Campanya electoral

Balears: depressió del PP i eufòria esquerrana

Un desengelat acte de Pablo Casado a Palma il·lustra la depressió del PP en aquesta campanya, a pesar dels esforços del líder i candidat conservador balear, Biel Company, al mateix temps que les enquestes insisteixen en la victòria clara de l'esquerra. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Durant la campanya electoral de les eleccions generals, Pablo Casado visità Palma el mateix dia que Pedro Sánchez. El socialista omplí de gent entusiasta el Palau de Congressos mentre que el conservador s’hagué de conformar amb una esquifida assistència de fidels al seu acte. Potser per no repetir el desastre, el PP balear ha volgut en aquesta campanya de les eleccions locals, insulars, autonòmiques i europees preparar un acte públic totalment diferent per al líder estatal.

Depressió blava i eufòria roja

En efecte, dimarts passat el PP feu el míting de Casado a Palma a la terrassa d’un bar. Talment: a un bar. I encara més impactant: davant d’una audiència de tan sols mig centenar de persones, si bé és vera que amb pretensions de ser una concurrència seleccionada. És insòlit que el líder estatal del PP o del PSOE arribi a Palma per fer un acte públic tan modest, de tan poca entitat.

A pesar que l’acte s’havia dissenyat així, no deixa de ser molt cridaner. És tot un símbol de com està el partit conservador. Deprimit. Es nota quan es parla amb militants de base –ex càrrecs institucionals-, com ha fet aquest setmanari durant la setmana amb dos antic directors generals dels governs en temps de les presidències de Jaume Matas i Gabriel Cañellas. Tots dos temen un “desastre” a les urnes de dia 26 que posi el partit en una situació “extrema”.

Biel Company, el líder de la formació a Balears i candidat número u per Mallorca al Parlament –o, el que és el mateix, candidat a president-, deia aquesta setmana que aspira a que el PP “sigui el partit més votat” i es pretenia mostrar convençut que governarà: “en el meu govern no hi haurà extremistes”, en referència a Vox, deixant entendre així que aspira a ser el president del Govern al qual el partit ultradretà doni suport però sense participar-hi. Company no dona cap credibilitat a l’enquesta del CIS (Centre d’Investigacions Sociològiques), que augura que el PSIB serà el partit més votat i que el PP s’enfonsarà. “Va ser feta abans de les generals”, va dir, volent evidenciar que no es creïble. Assegurà, així mateix, que el seu partit té enquestes pròpies, fetes després de les generals, que “ens donen una forquilla de 16 a 18 escons” al Parlament, on el 2015 en va sumar 20, i fou el pitjor resultat de la història del PP. És a dir, que Company dona per bo només perdre de dos a quatre escons.

El drama per a Company és que pocs dies després –el dijous- era el torn de l’enquesta d’El Mundo a posta per a Balears. I el resultat que augurava per al PP era encara pitjor que el del CIS. La forquilla conservadora anava de 13 a 15 escons, la del PSOE de 17 a 20 (en va fer 14 fa quatre anys), la de Ciutadans 8-9 (2), Podem baixaria a 6 (10), Més per Mallorca-Més per Menorca a 5-6 (9), Vox entraria amb 3, el PI igualaria els 3 de 2015 o en perdria un i Gent per Formentera repetia amb 1, mantenint l’únic que tria la més petita de les illes. O sigui: ni tan sols amb els màxims de les respectives forquilles la suma de PP, Ciutadans i Vox no arribaria als 30 escons que donen la majoria absoluta.

L’esquerra –a l’espera d’una altra enquesta que es publicarà diumenge- va rebre amb eufòria l’estudi demoscòpic d’El Mundo, però així i tot la consigna és “no abaixar la guàrdia”, segons deia un socialista. De fet, amb altres paraules, és el que cada dia, a cada acte de campanya, demana Francina Armengol: “no ens hem de confiar, aneu casa a casa, veïnat a veïnat, familiar a familiar... hem de mantenir en alt la mobilització”, demanava en un acte a un poble de l’interior de Mallorca el passat dimecres. Cada dia igual. Tots els candidats ho repeteixen per tot arreu. Cal mantenir la mobilització de les generals. No s’acaben de refiar. “Les enquestes són perilloses, una simple desviació dins dels marges d’error que preveuen i ens poden destrossar, així que bé fa na Francina demanant excitació de campanya”, expliquen en el PSIB. També a Podem volen mostrar-se molt prudents. Alberto Jarabo, candidat a la batllia de Palma, confessava que “hem d’estar en tensió i mobilitzar, no fos cosa que ens confiem massa...”.

Però a pesar de les consignes i de les tàctiques de campanya, a Palma hi ha una general coincidència que l’esquerra ho té molt bé per seguir governant i el PP ho té molt, però que molt malament.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.