Món

Els plans de Guaidó per apartar Maduro a Veneçuela

L’autoproclamat fa una crida a la revolta de Veneçuela: el president «en transició», Juan Guaidó, reconegut per Occident, ha instat l’exèrcit del país per derrocar el president Nicolás Maduro. Un vídeo el mostra envoltat d’homes uniformats.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L’autoproclamat president de Veneçuela, Juan Guidó, va fer una crida a l’exèrcit del seu país per derrocar el president Nicolás Maduro en un discurs per vídeo en què es veu envoltat d’homes uniformats.

El líder opositor veneçolà Leopoldo López, qui estava encarcerat, va dir per Twitter que els soldats l’havien alliberat de l’arrest domiciliari «per ordre del president Guaidó. Ara López es troba amb Guaidó a la base de la força àrea de la Carlota, a Caracas. Tots dos s’han fotografiat junts, tal com s’ha vist a través de les xarxes socials.

En canvi, un portaveu del govern de Maduro va dir que estaven en el procés d’enfrontar-se a un «petit grup de traïdors» que van demanar un colp d’Estat. Diosdado Cabello, cap del Partit Socialista de Veneçuela i seguidor de Maduro, va demanar a la població que assistira ràpidament al Palau Presidencial de Miraflores per defensar el cap d’Estat.

«Camarades, les dretes volen arrabassar a la gent els seus avanços, els convide a tothom: al poble de Veneçuela, a la milícia, al Partit Socialista, a venir al palau de Miraflores a defensar la revolució, a Nicolás i el llegat d’Hugo Chávez», va dir Cabello.

El ministre de Defensa, Vladimir Padrino, va prometre lleialtat al govern de Maduro. «Les forces armades defensen la constitució i les autoritats legítimes», va escriure a Twitter. «Totes les unitats militars informen de la normalitat en les seues casernes i bases, i estan sota la direcció dels seus comandants».

 

Guaidó: «Fase final de l’Operació Llibertat»

A Veneçuela, una lluita de poder s’ha obert durant mesos entre el president Maduro i el president Guaidó, qui és considerat com el president legítim interí per part de, entre altres, els Estats Units, el Brasil i molts països de la Unió Europea. Els països occidentals insten Nicolás Maduro a convocar noves eleccions.

Al vídeo que Guaidó va distribuir per Twitter, deia: «l’operació Llibertat comença avui des dels carrers». Aparentment es va gravar a Caracas, cosa que no es pot verificar pel temps ni pel lloc, atès que el vídeo no ho deixa clar.

Guaidó apel·la directament els «soldats valents» i els «patriotes valents». I va dir que està començant «la reconstrucció de la nostra sobirania nacional». En un altre tweet, minuts després, escrivia que s’havia reunit amb les «unitats militars més importants per llançar la fase final de l’Operació Llibertat».

Per tant, la lluita pel poder a Veneçuela entre l’autoproclamat president interí Juan Guaidó i el cap d’Estat Nicolás Maduro està completament en erupció. No està gens clar quin dels dos bàndols comptarà amb la força de les armes. La gran pregunta és quants soldats es mobilitzaran durant les pròximes hores a favor de l'autoproclamat president interí. Això determinarà el col·lapse del règim de Maduro o el fracàs de l'intent de Guaidó.

La resposta també depèn de quants veneçolans ixen als carrers a favor de Guaidó durant les pròximes hores. Sense un suport multitudinari a Guaidó, els militars no trobaran incentius per enfrontar-se a Maduro.

En el millor dels casos, l'empenta de Guaidó acabarà amb Maduro en qüestió d'hores o de dies. En cas contrari, no hi haurà tants veneçolans com s'esperava que donen suport a l'interí. L'Operació Llibertat podria acabar en un bany de sang. Tot sembla possible i això és el que fa que la situació de Veneçuela siga tan explosiva.

Què ajuda al jove líder de l'oposició? El país s'està dessagnant econòmicament. No hi ha perspectiva de millora mentre Maduro es mantinga en el poder. Alhora, Guaidó és reconegut per 50 estats com a president, diverses organitzacions internacionals i molts dels països propers com ara Colòmbia o el Brasil. Alhora, l'alliberament del seu mentor, Leopoldo López, que estava sota arrest domiciliari, només era possible amb l'ajuda dels soldats que el custodiaven. I Guaidó pertany a una nova generació de polítics opositors. No és de cap classe alta ni de cap llinatge polític, i fa servir Facebook i Twitter com a armes més importants per arribar a la gent. Cap altre opositor de Maduro representa millor les esperances dels joves veneçolans com Guaidó.

Però Guaidó també està sota la pressió de solucionar el conflicte. Els seus suports havien calculat malament la seua estratègia: esperaven que les forces armades actuaren immediatament i Maduro fora apartat en pocs dies. Des de llavors han passat tres mesos i Maduro continua assegut al palau de Miraflores. L'eufòria comença a desaparèixer.

Si Guaidó no atrau la majoria dels soldats i es prolonga l'estancament, augmentarà la pressió sobre la comunitat internacional perquè actua. No està clar si va acordar res amb Washington, però malgrat les amenaces, la Casa Blanca ha indicat que no està disposat a intervenir militarment.

Guaidó pot estar forçant una intervenció militar. Es podria equivocar amb això si Donald Trump és rebec a participar en una aventura militar a Veneçuela un any i mig abans de les eleccions.

El president interí demana els seus seguidors que es reunesquen a la plaça Altamira, un tradicional lloc de concentració de l'oposició, ubicat a l'est de Caracas. De moment, sembla renunciar a "la marxa a Miraflores", nom del palau presidencial. Això indica que l'enfrontament s'allargarà. Tot dependrà del nombre de desertors de l'exèrcit.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.