte, que ha transcorregut simultàniament al discurs d'investidura de Pedro Sánchez al Congrés de Madrid, l'ha obert el president de la Generalitat de Catalunya Quim Torra que ha assegurat que després visionaria complet el parlament del candidat a presidir l'Estat espanyol.

Coordinadora Nacional d'Enteses

Aquest dilluns, Llach ha donat per conclosa la tasca del Consell Assessor per l'Impuls del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent i ha demanat la seva dissolució al president Torra. A partir d'aquí, ha explicat, la tasca la lideraran les Enteses Territorials i, més endavant, la Coordinadora Nacional d'Enteses.

Aquestes Enteses ja s'haurien constituït i començat a coordinar-se entre si, segons ha explicat el mateix Llach, a partir de la tasca que ha fet el Consell durant aquest darrer any al llarg del territori. De les Enteses, segons ha detallat, en podran participar totes aquelles entitats que ho desitgin. N'hi haurà de locals, comarcals i set territorials i seran les encarregades de dinamitzar el Debat constituent. Llach ha dit que no hi haurà mecanismes per regular l'entrada d'entitats a les Enteses i que "la pluralitat és que hi pugui entrar tothom".

Des del Consell Assessor s'ha remarcat la importància de l'autoorganització en tot el procés. Un mètode que han justificat criticant "la manca d'unitat estratègica que dona lloc a la manca d'objectius" de l'independentisme partidista. Llach ha conclòs que "no hi ha condicions perquè les entitats polítiques liderin un debat de dalt cap a baix" i ha manifestat que el mètode pensat persegueix retornar la iniciativa política a la societat.

Terminis

Segons està previst en el pla de treball fet públic aquest mateix dilluns, la nova etapa del Debat Constituent està previst que arrenqui el mes de setembre de 2019 i està dividida en tres fases. La primera, de setembre a octubre, pren el nom de _. La segona, de novembre a març de 2020 és la dedicada a l'organització dels debats ciutadans. Finalment, l'abril de 2020, està programat el Fòrum Cívic i Social que ha de servir de conclusió de tot el procediment.

Fases

Impuls, Debats Ciutadans i Fòrum Cívic i Social són els noms que reben les tres etapes en què es preveu que es divideixi el Debat Constituent.

Entre el juliol i l'octubre de 2020, l'objectiu plantejat és començar a difondre i presentar públicament les Enteses locals i comarcals creades durant els mesos anteriors a la presentació del pla de treball. A més, està previst que entre setembre i octubre es realitzin set grans actes formatius a set ciutats de les set regions en les quals s'ha dividit el territori per a aquest procés. Les set formacions aniran relacionades amb els set àmbits temàtics del debat

La segona fase, on hi ha el gruix del procés, serà la dels debats participatius. Segons els documents presentats, hi podran prendre partit les persones empadronades majors de 16 anys. Aquestes podran triar participar d'un o més àmbits temàtics.

Aquests debats seran espais de discussió, però no tindran capacitat decisòria. Les conclusions sobre cadascuna de les preguntes amb què s'interpel·larà als participants seran votades de forma unipersonal. Els podran convocar tant les Enteses territorials com grups de persones independents de forma autoorganitzada. En qualsevol dels casos, els debats s'hauran de donar d'alta al portal web que s'habilitarà.

Cada àmbit de debat comptarà amb formularis de preguntes sobre els temes a debatre's i tres  opcions de resposta. A banda, de l'opció de fer una resposta oberta a criteri dels participants. Els participants podran registrar les seves respostes a la web o a partir d'un aplicatiu per a telèfons mòbils.
La darrera fase, prevista per l'abril de 2020, serà el Fòrum Cívic i Social que serà convocat per l'Entesa Nacional pel Debat Constituent. Aquesta estarà integrada per entitats i organitzacions "representatives de la ciutadania", encara que no s'especifica la manera com es triaran. La tasca del FCS serà la de "prendre en consideració els resultats dels Debats Ciutadans i articular en principis constituents tots aquells temes en què hi hagi consens", així com decidir què fer amb els temes on la discussió quedi oberta.

Temes de debat

Els temes de debat estaran repartits en set categories, segons consta al document presentat aquest dilluns.

1- Elements constitutius: en aquest bloc es debatran qüestions com el model d'estat, la llengua, la nacionalitat, la ciutadania o la redacció i reforma de la constitució.

2- Drets: aquest apartat anirà destinat a decidir com s'haurien d'aplicar els drets civils, socials, polítics, econòmics i culturals en una futura República Catalana. També hi haurà un punt de debat dels drets animals i de la natura.

3- Participació política i organització del poder: aquest apartat està destinat a debatre sobre l'organització dels poders de l'estat, la democràcia participativa i el control democràtic d'aquests poders.

4- Organització territorial: el bloc en qüestió tractarà la divisió administrativa i política, així com el model territorial de país.

5 - Règim econòmic: apartat on es discutirà sobre el model econòmic, el treball i les polítiques fiscals, monetàries i financeres.

6- Territori, recursos naturals, sectors estratègics i empreses públiques.

7- Seguretat i relacions internacionals: en aquest bloc es tractaran qüestions com la defensa nacional, la integració regional i l'adscripció o no a diferents tractats internacionals.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.