Judicialització

Torra serà jutjat al TSJC amb Vox com a acusació particular

L’episodi dels llaços grocs col·locats al Palau de la Generalitat en període electoral té més conseqüències de les previstes.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L’episodi dels llaços grocs col·locats a la façana del Palau de la Generalitat durant període electoral arribarà a judici. Després de la declaració del president de la Generalitat davant del jutge, on va assegurar haver desobeït a consciència, la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va demanar que se celebre el judici contra Quim Torra i siga inhabilitat del seu càrrec durant 20 mesos. A més, també exigeixen la imposició d’una multa de 30.000 euros. És el càstig que demanen per no haver tret la pancarta en suport als presos polítics del Palau de la Generalitat, tal com va exigir la Junta Electoral Central.

La Fiscalia argumentava que aquells símbols no són antirepressius, sinó que estan «associats» amb els qui promouen l’independentisme català i empra la declaració de Torra com a prova que el president va desobeir, tal com va dir davant el jutge. La pancarta finalment va substituïda per una altra que exigia llibertat d’expressió, un gest que la Fiscalia no ha tingut en compte.

I el TSJC ha fet cas d’aquesta petició per obrir judici oral contra el president de la Generalitat de Catalunya. Serà jutjat per un delicte de desobediència o per denegació d’auxili a l’autoritat per no haver fet cas de l’exigència de la Junta Electoral Central durant el termini establert. I és que Torra va retirar la pancarta amb el llaç groc més tard del que li van ordenar. Així ho presenta la Fiscalia en l’informe, en què es queixa del «menyspreu» que Torra hauria mostrat envers l’ordre, esmentant la pancarta amb un llaç blanc que el president va manar col·locar en substitució de la del llaç groc, que va retirar fora de termini, segons entén el Ministeri Públic. Torra ja va assumir haver desobeït sobre la retirada de la pancarta emparant-se en la llibertat d’expressió.

En aquest judici, a més, Vox tornarà a exercir com a acusació popular, tal com va fer al Suprem.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.