REGNE UNIT

Theresa May renuncia

La primera ministra britànica, Theresa May, dimitirà com a líder del partit el 7 de juny. Els seus dies com a primera ministra estan comptats.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

D'un temps ençà, s'ha especulat sobre la renúncia de la primera ministra britànica Theresa May. Ara, la política conservadora ha anunciat que abandonarà el seu càrrec com a líder del Partit Conservador el 7 de juny per tal d'aplanar el camí a l'elecció d'un successor. Seguirà al càrrec, però, durant la visita d'estat del president dels Estats Units, Donald Trump, que es produirà entre el 3 i el 5 de juny.

May ha anunciat que continuarà al càrrec fins que s'esculli a un successor. Seria el millor per al país si fos un altre primer ministre qui tragués la Gran Bretanya de la Unió Europea.

May ha estat sotmesa a una gran pressió els darrers trimestres, sobretot per part dels parlamentaris que donen suport a la Unió Europea i per part dels partidaris de la línia dura del Brexit dins del seu propi Partit Conservador. El país també s'ha mantingut profundament dividit durant els gairebé tres anys transcorreguts des del referèndum del Brexit entre els defensors de la sortida i els partidaris de restar a la Unió Europea.

May ha fracassat tres vegades al Parlament amb l'acord de sortida que havia negociat ella mateixa amb Brussel·les. La quarta votació semblava estar a tocar, però és possible que no s'arribi a celebrar.

En un darrer intent desesperat per obtenir la majoria, fins i tot va oferir una votació de referèndum parlamentari sobre el seu acord pel Brexit i va fer concessions al Partit Laborista, que lidera l'oposició.

Amb Brussel·les havia acordat un ajornament de la sortida de la Unió Europea que, com a molt, es podia dilatar fins al 31 d'octubre. És incert si aquest termini es podrà complir o si fins i tot amenaça amb una possible retirada caòtica de la Unió Europea.

Qui substituirà May?

El camp dels successors potencials és ampli. Qui té més possibilitats és l'exministre de Relacions Exteriors, Boris Johnson. Molts confien en ell per atreure de nou els decebuts votants del Brexit. El Partit Conservador està amenaçat amb mal resultat el diumenge a la nit, quan s'anunciïn els resultats de les eleccions europees. Enquestes recents situen al partit del Brexit de Nigel Farage una mica per sota del 40% dels vots. Els tories es mouen en xifres d'un dígit.

Un intèrpret del Brexit com Johnson establert a Downing Street també hauria de fer que fos més difícil arribar a un acord amb Brussel·les sobre la retirada a temps. A més, no queda clar que Johnson pogués governar amb l'actual majoria al Parlament. May la lidera des de les eleccions anticipades del juny de 2017 amb un govern en minoria que va ser recolzat pel DUP protestant d'Irlanda del Nord. Amb això n'hi va haver prou.

May havia convocat les eleccions ella mateixa perquè volia ampliar la seva majoria i li va sortir malament. Aviat els britànics hauran de votar altre cop per escollir un nou Parlament.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.