Criisi interna a Més per Mallorca

Reticències al pacte PSIB-Més

Un sector de Més per Mallorca es mostra molt crític amb el pacte amb els socialistes per formar el Govern de les illes Balears.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Dijous passat al vespre Francina Armengol va ser investida, per segon cop consecutiu, presidenta del Govern de les Illes Balears. La socialista va rebre el vot afirmatiu del PSIB-PSOE (19 escons), Podem (6), Més per Mallorca (4), Més per Menorca (2) i Gent per Formentera (1). O sigui 32 vots sobre els 59 que emet el Parlament: dos per sobre del mínim per assolir la majoria absoluta. El nou Govern d’esquerres tindrà l’oposició del PP (16), Ciutadans (5), Vox (3) i el PI (3). 

El guió dels esdeveniments marcava que després de ser investida, Armengol prendria possessió —previsiblement el passat divendres, després de tancar aquesta edició, o, si no, el dilluns 1 de juliol— i tot seguit nomenaria els membres del seu Govern, el mateix dia o el posterior, qui immediatament prendrien possessió de les diferents conselleries. D’aquesta manera es posarà en marxa el quart pacte progressista de les illes Balears, després dels de 1999, 2007 i 2015. 

No tots els partits d’esquerres citats compartiran la gestió governamental. Com ja és conegut, tant Més per Menorca com Gent per Formentera van estimar-se més quedar fora de l’Executiu i limitar-se a donar-li suport extern. Així i tot, Armengol té assegurats els 32 vots —per 34 de fa quatre anys— i formarà un Govern que a priori hauria de tenir una legislatura tranquil·la. Tanmateix, si més no, hi ha incerteses al respecte, perquè el pacte ha generat intenses crítiques internes a Més per Mallorca.

És curiós que el 2015 fos Podem la formació que inicialment es mostrés més reticent al pacte amb el PSIB-PSOE. I això va ser tan cert que fins i tot intentà que el líder de Més per Mallorca, Biel Barceló, acceptés ser el president en lloc d’Armengol, amb el raonament que si s’ajuntaven els escons de les dues formacions i els de Més per Menorca sumaven més diputats que els que tenien els socialistes. Enguany, però, Podem no ha plantejat cap problema al pacte amb els socialistes. S’han girat les tornes i són els de Més per Mallorca els que demostren una incomoditat evident que podria afectar els seus representants en el Govern.

Podem i el PSOE

Des del primer moment després de conèixer els resultats electorals, tant la secretària general de Podem, Mae de la Concha, com el seu cap de llista al Parlament per Mallorca, Juan Pedro Yllanes, es mostraren convençuts que la formació lila havia de pactar amb els socialistes i entrar al Govern. En cap moment de la ràpida negociació van plantejar problemes substancials. És més, quan es palesaren les divergències entre el PSIB i Més per Mallorca Yllanes declarà als periodistes que era “cridaner” que els ecosobiranistes parlessin de “línies roges” que “no existeixen perquè són qüestions [les que exigien els ecosobiranistes als socialistes] que ja hem pactat nosaltres” i que “pareix que només pensen [els de Més] en càrrecs i cadires”. 

Podem gestionarà dues conselleries i tot indica que qui les ocuparà seran Yllanes —que serà també vicepresident— i de la Concha. Per aquí no hi ha hagut cap sorpresa. El que ha sorprès ha estat que el sector crític intern, els anomenats “anticapitalistes”, no s’hagi activat contra el pacte. Consideren  la direcció massa procliu al pacte amb el PSOE i per aquest motiu tots en bloc rebutjaren ocupar llocs a les principals candidatures: l’autonòmica, les insulars i a l’Ajuntament de Palma. Per això sorprèn que no s’hagin posat en peu de guerra interna contra el pacte. 

Atesa l’absència dels anticapis, la direcció ha pogut guanyar amb  comoditat enorme la votació sobre el pacte entre la militància. Des del divendres 21 de juny fins al dilluns 24 els afiliats liles pogueren votar —via telemàtica— i el resultat no va deixar cap escletxa al dubte: el 91,3% dels més de 900 militants que participaren en la votació donaren suport a la decisió de la direcció de pactar amb els socialistes i entrar al Govern.
 
Més per Mallorca

Tot ha estat molt diferent a Més per Mallorca. Ja ho va ser durant la negociació. La direcció decidí el dimarts dia 18 de juny rebutjar l’oferta, presentada pels socialistes, d’ocupar només dues conselleries. Tanmateix, passades 48 hores  ho acceptà amb l’argument que el PSOE “cedia” —segons digué la co-coordinadora de Més i secretària general del PSM, Bel Busquets— una secretaria autonòmica, a més de les dues conselleries. El canvi de postura va sorprendre  no pocs militants. Els caps de la coalició convocaren  ràpidament una assemblea —el dijous 20 al vespre— perquè es votés si s’acceptava el pacte o no. Hi votaren a favor  81 dels presents, 55 ho feren en contra i 17 es van abstenir.

Sorprengué tant el baix nombre total de participants com el de vots contraris. Tot i així, Busquets considerà que “l’assemblea ens ha dit que entrem al Govern”.  

Malgrat el que deia la cap de Més per Mallorca, les reaccions en contra de l’acord no es feren esperar. A l’assemblea ja se n’havien esdevingut algunes —la reunió durà més de dues hores— però no fou fins l’endemà quan emergiren les principals crítiques, entre les quals destaca l’expressada per l’exbatlle de Palma, actual tinent d’alcalde i cap de Més per Mallorca a la capital, Antoni Noguera. “Ha estat un mal acord”, digué davant dels periodistes, que, al seu parer, s’explica “per la manca de lideratge”. Més necessita “un lideratge fort” que ara no té, diu Noguera, que ha volgut recalcar que no té intenció d’ocupar cap càrrec excepte el que està ocupant —“el meu compromís és continuar” a l’Ajuntament de Palma— i que la seva única aspiració política de futur —tal i com fa temps que diu— “és la d’encapçalar la candidatura” del seu partit “al Congrés” dels diputats a les pròximes eleccions generals. Rebutja del tot la possibilitat de ser el futur cap de llista al Parlament. Ho deixa ben clar per evitar que algú pugui pensar que hi ha un interès personal en les crítiques que fa al pacte. Assegura que es desmarca de la direcció perquè l’acord “no és bo”, troba que les dues conselleries que Més gestionarà “no representen el pes obtingut a les urnes”. A parer seu, “el pacte acceptat denota debilitat de Més” davant del PSIB. Així ho resumeix: “Hem acceptat un mal acord”. 

L’opinió de Noguera és la més cridanera però no és l’única. No pocs militants s’arrengleren amb l’exbatlle de Palma. Per si faltava res, també ERC —formació que se sumà el novembre passat al PSM i IniciativaVerds, els altres dos partits de la coalició— s’ha manifestat radicalment en contra de l’acord, o si més no així ho ha fet el seu president a Mallorca, Mateu Xurí, a través de Twitter. Xurí prengué la paraula a l’assemblea de Més per anunciar que votaria en contra del pacte. Però no és només això. A la xarxa social va publicar que “ara, amb un acord de feblesa, veig molt més difícil poder-ho capgirar i dur a terme polítiques en clau sobiranista. El panorama a l’Estat ens obliga a posar peu fiter i crec que el sí sorgit de l’assemblea és una errada, ja que dona més ales a un PSOE que ja anava inflat de pit”. I en una altra piulada afegia que “caldrà reflexionar, redefinir i/o configurar de bell nou l’espai sobiranista”. Unes paraules que suggereixen una possible sortida de la coalició.

Les crítiques han portat la direcció a no donar ara per segur cap dels noms que es filtrà que ocuparien les conselleries i l’escó del Senat en representació autonòmica. Fina Santiago i Vicenç Vidal havien d’entrar al Govern mentre que Miquel Ensenyat aniria al Senat. Però a finals de la setmana passada tot estava en l’aire.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.