El CIS qüestiona l'estratègia electoral d'A la Valenciana

El retrocés que marca l'enquesta de l'organisme oficial avala l'anàlisi traçada per Compromís després de les eleccions: va ser una errada assumir un discurs massa similar a l'estatal i no fer una campanya més en clau valenciana, segons apunten fonts dels valencianistes a EL TEMPS. «La presència d'altres partits va diluir el potencial de Compromís», afirma un alt càrrec del Bloc.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El primer matrimoni de conveniència entre Compromís i Podem per aconseguir un hipotètic grup valencià propi va deixar ferides no resoltes al soci majoritari dels valencianistes, el Bloc. El segon 'sí, vull', al qual també va sumar-se Esquerra Unida in extremis, va deixar diferents sensacions. Si a la primera volta de les eleccions traure 9 diputats, un senador i ser força hegemònica a l'esquerra valenciana va considerar-se un èxit rotund, a la repetició dels comicis espanyols -tot i triplicar els senadors i obtindre els mateixos parlamentaris- va ser concebut com un fracàs, a causa de les expectatives creades. I tot, amb l'impossibilat d'aconseguir el grup propi ni a la primera volta ni a la segona pel rebuig de la Mesa del Congrés.

D'aquell resultat que no va complir amb el somni humit d'A la Valenciana de fer-li el sorpasso al PP, a Compromís -on el debat sobre si anar-hi o no amb els altres va ser més viu- van traure diverses lliçons. I una d'elles va ser l'abandonament d'un discurs més en clau valenciana com errada durant la campanya. Els resultats del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que atorguen mig punt menys d'estimació de vot a la UTE electoral formada per Compromís, Podem i Esquerra Unida, confirmen l'anàlisi realitzada pels valencianistes, segons indiquen diverses fonts consultades a EL TEMPS.

«Les enquestes cal analitzar-les com el que són, i tindre en compte que sols marquen tendències. Però, amb els resultats del 26-J i l'enquesta del CIS, queda clar que ens vam equivocar en l'estratègia. Vam assimilar massa el nostre discurs al pregonat per [Pablo] Iglesias [líder de Podem]. I no vam fer una campanya tant en clau valenciana, com a l'altra vegada», critica un alt càrrec del Bloc. «El missatge va ser massa similar a l'estatal. I tot i que les enquestes últimament no encerten, sí que confirmen aquesta conclusió, aprovada a Compromís després de les eleccions», afirma una veu destacada dels valencianistes.

Altres militants rellevants del Bloc, a més, posen, de nou, en dubte la conveniència d'haver anat amb Podem a les espanyoles. «A la primera vegada, tot i com va fer-se, el resultat va ser molt bo. Ara, a la segona, per les expectatives no tant. La baixada del CIS pot indicar una tendència que aquesta aspiració d'aconseguir el grup propi no és possible amb altres partits. Tal vegada hem d'intentar-ho nosaltres sols», afirmen des del denominat sector crític dels nacionalistes.

«La incorporació de Podem va poder restar aquest punt de moderació i de defensa dels interessos dels valencians que representa Compromís», apunten les mateixes fonts. Una anàlisi que podria ser encertada després que el cap de llista de la coalició i en la passada legislatura únic diputat de Compromís al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, siga el polític més valorat. «Aquesta dada reforça aquesta teoria», afegeixen, fent referència a com «va visibilitzar ell sol els problemes valencians al Congrés».

«El CIS és contradictori. Apunta un retrocés i Joan [Baldoví] surt com el polític millor valorat», expressa un càrrec important d'Iniciativa, un dels altres socis que conformen Compromís. «Tot i que no van complir-se les expectatives, cal tindre en compte que vam traure els mateixos diputats que abans es consideraven un èxit i vam triplicar els senadors obtinguts. Tal vegada cal qüestionar també el resultat obtingut pels socialistes, que van perdre un escó i no van aconseguir cap senador», censuren les mateixes fonts.

Amb el sector crític del Bloc posant en dubte, de nou, el benefici de concórrer amb Podem o Esquerra Unida i qüestionant a Compromís l'estratègia duta a terme durant la campanya electoral, el CIS ha avalat aquestes hipòtesis llançades. «Tot i que encara el debat no està a explorar una candidatura solitària a unes pròximes eleccions espanyoles», ratifiquen. De moment, només es posa en dubte l'estratègia.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.