Retorn a la Romanitat

Caldes de Montbuí, el bell santuari

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

És conegut que als romans els agradaven els banys públics. Si bé l’afició ja provenia dels grecs, constitueixen un dels trets més definitoris de la seva civilització, que aprofitava les fonts termals per construir balnearis on relaxar-se després de les obligacions laborals.

El més conegut es trobava al municipi de Caldes de Montbui (Aquae Calidae), situat a 15 quilòmetres a l’oest de Granollers, al qual s’adreçaven centenars de persones que desitjaven remullar-se en aigües que contenien diversos minerals. Un fet que proporcionava als usuaris efectes terapèutics, com així ho palesen les inscripcions localitzades on surten personatges importants de l’antiga Tàrraco. 

El conjunt termal estava ubicat entorn d’una piscina construïda amb picadís de pedra i diverses fonts on l’aigua encara surt a 70 graus. Sembla que la temperatura s’aconseguia per mitjà d’un forn (praefurnium) que escalfava l’aigua, la qual era transportada des de les calderes fins al caldarium i el tepidarium a través d’unes canonades de plom.

La grandària del conjunt arquitectònic ha fet que les successives administracions hagin actuat per preservar-ne tots els detalls. Aquesta va ser la intenció de la Diputació de Barcelona, que l’any 1956 va desenvolupar-hi una operació de neteja. També l’ajuntament i altres institucions no s’han deixat d’explorar el nucli antic per buscar noves restes. 

Les termes de Caldes de Montbui són de les més grans trobades mai, ja que incloïen jardins i altres espais per passejar o bé presenciar espectacles de tota mena. Si les anem a visitar, entendrem per què van constituir un reclam per a la població de Granollers i d’altres nuclis de la comarca. Encara avui el Balneari Broquetes, un hotel d’estil modernista situat a tocar de les antigues termes, conserva una sauna romana (vaporarium) del segle II dC en forma d’estufa natural al voltant de la qual els romans s’asseien en bancs de pedra.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.