RURALITAT

El món rural alça la veu a València

El despoblament no és un fenomen inevitable sinó un problema amb causes polítiques. Amb aquesta premissa, el Fòrum de la Nova Ruralitat ha presentat a les Corts Valencianes el 'Manifest per un govern equitatiu del territori valencià'. Exigeixen mesures compensatòries i normatives adequades a l'àmbit rural. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El món rural alça la veu. I ho fa a València, i més concretament a les Corts Valencianes, on representants de les àrees d'interior de Castelló han reclamat sensibilitat i un canvi de perspectiva per afrontar la problemàtica del despoblament. Un canvi que implica assumir que el desequilibri demogràfic del País Valencià té relació amb les decisions polítiques que es prenen en els centres del poder. I que, per tant, només aplicant una nova perspectiva serà possible posar els fonaments per a un reequilibri territorial que permeta fixar població en les àrees d'interior.

És aquesta una de les idees força del manifest que el Fòrum de la Nova Ruralitat ha entregat aquest dimarts al president de les Corts Valencianes, Enric Morera i que duu per títol «Manifest per un govern equitatiu del territori valencià». El Fòrum de la Nova Ruralitat, és una entitat social que, amb el suport de la Universitat Jaume I de Castelló, aixopluga un centenar de professionals de les àrees d'interior de les comarques de Castelló. El manifest entregat aquests dimarts és el resultat de tres anys de treball i reflexió a propòsit de les carències, les necessitats i les propostes de futur per aquestes àrees.

L'anàlisi parteix d'una base inqüestionable: només el 4% de la població valenciana, segons dades de l'Institut Cartogràfic Valencià, viu en les àrees rurals . Hi ha per tant, una situació de desequilibri territorial molt greu. Fetes les constatacions, des del Fòrum de la Nova Ruralitat aposten per abordar aquesta problemàtica des de la consciència que «el despoblament no és un fenomen natural o neutre, com s'ha dit, i per tant, no és irreversible. Tampoc és un fenomen imprevisible» sinó que «és un problema induït per un mal govern del territori».

Per al Fòrum, els responsables públics han fet una «gestió desigual del territori», circumstància que ha privat les persones que viuen a l'interior dels seus «drets de ciutadania». La pèrdua demogràfica de les àrees rurals, «té causes polítiques i conseqüentment hi ha institucions responsables», ha recordat el sociòleg i professor de la Universitat Jaume I de Castelló, Artur Aparici, que ha estat un dels impulsors del Fòrum. Per això, des d'aquesta organització exigeixen una assumpció de responsabilitats per part de les institucions, una assumpció que hauria de ser el punt de partida a partir del qual garantir que hi haja «unes condicions de vida equivalents en tot el territori valencià».

Perquè això siga possible, els i les habitants del món rural exigeixen a les administracions públiques un pla de desplegaments de serveis, infraestructures i dotacions adaptats a les necessitats i elaborat de forma coparticipada amb les poblacions afectades, així com un pla d'accions compensatòries i d'adequació de normatives, en el terreny fiscal i en tots els àmbits que depenen de les administracions. «Les persones que viuen en l'àmbit rural han de tenir els mateixos drets d'accés als serveis perquè paguen impostos igual que la resta de la població», ha explicat el sociòleg Artur Aparici.

El Fòrum també reclama superar les visions estereotipades del món rural i recorda que «tenim una ruralitat moderna, diversa i activa, amb gent que ha demostrat ser capaç de reeixir en tots els camps professionals i en nombroses activitats de la més avançada complexitat tecnològica. Ocupacionalment no hi ha cap raó per pensar que la ruralitat ha de ser únicament agricultura, ramaderia i turisme». Assegurar les condicions perquè la gent jove puga desenvolupar la seua trajectòria professional en el seu lloc d'origen és, per al Fòrum, una de les seues prioritats. «Les fortes desigualtats territorials no fan que el país siga millor, ans al contrari, una ruralitat equitativament gestionada és garantia d'una major prosperitat», asseguren.

 

PODEU CONSULTAR EL 'MANIFEST PER UN GOVERN EQUITATIU DEL TERRITORI VALENCIÀ' EN EL SEGÜENT ENLLAÇ

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.