26M

Palma és d’esquerres per poc

Un sol escó ha separat l’esquerra de la dreta a l’Ajuntament de Palma i l’alcaldia serà, probablement, per al socialista José Hila.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les enquestes alertaren de la força que podria tenir a la capital balear el partit d’ultradreta, Vox, i en efecte ha entrat amb un gran suport electoral, el 13%, però així i tot el conjunt de la dreta (PP, Ciutadans i Vox) s’ha quedat amb 14 escons i no ha pogut vèncer la força sumada de l’esquerra (PSIB, Podem i Més), 15 escons. La diferència l’ha marcada el PSOE.

Els socialistes passen del 18,9% de fa quatre anys i 6 regidors al 26,5% i 10 escons. En segon lloc apareix el PP, però amb una minva terrible per als seus interessos: del 26,5% - curiosament el mateix percentatge que enguany han fet els socialistes – al 18,5% i de 9 a 6 regidors. L’entrada de la formació neofeixista és tan brutal com que es col·loca com a tercera força de la capital, amb el 13% i 4 membre del consistori palmesà. En quarta posició apareix Ciutadans, que de l’11,7% i 4 regidors passa al 12,3% i manté el nombre d’escons. Podem cau del 14,7% i 5 actes al 10,7% i 3 regidors, dos per sota dels que va sumar fa quatre anys. Molt semblant és el resultat de Més: del 15,7% i 5 regidors de 2015 enguany s’ha de conformar amb el 10,4% i 3 representants a l’Ajuntament de Palma. Igual que fa quatre anys, els regionalistes del PI es queden lluny de l’anhelat objectiu d’assolir representació.

Batlle d’esquerres

Amb els resultats vistos és clar que el batlle de Palma serà d’esquerres. Com és conegut, el 2015 el pacte progressista entre PSOE, Podem (que es presentava sota la marca Som Palma) i Més es basà en el repartiment de l’alcaldia. Dos anys per hom entre el líder del PSOE, José Hila, i Antoni Noguera, de Més. El socialista ocupà la batllia des del juny de 2015 fins el juny de 2017. Llavors l’ecosobiranista el substituí per ocupar el càrrec durant la segona part del mandat.

Tot dos s’han mostrat decidits a mantenir la vara de comandament. Però a diferència de fa quatre anys, enguany el tercer partit aliat, Podem, també voldria la part alíquota d’alcaldia, si és que es reparteix el repartiment. No sembla molt probable que sigui així, emperò. Perquè els socialistes, amb el resultat tan bo que han obtingut, no fa cara que se sentin molt inclinats a compartir la batllia. És vera que els socialistes necessitaran per força el vot de Més i de Podem, però la distància és tan gran entre el guanyador i els altres dos que tot indica que Hila no voldrà cedir de cap manera.

Si s’analitza el resultat del 26 de maig a Palma amb el que es va produir fa quatre anys, destaca el gran avança del PSOE i que el sobiranisme i la formació morada han perdut prou força. És una situació que recorda èpoques pretèrites, quan el PSOE era la força amplament majoritària dins de l’esquerra, en temps del batlle Ramon Aguiló, que va ocupar l’alcaldia entre 1979 i 1991 amb el suport, entre d’altres, de PSM i PCE-Esquerra Unida. Tant aleshores com ara els socialistes han basat la seva gran força sobretot gràcies a l’empenta que els ha donat la clau espanyola del seu vot.

El PSIB-PSOE

Va ser el gran vencedor de la nit. Abans de fer-se públic els resultats els socialistes devien tenir informació que ja els permetia ser «optimistes», deien. Així fou al final del recompte. José Hila serà el batlle de Palma – excepte que es produeixi una ruptura de l’esquerra que ara per ara es veu impossible- i això serà molt rellevant. Perquè és un home que ara fa tres o quatre mesos tenia més probabilitats de finalitzar la seva carrera política com a conseqüència del 26 de maig que no altra cosa. Dirigents del PSOE i de Podem donaven per fet que la dreta guanyaria a Palma i com que Hila no és de la corda interna de Francina Armengol – ja que prové del grup de l’antiga batllessa, Aina Calvo, la qual es va enfrontar a Armengol, i va perdre, en les primàries de 2014 - el seu futur polític tendia a zero. Doncs ara és tot el contrari. Gràcies a l’onada de vot en clau espanyola del PSOE s’ha erigit en el guanyador de la nit, amb tota probabilitat serà batlle i tindrà tan de futur com vulgui, si sap gestionar bé els pròxims quatre anys al capdavant de l’Ajuntament de Palma.

Més i Podemos

Antoni Noguera, de Més, i Alberto Jarabo, de Podem, són els guanyadors més damnificats de la nit electoral. Guanyadors perquè, per una banda, han assolit el que deien que era el seu gran objectiu: que l’esquerra seguís governant el consistori palmesà. I això ha passat. Per tant, des d’aquest punt de vista haurien d’estar força contents. Tanmateix, per l’altra banda, ambdós partits pateixen una severa baixada en relació al resultat que varen assolir fa quatre anys. Tant un com l’altre s’han deixat en el camí gairebé un terç dels suports que tingueren el 2015. Molt, tenint en compte que tot dos esperaven uns resultats que els permetés disputar al socialista Hila l’alcaldia almenys durant algun període del mandat quadriennal. És especialment cruel el resultat per a Antoni Noguera, de Més. Ha estat el batlle durant els últims dos anys i estava segur – així ho deia ell mateix a les entrevistes – que rendibilitzaria electoralment el seu pas pel despatx de batlle. No obstant, el veredicte dels ciutadans no ha anat en aquest camí sinó tot el contrari. Un abatut Noguera reconeixia «un sentiment agredolç» perquè per una banda «es bo perquè seguirà un govern (municipal) d’esquerres però també és vera que el nostre resultat és dolent». Respecte a si voldrà dos anys de batllia va ser prou explícit: «els resultats són prou contundents».

La dreta

Ha perdut la batllia de Palma per un pèl. Molts pocs vots han separat la dreta de l’objectiu de guanyar la batllia. Les enquestes no s’equivocaren. Focalitzaren l’interès sobre Palma perquè – en sintonia amb les anàlisis que havia fet aquest setmanari – Vox hi faria un gran resultat, ja que hi concentraria la major part del seu vot, i això sumat a una escassa participació ben bé podria ser que la dreta guanyés la batllia de l’Ajuntament de Palma. Doncs per poc no ha estat així. Per molt poc. En alguns moments de l’escrutini només 54 paperetes separaren la dreta de la victòria. Tanmateix al final la sort va caure a favor de l’esquerra.

Tal i com era previst Vox ha fet un resultat espectacular. Tercera força a Palma. Però la combinació entre que Ciutadans no hagi crescut tant com s’esperava i que el PP hagi perdut tant de suports ha fet que el resultat agregat de les tres formacions es quedi per sota de la majoria absoluta. Per poc, realment. Per molt poc, però al final la sort va somriure a l’esquerra.

El PI

Una vegada més, la decepció més absoluta va ser per als regionalistes del PI. Confiaven molt amb que la candidatura encapçalada per Josep Melià pogués rompre la maledicció que pateix el partit a Palma i, així, assolir un escó. El necessitaven no només en clau local sinó perquè entrar a l’ajuntament gairebé assegurava que el partit sumés un diputat més al Consell de Mallorca i al Parlament. No ha estat així. Ha quedat molt lluny de la possibilitat de lluitar per un regidor a Palma. Durant la campanya va semblar que Melià ho podria assolir, però al final els regionalistes es toparen amb l’onada de vot en clau espanyola que enlairà el PSOE i els enterrà a ells, una vegada més.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.