ELECCIONS MUNICIPALS

La clau de València, a debat

En el primer debat de campanya dels candidats a l’alcaldia de València, PP i Ciutadans prometen la reversió dels carrils bicis mentre l’esquerra crida a la mobilització davant l’amenaça d’un retorn al passat agreujat per l’accés de l’extrema dreta al consistori. Els dos blocs queden clarament diferenciats al llarg de l’acte, organitzat per la cadena SER al paranimf de la Universitat de València.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Compromís, PSPV i Unides Podem-EUPV asseguren tenir la clau “perquè la ciutat de València continue avançant” davant un bloc conservador més preocupat per una altra clau: la del vehicle privat de cadascun dels seus veïns. En el primer debat de campanya, organitzat per la cadena SER, PP i Ciutadans han remarcat que revertiran els carrils bicis més polèmics i que de nit permetran estacionar de nou els vehicles al carril bus davant un Govern municipal que presumeix d’haver rebaixat la contaminació. “No us importa l’aire que respiren els vostres fills?”, els ha preguntat l’alcalde i candidat a la relecció per part de Compromís, Joan Ribó. “Qui mana ací és el senyor [Giuseppe] Grezzi”, ha lamentat Fernando Giner, l’aspirant de Ciutadans, en referència al regidor de Mobilitat Sostenible, també de Compromís. “Els valencians tarden 20 minuts més a arribar al seu lloc de treball, vivim en una ciutat completament embussada”, ha manifestat l’alcaldable popular, María José Català.

“Érem l’epicentre de la corrupció i del balafiament, i arrossegàvem un deute galopant”, ha volgut recordar Ribó girant la vista quatre anys enrere. “Hem reduït el deute a la meitat i hem incrementat la inversió als barris un 70%, fins els 100 milions d’euros”, s’ha enorgullit l’alcalde. “Hem atès les urgències que ens vam trobar i hem aconseguit que tots els barris tinguen accés als serveis públics”, ha subratllat tot seguit la socialista Sandra Gómez, número dos de l'equip municipal. Al seu torn, la candidata d’UP-EUPV, María Oliver, ha destacat la feina duta a terme a l’àrea de vivenda i la reducció de 352 euros a 32 en el cost de les escoletes municipals per a les famílies.

Res a veure amb el panorama catastròfic traçat per dos dels tres grups que previsiblement estaran representats al saló de plens a partir de juny. No hi tenia veu pel fet de no estar present al consistori actual, però Vox hi planava pel paranimf de l’edifici de La Nau, on s’ha celebrat el debat i on l’any 2015 va signar-se l’acord de govern entre Compromís, PSPV i València en Comú, que aleshores era la marca blanca de Podem.

En efecte, Català i Giner s’han esforçat a criticar la pujada dels impostos —“el 99% dels veïns no se n’han vist afectats”, ha matisat Ribó, que ha circumscrit l’augment de les taxes als grans comerços— davant un executiu que es vanta de les 15.000 persones que hi han trobat feina i de ser la ciutat de l’Estat que ha reduït més la taxa d’atur en aquests quatre anys. Amb tot, l’oposició ha atribuït la reducció del deute a la manca d’execució de 75 milions d’euros anuals a cada pressupost municipal.

 

Bernardo Guzmán i la rectora de la UV, Mavi Mestre, acompanyats dels candidats a l'alcaldia de València per Unides Podem, el PP, Compromís, el PSPV i Ciutadans al pati de La Nau.

En matèria econòmica, Giner ha insistit que ningú com Ciutadans es preocuparà dels autònoms i les famílies, siguen com siguen, mentre la socialista Gómez —que ha emfasitzat la seua condició de filla de ferroviari i mestressa de casa, així com de veïna dels Poblats Marítims— anunciava la creació d’una oficina d’ocupació adreçada a les dones, un dels col·lectius laboralment més vulnerables. En paral·lel, Català ha promès una rebaixa de l’IBI del 10% a tots els contribuents i Ribó ha expressat la seua intenció de bastir un pla de revitalització dels polígons industrials.

L’exalcaldessa de què vostè parla

En matèria social, María Oliver no acaba d’entendre que Giner, “tan preocupat com afirma estar per la igualtat”, estiga disposat a “pactar amb el fonamentalisme pur, homòfob i masclista que encarna Vox”. Oliver també ha emergit com la garant de no cedir gens ni mica davant els poders econòmics i ha advertit que el port de la ciutat no ha d’esdevenir “la benzinera del Mediterrani”, atès que les obres d’ampliació previstes malmetrien, segons ella, la flora marina “des de Sagunt fins a Cullera”.

En aquest punt, la candidata socialista ha aprofitat per criticar el “no” de PP i Ciutadans a uns Pressupostos Generals de l’Estat que beneficiaven la ciutat de València i duien aparellats, entre més coses, la condonació de bona part del deute de La Marina. Sandra Gómez s’ha marcat el repte d’implicar el futur Govern de Pedro Sánchez en la finalització del Parc Central, però la popular María José Català ha acusat els actuals governants de no mostrar-se prou reivindicatius davant el Govern espanyol, com sí que ho era “l’exalcaldessa del PP”, que no ha citat pel seu nom. En un altre moment del debat, Català ha afirmat que a València li calia un retorn a la “tradició” de tenir un govern de centre dreta liderat per una “alcaldessa reivindicativa i forta”, també sense citar el nom de Rita Barberà. El distanciament entre la família de l’antiga primera edil i l’actual cúpula del PP és obvi.

Sandra Gómez diu que Fernando Giner milita a Ciutadans perquè, quan va sol·licitar-ne l’alta, encara no existia Vox

Sobre la política de pactes, Català ha dit que no es dedicarà a “alçar la bandera de la por” com sí que ha fet Pedro Sánchez amb Vox. Giner assegura que no arribarà a cap entesa amb els partits que no siguen constitucionalistes ni amb els nacionalistes, però que tampoc no cedirà “ni un mil·límetre” davant aquells altres que aspiren a retallar els “drets socials i civils ja adquirits”. Gómez ha sintetitzat les opcions de futur govern en només dues: un executiu de progrés presidit per una socialista o un tripartit integrat per Vox, formació que, al seu parer, “ha aconseguit radicalitzar la vella dreta”. Elevant el to, la candidata socialista li ha etzibat a Giner que milita a Ciutadans perquè al seu dia, quan va sol·licitar-ne l’alta, encara no existia Vox. Un partit que, a ulls d’ella, s’adiu bastant més a la seua manera de pensar. L’aspirant de Ciutadans no li ho ha negat, sinó que s’ha limitat a lamentar que el PSPV del cap i casal “haja perdut la seua essència” i que estiga “sotmès als mandats de Grezzi”. “No me la imagine, a vostè, al PSOE de Felipe González”, li ha contestat Giner a Gómez, a més de deixar clar que no concedirà cap subvenció a les entitats “pancatalanistes” situades “a l’òrbita” d’ACPV.

María José Català ha aprofitat l’ocasió per recordar que Giner va fotografiar-se amb els altres candidats de l’oposició a la terrassa de la seu d’Acció Cultural del País Valencià durant la campanya electoral de 2015. Es tractava d’un acte en defensa del Cabanyal i en contra de la política urbanística que hi va dur a terme l’anterior govern local. Català també ha dit que serà una alcaldessa a temps complet i no com Ribó, a qui ha recriminat que ho siga “amb horari reduït”.

“Hem de continuar caminant cap al futur”, ha pregat Ribó, “hem passat d’estar al mapa de la corrupció a estar al mapa de l’honestedat amb fenòmens com l’arribada del vaixell Aquarius, la declaració de les Falles com a Patrimoni de la UNESCO i la capitalitat de l’alimentació sostenible”.

Davant el Club dels Amics del Cotxe que semblen conformar PP i Cs —una mena d’Associació Nacional del Rifle valenciana— els partits que van signar l’Acord de la Nau i que aspiren a reeditar-lo propugnen quatre anys més de modernització d’una ciutat que durant 24 anys va governar l’alcaldessa a qui, al llarg del debat, el seu expartit ha preferit no citar pel seu nom.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.