La Setmana 2019

La Setmana, a ritme de rècord

Del 6 al 15 de setembre, torna el gran esdeveniment del llibre en català a l'avinguda de la Catedral, amb convidats de luxe com David Lagercrantz, responsable de la saga "Millenium", o les novetats literàries de Xavier Bosch, Bel Olid, Martí Domínguez i Màrius Serra.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

"Connectem amb Joan Sala", anuncia una veu amb ritme radiofònic i el fil musical adequat, just abans que comenci l'acte de presentació a premsa de la nova edició de La Setmana del llibre en català. No és una presentació que busqui el xou pel xou o captar l'atenció amb un punt de frescor i sorpresa, sinó que respon a una de les accions que s'han preparat enguany: la Ràdio de la Setmana, una nova manera de presentar els llibres i els autors convidats, tot cercant un major dinamisme.

Serà una de les grans novetats, potser la més visible, ja que afectarà l'acció que es viurà a un dels dos escenaris previstos. Però no serà l'única. De fet, La Setmana torna amb un nou any de rècords: nou sostre de segells editorials, de llibreries i de novetats, amb més de 250 signatures. I torna tan viva com sempre, del 6 al 15 de setembre a l'avinguda de la Catedral, amb un model singular que aglutina una fira i un festival literari, en una iniciativa d'una solidesa de 37 anys i que enguany comptarà amb convidats internacionals com David Lagercrantz, actual autor de la saga "Millenium".

"És una fórmula d'èxit que uneix tota la cadena del llibre, però que també uneix les institucions", com ha subratllat la consellera de Cultura Mariàngela Vilallonga i com ha reblat Montse Ayats, presidenta de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana. "Les quatre últimes edicions ens confirmen que això que vam pensar i definir era possible". Repte assolit, per tant.

En aquest sentit, Ayats ha afegit que se sent "orgullosa" de presidir una entitat que és capaç "d'impulsar, de fer realitat i de mantenir un esdeveniment com aquest. Una entitat que amb 96 associats és capaç de remar per l'interès col·lectiu", mentre ha reblat que "els qui en formem part sabem que només el treball per la millora global de l'edició en català afavorirà cadascuna de les nostres empreses. Es tracta de cooperar per competir".

Joan Sala, en un moment de la presentació. Foto: La Setmana

L'aparador de la represa literària

Convertit ja en el gran aparador de la producció editorial en català i assenyalat al calendari com el gran punt de la represa literària, La Setmana vol seguir cohesionant el sector i l'oferta, "tot encomanant passió lectora". En un sol espai, de 1.750 metres quadrats, i durant 10 dies, és possible gaudir de l'oferta més gran de llibres en català possible. "En cap altre lloc del mon pots trobar això", afirma Joan Sala, president de La Setmana. "No podem créixer en espai, però sí que hem crescut en expositors".

"És el moment en què es parla més de llibres en català de tot l'any, incloent-hi Sant Jordi". Una afirmació rotunda, amb dades que parlen per si soles: 219 expositors repartits en 62 mòduls (un 7,5% més d'expositors); 260 novetats editorials, milers de títils de fons i 500 capçaleres de revistes i premsa de proximitat; o l'aposta per al creació de nous lectors i "La Primera Biblioteca Personal", entre d'altres.

D'entre totes les novetats que es presentaran, cal destacar obres com Paraules que tu entendràs, de Xavier Bosch (Columna); La sarbatana, d'Isabel-Clara Simó (Alrevés); L'esqueix de carn, de Philippe Lançon (Angle); Follem?, de Bel Olid (Bridge); Escapada rebel cap a la llibertat, de William McLellan (Comanegra); L'esperit del temps, de Martí Domínguez (Proa); L'abisme, de Carla Garcia (Univers); o Jugar-s'hi la vida, de Màrius Serra (Amsterdam).

Els cartells de La Setmana 2019. Foto: La Setmana

Nou cartell i el català més internacional

El disseny del cartell de l'edició 2019 de La Setmana és fruit de l'acord entre l'esdeveniment i Elisava, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona. Després de promoure un concurs entre tots els alumnes per decidir-ne el disseny, ha estat escollida l'obra de l'estudiant Sergio Conches. El premi ha consistit en una dotació econòmica de 500€ per a l'autor i lots de llibres per a tots els finalistes: Jordi Cortés, Sarah Molano i Oriol Corsà.

L'Institut Ramon Llull torna a impulsar la visita d'editors i agents literaris a Catalunya am l'objectiu de presentar-los la literatura catalana de manera directa i personalitzada. És el tercer any que es celebra Making Catalan Literature Travel for International Publishers and Agents durant La Setmana, amb l'objectiu d'internacionalitzar l'edició en català i professionalitzar la cita. D'altra banda, l'ens també dedicarà un mòdul a la venda , en exclusiva, de llibres d'autors catalans traduïts a d'altres llengües, entre les quals el castellà, francès, anglès, italià i alemany. Aquest mòdul està gestionat per al llibreria Jaimes.

Premi Trajectòria per a la distribució de llibres

Aquets 2019, el Premi Trajectòria ha recaigut en un sector sovint oblidat: el de les distribuïdores de llibres. En aquesta ocasió, els guanyadors han estat Margrit Lömker i Oriol Serrano, "pels seus més de 50 anys de tasca enfront de les Punxes, modèlica per la seva innovació i compromís empresarial  personal amb el món del llibre". L'acte de lliurament del guardó serà el dijous 12 de setembre a dos quarts de vuit del vespre, que rebran –com també ho farà la revista Cavall Fort, premi Especial La Setmana– un original creat expressament per Ignasi Aballí.

Foto: La Setmana

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.