Eleccions 28A

Cayetana Álvarez de Toledo enfonsa el PP

La formació popular recull el seu pitjor resultat de la història a Catalunya en una nit on només quatre fidels s'han acostat fins a la seu electoral

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Tocat i enfonsat. L'hotel Eurostars Grand Marina del World Trade Center de Barcelona ha sigut testimoni privilegiat del naufragi del PP Català. De poc ha servit als populars l'efecte de la marquesa de Casa Fuerte, Cayetana Álvarez de Toledo. Només la seva figura farà via des del Principat cap a la capital del regne. En total, la tropa catalana s'ha deixat pel camí fins a cinc diputats en només tres anys. De recollir el 13,4% de les paperetes l'any 2016, a comptabilitzar-ne només el 4,8% aquest 28-A. El pitjor resultat de la seva història.

Si bé als tanatoris acostumen a apropar-se amics i familiars, a la sala de vetlla del PP Català només s'hi han deixat veure una trentena de periodistes de crònica negra. Ni afiliats, ni simpatitzants s'han acostat a la nit electoral ubicada al Port de Barcelona. Bé, mentida: només dos desorientats militants de Cerdanyola del Vallès s'han deixat caure cap a les 22 hores i una mica més tard un parell de fidels més. Els únics. La resta, a casa. Resultava fàcil ensumar-s'ho: mentre que les primeres enquestes ja feien preveure que no hi hauria ni festa ni canapès, amb l'escrutini fins i tot la grafia de la rojigualda ha semblat arreplegar-se. Només el discurs d'Álvarez de Toledo l'ha tornat a insuflar quan ha parlat del pacte del '78.

Mea culpa

Amb lectura d'obituari, Álvarez de Toledo ha prescindit entrar a valorar les xifres de la històrica participació. Per ser precisos, les intervencions a la seu del PP han arribat tres hores després que ho fessin la resta de partits, els quals no han dubtat a felicitar a la població per la xifra assolida a Catalunya (el 77,6%). En aquest sentit, de Toledo ha sigut contundent d'entrada: "No ha sigut un bon resultat pel PP, per no dir amb tota claredat que ha sigut un pèssim resultat".

A diferència del que acostuma a succeir en aquesta mena de declaracions públiques, ella mateixa s'ha erigit com a responsable del desastre. Amb un rostre que transmetia tot menys alegria, tant a l'entrada com a la sortida de la sala la futura diputada ha rebut l'escalf del seu mateix equip que l'ha acompanyat tota la nit. Un equip que ara ja es queda amb la mateixa representació política a Catalunya que el nombre de places d'un turisme: quatre diputats al Parlament i un al Congrés.

Fragmentació electoral

Flanquejada sobre la tribuna pel President del PP Català, Alejandro Fernández, i pel Secretari General de la formació territorial, Daniel Serrano, Álvarez de Toledo ha decidit fer la seva intervenció just en el moment en què el cap de files, Pablo Casado, ha aparegut al plasma de la sala de premsa. Però... quin ha sigut a parer seu el motiu del naufragi? "L'evident fragmentació de l'espai electoral del constitucionalisme". "Ho portàvem advertint que seria una mala estratègia", ha asseverat després de l'enfortiment de Ciutadans i la irrupció de VOX.

Davant la desfeta, qui serà l'única representant popular per Catalunya al Congrés ha assegurat que se centrarà a treballar per "la reagrupació i la reconstitució del constitucionalisme". Una feina en la qual ha considerat imprescindible el paper que pugui jugar el seu partit, tot i reconèixer que "les nostres idees i els nostres esforços no s'han vist refrendats a les urnes". Des del seu punt de vista, avui dia resulta imprescindible "plantar cara" en el combat contra "les idees nacionalistes, reaccionaries, identitàries, de fragmentació de la sobirania i d'intentar convertir al veí en estranger". Ja no tant per "obligació política, sinó per obligació moral", ha subratllat.

Resultat per oblidar

No ha desaparegut, però a la borsa electoral el #ValorSeguro ha vorejat la fallida. Cal tenir en compte que els populars venien d'aconseguir 11 escons l'any 2011 i que el 2015 i 2016 la patacada ja va ser important amb el sorgiment de Ciutadans. Si més no, ni el suflé 2.0 d'Albert Rivera, ni l'aparició de VOX, han seduït als seus electors. Si bé que els taronges han mantingut el mateix nombre d'escons (5), la ultradreta ha arrencat un únic representant en terres catalanes. Per tant, la fragmentada tripleta de la dreta ha sortit més perjudicada que beneficiada. Dit d'una altra manera, la caiguda del PP ha arrossegat el resultat global del bloc.

Per ser més concrets només cal posar la calculadora sobre la taula. Mentre que l'espectre polític de la dreta sumava el 2016 prop de 850.000 paperetes, aquest diumenge el mateix arc electoral s'ha quedat en els 823.734 vots. En aquesta línia, hi ha una dada que resulta reveladora: a Catalunya VOX s'ha quedat a tot just 50.000 suports del PP.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.