Política

Crisi oberta a Compromís

Tres alcaldes de la Ribera deixen de militar a la formació desencantats amb els dirigents de la coalició i denunciant una “manca de democràcia interna”.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Tot va començar el dilluns d’aquesta setmana. Gent de Compromís, la quarta pota de la coalició que també integren el Bloc Nacionalista Valencià, Iniciativa del Poble Valencià i Els Verds va anunciar que finalitzava la seua activitat política al si de la coalició de manera indefinida. Es tracta del grup que integrava la coalició sense militar en cap d’aquests tres partits, que va emetre un comunicat en què denunciava una manca de democràcia interna al si de Compromís.

Protestaven, fonamentalment, per la falta de representativitat dels independents dins de la coalició i lamentaven no haver gaudit dels mateixos avantatges de què gaudien, segons ells, les persones afiliades als altres tres partits. Tot denunciant, també, un incompliment “reiterat” de les bases de la coalició per part dels qui la integren. Gent de Compromís convidava la coalició a iniciar una “reflexió profunda” davant d’aquesta crisi que s’obria.

Una crisi que continua creixent. Ara, tres alcaldes de la Ribera han anunciat que es donen de baixa com a militants de Compromís. Es tracta d’Óscar Noguera, de Castelló de la Ribera; de Santiago Cervera, d’Alfarb i de Diego Gómez, alcalde d’Alzira, capital de la Ribera Alta, localitat de més de 40.000 habitants. Tots tres han emès una carta denunciant també manca de democràcia interna al si de la coalició i a la qual s’han adherit regidors com Pepe Hernandis, d’Algemesí, o Francesc Sanz, de l’Alcúdia, localitats també riberenques. Lamenten, alhora, haver enviat una carta a l’executiva de la coalició denunciant aquestes qüestions i de la qual mai no van rebre resposta. També han esmentat la crisi oberta per Gent de Compromís com a exemple del funcionament de la coalició, criticat per ells mateixos.

Al rerefons hi ha problemes que la coalició haurà d’afrontar si no vol veure’s dividida en propers reptes electorals. Els mateixos denunciants esmenten, per exemple, unes declaracions de l’alcalde de València, Joan Ribó, en les quals desconsiderava els postulats de Gent de Compromís respecte a la coalició. Concretament, Ribó, que va formar part de Gent de Compromís, va assegurar aquesta setmana que les crítiques del col·lectiu eren “totalment exagerades”. A més, l’alcalde també opinava que les persones adherides a la coalició no podien tindre els mateixos drets que les afiliades a un dels tres partits que la integren.

A aquestes crítiques s’ha sumat el pronunciament de Bloc i País, el corrent intern més nacionalista de Compromís, que ha demanat la convocatòria d’un consell general de de la coalició perquè aquesta siga reestructurada “democràticament per les bases”. Bloc i País també s’ha sentit identificat amb Gent de Compromís. Vicent Fernàndez, coordinador del corrent Bloc i País, lamentava que “ja fa massa temps que les persones que militen directament a la coalició només compten per pagar quotes i penjar cartells, sense que funcionen els òrgans de democràcia interna per poder participar-hi”.

Després de les dificultats que hi ha hagut al País Valencià perquè PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida formaren govern, ara una de les coalicions que integren el Botànic II entra en un període de crítica interna que haurà de resoldre si vol evitar una divisió interna que debilitaria, segur, l’espai polític del valencianisme tot just quan viu el seu millor moment polític, consolidat a diverses conselleries i també en alcaldies importants del país, com ara la del cap i casal o les de localitats importants com ara Altea (Marina Baixa), Catarroja (Horta), Carcaixent (Ribera Alta), Manises (Horta), Tavernes de la Valldigna (Safor), Crevillent (Baix Vinalopó) o l’esmentada Alzira.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.