26M

Amparo Marco es fa forta a Castelló

El bloc d'esquerres reté la majoria a l'Ajuntament de Castelló, però ara amb una posició de control del PSPV-PSOE, que aconsegueix 10 escons. Compromís i Castelló en Moviment perden pistonada mentre el Partit Popular resisteix i només cedeix un regidor a Vox. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L'última volta que el PSOE va guanyar les eleccions a Castelló, de la mà de Daniel Gozalbo, Amparo Marco tenia 19 anys. Aquest diumenge passat, amb 51 anys, l'alcaldessa de Castelló va celebrar que 32 anys després, el seu partit havia recuperat l'hegemonia a la capital de la Plana, una posició que durant aquestes tres darreres dècades havia ocupat el Partit Popular. Ho va recordar, entusiasmada, la pròpia alcaldessa davant la militància socialista, la mateixa que la va rebre amb grans aplaudiments i crist de "ista, ista, ista, Castellón socialista".

"Trenta-dos. Trenta-dos són els anys que feia que el Partit Socialista no era la força més votada a Castelló", va recordar a l'inici d'un parlament interromput constantment pels aplaudiments de la militància. Hi havia molt a celebrar: diumenge a la nit, Marco, economista i professora de la Universitat Jaume I, va obtenir el 35,7% dels vots, un percentatge que li atorga 10 regidors i que la situa en posició de força de cara a les negociacions per formar govern.

Els bons resultats dels socialistes apuntalen la victòria del bloc de l'esquerra a la capital de la Plana, davant un Compromís i un Podem que han perdut pistonada aquest 26M. Com fa quatre anys, el bloc d'esquerra suma 15 regidors, si bé la distribució de forces és molt diferent. Aleshores el PSOE en tenia set, per quatre de Compromís i quatre de Castelló en Moviment. Ara el PSOE en té 10 per tres Compromís i dos la formació morada. És a dir, els socialistes han crescut a costa dels seus socis de govern. Especialment notable és la pèrdua de suport a Castelló en Moviment. El partit, que va optar en 2015 per no assumir responsabilitat de govern, es presentava en aquesta ocasió del bracet d'Esquerra Unida. Tanmateix, la confluència només obté 4.808 vots, quan en les passades eleccions Castelló en Moviment i EU sumaven, per separat, un poc més de 10.000 vots. El procés convuls que s'ha seguit per conformar la llista, així com la dinàmica electoral general de la formació, podria explicar aquesta davallada.


Tampoc per a Compromís els resultats són bons. Amb 8.565 vots, els valencianistes passen de quatre a tres regidors. La llista que encapçala Ignasi Garcia ha perdut 2.500 vots respecte de 2015. Igualment resulta notable la baixada respecte de les eleccions autonòmiques, celebrades fa només un mes. Aleshores els valencianistes aconseguiren a la ciutat 13.466 paperetes.

Ciutadans, estancat
En la banda de la dreta, la intenció de Ciutadans de convertir-se en el partit de referència ha quedat en paper mullat. El Partit Popular, tot i deixar de ser el partit més votat, resisteix millor que el que li pronosticaven les enquestes i només perd un representant: passa de vuit a set i es limita a perdre 3.000 vots, una xifra important però no catastròfica. De fet, el resultat de les locals ha estat més bo que no el de les autonòmiques i les generals, circumstància que deixa a Begoña Carrasco, cap de llista dels populars, amb marge de maniobra per consolidar-se com a cara visible de l'oposició. El regidor que perden els populars se'n va al sac de Vox, que entra al consistori amb un únic representant. Ciutadans, per la seua banda, perd 2.000 vots respecte de 2015, una davallada que podria tenir el seu origen en l'esperpèntic procés d'elecció de la llista per a aquestes eleccions.


Siga com siga, i a la vista dels resultats, diumenge a la nit a la seu dels socialistes tothom donava per fet que hi haurà reedició del Pacte del Grau. L'opció de temptejar Ciutadans sembla allunyar-se, a pesar que durant la campanya Marco s'ha mostrat oberta a pactar en uns o altres.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.