Polèmica elecció

El nous senadors del Parlament balear

El Parlament balear ha elegit els dos senadors en representació autonòmica: José Vicente Marí Bosó, del PP, i Vicenç Vidal, de Més per Mallorca, en una elecció que no ha estat exempta de polèmica per l'actitud de Ciutadans i Vox que es negaren a votar a favor de Vidal. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El Parlament de les Illes Balears va celebrar dijous de la setmana passada, dia 11 de juliol, la primera sessió plenària de la legislatura. L’ordre del dia estava ocupat per l’elecció dels dos senadors en representació de la Cambra. Tal i com era previst, van sortir elegits Vicenç Vidal, de Més per Mallorca, i José Vicente Marí Bosó, del PP. No fou una votació exempta de polèmica.

En efecte, tant Ciutadans com Vox s’han negat a votar en bloc la proposta consensuada entre el PP i els partits que donen suport al Govern –PSOE, Podem, Més per Mallorca, Més per Menorca i Gent per Formentera- i han reclamat que es pogués triar els dos senadors per separat, cosa que no preveu el reglament de la Cambra. En conseqüència les formacions taronja i ultradretana s’han estimat més votar en contra de la proposta dels dos senadors, encara que –segons han explicat durant el torn d’intervenció els seus respectius portaveus- només eren contraris a la candidata de Vicenç Vidal, de Més per Mallorca.

Segons el portaveu de Ciutadans, Marc Pérez-Ribas, no podien votar a favor d’enviar al Senat a un “representant (Vidal) que no és dels partits majoritaris” del Parlament illenc. Per la seva banda, el líder del partit d’ultradreta, Jorge Campos, ha explicat que el seu vot en contra de Vidal era perquè “és una veu separatista i pancatalanista de Més per Mallorca”.

Vidal

Vicenç Vidal ha estat durant l’última legislatura (2015-2019) conseller d’Agricultura i Medi Ambient del Govern i tot pareixia indicar que seguiria ocupant una cartera a l’Executiu presidit per Francina Armengol. I, de fet, així es va anunciar just després de ser aprovat el pacte amb el PSOE i Podem per part de l’assemblea de Més per Mallorca. Vidal havia d’ocupar la conselleria de Medi Ambient –Agricultura és un altre departament, a l’organigrama del nou Govern, i la seva titular és Mae de la Concha, secretària general de Podem-, segons va dir en aquell moment la direcció del seu partit.

Tanmateix, amb la crisi viscuda en el si de la formació ecosobiranista –motivada per la reacció interna en contra dels que trobaven que el pacte era “dolent”, tal i com el definí el cap del partit a Palma, i exbatlle de la ciutat i actual tinent de batlle de Cultura, Antoni Noguera- tot es va sacsejar, incloses les previsions de qui ocuparia les dues conselleries que corresponien a Més per Mallorca. A la fi, després d’una setmana de nervis, reunions i una altra assemblea, es va acordar que Fina Santiago seguiria en el Govern, al capdavant de la conselleria de Serveis Socials, mentre que Vidal, enlloc de seguir a l’Executiu, passaria a ser el senador en representació autonòmica, enlloc de Francesc Antich -l’expresident del Govern (1999-2003 i 2007-2011) que ho ha estat d’ençà 2011 i que ara serà delegat del Govern balear a Madrid.

Marí Bosó

Més complicada ha estat l’elecció de José Vicente Marí Bosó. Al final, és vera, ha sortit electe però dos dies abans de la sessió del Parlament que l’elegí hi hagué una reacció interna en el PP en contra de la seva candidatura. En efecte, un sector del PP reclamà que el diputat havia de ser de la part orgànica de la formació que més pes té, és a dir la mallorquina. Dit d’una altra manera: que el senador havia de ser mallorquí i no eivissenc. Finalment, però, la direcció balear, encapçalada per Biel Company, president del partit, imposà que fos Marí Bosó el futur senador –amb Vicenç Vidal- en representació del Parlament illenc.

Marí Bosó és president del PP d’Eivissa, ha estat diputat del Congrés i del Parlament balear, conseller d’Economia i Hisensa del Govern de José Ramón Bauzá –fou un dels pocs, si no l’únic, d’aquell Executiu que va merèixer el respecte de l’oposició- i fou l’encarregat el passat mes de maig de posar-se al capdavant de la candidatura municipal conservadora a Vila. En uns moments en que pareixia que el panorama pintava en negre per al PP, Marí Bosó no tingué cap inconvenient en assumir el gran risc de ser el candidat a Vila. A la nit electoral, una equivocació a l’hora de picar els resultats als ordinadors va permetre suposar que el PP podria tenir la batllia de la capital de l’illa. Cosa que no era estrany perquè també havia guanyat a altres tres dels cinc municipis que té Eivissa. Al final, com és conegut, en el recompte oficial es va rectificar l’errada i finalment el batlle de Vila segueix essent el socialista Rafael Ruiz. Així i tot en el PP eivissenc ningú posa en qüestió el liderat que exerceix Marí Bosó al front del partit.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.