POLITICA

Castelló: un pacte progressista contra rellotge

PSPV-PSOE, Compromís i Podem ultimen un pacte de govern amb una nova correlació de forces. Superat el primer període de dubtes de l'alcaldessa, Amparo Marco, qui va flirtejar amb la possibilitat de governar en solitari, el pacte entre les forces progressistes s'obri camí. Tanmateix, la dilació imposada pels socialistes està obligant a una negociació contra rellotge. Avui, a tres dies de la constitució de l'ajuntament, les tres forces seuran plegades per primera volta. I encara hi ha esculls per superar.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

A tres dies per a la constitució dels ajuntaments, la possibilitat de reeditar un pacte progressista a l'Ajuntament de Castelló s'obri camí. Amb tot, però, resten molts detalls per concretar. Avui tindrà lloc una reunió a entre PSPV-PSOE, Compromís i la confluència entre Unides Podem, Esquerra Unida i Castelló en Moviment (CSeM) per començar a concretar el contingut del pacte. Serà la primera reunió a tres bandes, ja que fins ara les trobades havien estat bilaterals. Siga com siga, ahir tothom donava per fet un acord de govern entre les forces de l'esquerra, si bé tant des de Compromís com des de la confluència no descartaven la possibilitat de signar l'acord amb posterioritat a la presa de possessió de la socialista Amparo Marco, en cas que les negociacions dels pròxims tres dies no satisfacen les seues aspiracions.

I és que si bé les tres forces es necessiten tant com ara fa quatre anys (quan desallotjaren al PP d'una alcaldia que havien ocupat durant dues dècades), la correlació de forces ara és molt diferent de la de 2015. En aquells comicis el PSPV-PSOE obtingué set regidors, per quatre de Compromís i altres quatre de Castelló en Moviment. De fet, aleshores la suma de vots entre Compromís i CSeM superava folgadament les paperetes aconseguides pels socialistes (21.587 vots per 16.811 del PSPV-PSOE). Ara, en canvi, són els del puny i la rosa qui tenen una posició avantatjosa: 25.550 vots van aconseguir la nit del 26M, per 13.373 que sumaren Compromís i CSeM. La llista que liderava Amparo Marco obtingué deu regidors, per tres de Compromís i dos de Podem (la majoria absoluta està en 14 regidors). Marco, primera alcaldessa de la ciutat, continua necessitant les crosses dels seus socis, però té més marge de maniobra que no ara fa quatre anys.

És aquesta posició de predomini que els van atorgar les urnes la que els socialistes volen fer valer en la negociació. En les primeres preses de contacte amb els seus potencials socis, han deixat clar que volen que el seu programa siga l'eix de govern per als pròxims quatre anys. Així ho van manifestar dilluns passat, en les reunions que, per separat, van mantenir amb Unides Podem, CSeM i Esquerra Unida, d'una banda i Compromís, de l'altra banda.

Eren les primeres trobades oficials amb els dos possibles socis. Fins a la setmana passada no era clar que els del puny i la rosa optaren per reeditar l'aliança amb l'esquerra. D'ençà de la seua victòria la nit del 26M, Amparo Marco havia flirtejat amb la possibilitat de pactar amb Ciutadans, que amb quatre regidors, podia donar-li la majoria absoluta per ser investida. L'opció de governar en solitari també va sobrevolar el cap de l'actual alcaldessa. Tanmateix, la pressió de les últimes setmanes d'algunes veus veteranes del partit l'han fet decantar finalment per l'opció d'un pacte amb la resta de forces progressistes. Marco, però, ha deixat ben clar que aquest no serà un Pacte del Grau II, sinó una entesa distinta, on la posició preponderant dels i les socialistes s'ha de fer notar en l'equilibri de forces.

Siga com siga, la indeterminació de l'alcaldessa durant les dos setmanes posteriors a les eleccions ha provocat que el termini de negociació es dilate. Marco, de fet, ha estat la primera edil d'una ciutat important valenciana que més temps ha tardat a moure fitxa. A València, Joan Ribó (Compromís) i Sandra Gómez (PSPV-PSOE) van mantenir la seua primera reunió el passat divendres 7 de juny. A Elx, PSPV-PSOE i Compromís van començar a seure a negociar el passat dimarts 4. I a Alacant, aquest dilluns hi hagué la primera presa de contacte entre Luis Barcala (PP) i Ciudadanos. A Castelló, en canvi, la primera reunió a tres bandes estava fixada per aquest mateix dimecres, a les 9.30 en la seu del PSPV-PSOE. Tant Compromís com la confluència Unides Podem, CSeM i Esquerra Unida consideren que la dilació a l'hora de convocar aquesta trobada forma part d'una estratègia dels socialistes per debilitar la seua posició negociadora.
 

Una partida a tres mans

A tres dies per a la celebració del primer plenari de la legislatura encara són molts els assumptes per resoldre. De moment, la primera presa de contacte, dilluns passat, en què va abordar-se el "què" i el "com" va ser positiva. Compromís i PSPV-PSOE van coincidir que caldrà abordar una reestructuració interna de departaments dins l'Ajuntament, alhora que millorar els mecanismes de coordinació entre regidories. Aquests quatre anys la convivència entre totes dues forces ha estat pacífica, per bé que en l'àmbit intern s'han deixat notar algunes tibantors de forma puntual.

Compromís, de moment, no vol parlar de quines competències voldria exercir els pròxims quatre anys. Tot indica que el perfil del seu tercer regidor, Francesc Mezquita (que va entrar en l'Ajuntament després que la cúpula de la coalició a Castelló obligara la històrica dirigent Ali Brancal a renunciar a l'acta) encaixaria en la regidoria d'educació, que els darrers quatre anys va gestionar també Compromís. Resta per veure si els socialistes accediran al fet que la regidora Verònica Ruiz mantinga la cobejada cartera de cultura. Els darrers quatre anys, Ruiz ha fet un gir de 180 graus a l'oferta cultural de Castelló. Més difícil encara ho tindrà per mantenir-se com a portaveu de l'equip de govern, una responsabilitat que ha exercit els darrers dos anys i mig, i que li ha atorgat projecció pública.

En aquestes negociacions per a la confecció del nou govern municipal, a més, s'ha de donar cabuda als dos regidors procedents de la confluència entre Unides Podem, CSeM i Esquerra Unida. El 2015 CSeM va decidir no entrar a governar i només donar suport extern a l'acció de govern. Durant aquests quatre anys CSeM ha exercit una posició molt crítica i ha fiscalitzat diligentment l'acció de govern, per bé que sobretot des de Compromís se li ha retret la seua falta de valentia per no haver assumit responsabilitats de gestió. Ara, en canvi, la confluència Unides Podem, CSeM i Esquerra Unida estan decidits a sumar-s'hi. Habitatge, transició ecològica, agricultura i mobilitat són les competències que més els interessen. Més enllà de les responsabilitats institucionals que acaben assumint els pròxims quatre anys, la confluència té davant seu el repte de superar les diferències entre les parts que la conformen, que han aflorat abans i després de la campanya i també durant aquesta primera fase de les negociacions.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.