La nova RTVV, prova de foc del Govern del Botànic

Després de la fallida negociació del mes de juliol, a la setmana vinent els diferents grups polítics de les Corts Valencianes començaran, de nou, el diàleg per a aconseguir un acord amb l'objectiu d'engegar la CVMC. Amb Ciutadans, Podem i Compromís apostant per proposar nous candidats per evitar els vetos, la iniciativa recau als socialistes, i més després de la petició en aquest sentit de Puig. No debades, el Consell es juga al parlament valencià una de les seues principals promeses.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El tancament abrupte de RTVV per part del Consell d'Alberto Fabra va provocar que l'esquerra a l'uníson adquirira un compromís amb la ciutadania si aconseguien desnonar al PP del palau de la Generalitat Valenciana. Tot i que va tardar més del que en un principi es va fixar per l'embolic jurídic que encara és a sobre i que pot amenaçar en desmuntar tot el procés d'una tacada, les Corts Valencianes van donar llum al naixement de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) el passat mes de juliolamb el suport de Ciutadans, Compromís, PSPV-PSOE i Podem. El PP s'hi va abstenir.

Una vegada el mes difícil s'havia aconseguit (és a dir, pactar una llei superant el principal punt de fricció: la contractació dels ex-treballadors de RTVV), només quedava elegir al president del Consell Rector i nomenar als seus membres. Però, un gir a última hora després de la revelació dels lligams familiars del candidat del PSPV-PSOE a la presidència del màxim òrgan directiu de la corporació, Josep López, amb diversos dirigents socialistes i els vetos a diverses propostes per ocupar el Consell Rector, van frustrar una negociació feta a la babalà. Al remat, el PP, que en un principi volia bloquejar la situació, se'n va sortir amb la seua.

Aquest posicionament dels populars responia, just, a la necessitat del Consell d'impulsar un dels seus projectes estrella durant aquesta legislatura. Recuperar el servei públic tancat pel PP seria un cop d'efecte electoral i gaudir d'un altaveu que contant d'una forma objectiva i imparcial la seua acció de govern ajudaria a visibilitzar la seua tasca i podria ser un reforç de cara als pròxims -i allunyats- comicis valencians. Així, el govern deixaria d'estar fos a negre.

Conscients en el Govern valencià que es juguen un tema clau, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha demanat al portaveu parlamentari del PSPV-PSOE, Manuel Mata, que agafe la iniciativa per a poder posar en marxa la nova radiotelevisió com més aviat millor. De fet, i segons afirmen fonts de Podem a EL TEMPS, «són els socialistes, justament, el que han de moure fitxa. Han d'aclarir si continuen mantenint el mateix candidat a la presidència del Consell Rector o no. És clau per evitar que es tornen a generar-se vetos com el de Ciutadans».

«El PSPV-PSOE ha de canviar d'actitud. Ha de proposar nous noms per a la presidència del Consell Rector. Si les postures no canvien, l'acord esdevindrà impossible, encara que sóc optimista i crec que no es repetirà l'experiència del passat mes de juliol», apunten fonts del grup parlamentari de Ciutadans a aquest setmanari. «Sabem que el PP busca bloquejar la situació, però nosaltres apostem per tirar endavant aquest projecte. Hem aportat el nostre segell a la llei i cal arribar a acords per a fer una nova RTVV plural, sostenible i de qualitat», asseguren.

Al PSPV-PSOE, en canvi, esperen també un canvi en Ciutadans, ja que «el PP juga a bloquejar la situació». «Ciutadans va utilitzar la revelació sobre els lligams familiars de López com una coartada per tornar a la senda marcada pel seu aparell estatal. Ara ha de decidir si aposta per una actitud recentralitzadora o torna al diàleg que va possibilitar tirar endavant la llei», indiquen a Podem. De fet, des de la formació morada s'insta a celebrar primer una reunió entre els partits que van donar suport a la llei, això és Compromís, PSPV-PSOE, Ciutadans i Podem.

A Compromís també aposten, tot i no veure amb mals ulls al candidat que va proposar els socialistes, tornar a proposar una llista de membres al Consell Rector i un candidat a la presidència de l'òrgan nous. «Cal començar des de zero la negociació. Nosaltres no rebutgem al candidat socialista, i defensem els membres que vam proposar al Consell Rector, però volem evitar que hi haja vetos. Això sí, sense entrar en cap joc de canvi de cromos», expressen al grup parlamentari dels valencianistes.

Amb els socialistes sospesant deixar caure el seu candidat a la presidència amb l'objectiu de desencallar la negociació i els altres tres partits que van votar a favor de la llei demanant nous candidats per a evitar els vetos anteriors, la posada en marxa de la nova radiotelevisió pot estar més a prop. Tot i el previsible bloqueig del PP. Al parlament valencià, es juga la sort del Consell en un tema clau per al seu projecte polític, i, de retruc, per als seus interessos electorals. Els moviments que s'albiren van en aquesta direcció. No debades, és la prova de foc del Govern del Botànic.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.