La nova RTVV: finançament mixt, independent i blindada d'excessos

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

 
 
Aquest dijous les Corts Valencianes debaten la llei que ha d'engegar la futura radiotelevisió pública valenciana. Producte de la comissió parlamentària, la nova RTVV comptarà amb dos canals de televisió i dos de ràdio, amb limitacions pressupostàries, estarà controlada per diversos organismes que rendiran comptes a les Corts i es nodrirà tant dels diners públics com dels ingressos per publicitat o comercialització de productes de segell propi.

 

 
 
 


Va ser una de les principals promeses de l'esquerra durant la campanya electoral, i quasi un any després al capdavant de la Generalitat Valenciana les Corts Valencianes debaten aquest dijous la llei que ha de donar llum a la futura radiotelevisió valenciana. Amb la intenció clara d'esborrar de la identitat de RTVV els capítols de la manipulació més infame i el malbaratament de recursos públics, 32 mesos després que la pantalla esdevinguera negra naix, de nou, un servei públic fonamental per als valencians buscant que aquesta vegada sí que siga dine d'aquest nom. Aquestes són els trets que han d'assegurar-ho:

-Adaptada als nous temps i al seu propòsit. La nova radiotelevisió comptarà amb dos canals: un generalista dedicat a informar, formar i divertir i altre més especialitzat en esdeveniments singulars, on també poden cabre les retransmissions esportives. A aquest dos, se'n sumarà altre que emetrà per la xarxa i que estarà destinat al públic infantil. La nova empresa, denominada Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, gaudirà de dues emissores de ràdio: una generalista i altra dedicada a la difusió de la cultura i música valenciana.

-Plural i per a normalitzar la llengua. L'emissió serà íntegrament en català i el contingut que s'emetrà serà per a informar i difondre tot allò que ocorre al País Valencià. Els continguts es fixaran a través d'un contracte-programa previst per a 3 tres anys i que haurà de comptar amb el beneplàcit a les Corts Valencianes de tres quintes parts. És a dir, que a hores d'ara les tres formacions d'esquerres necessitarien el vot favorable de PP o Ciutadans.

-Nova estructura. La nova corporació comptarà amb un Consell Rector, conformat per deu membres, que esdevindrà en el màxim òrgan de govern i administració. Al seu torn, també hi haurà un Consell d'Informatius encarregat d'assegurar la «independència, objectivitat i veracitat» de les informacions i un Consell de la Ciutadania. El màxim responsable de la corporació, tot i que la seua sort dependrà del Consell Rector, serà el director general. Aquest serà elegit a través d'un concurs públic. La quantitat de treballadors que conformaran la plantilla serà una qüestió que dependrà d'aquest. Amb tot, la polèmica per la contractació dels treballadors està servida, així com el possible tomb de la llei pel conflicte laboral heretat de l'anterior empresa.

-Despresa limitada. Amb l'objectiu d'evitar una despesa sense control -com va ocórrer a partir de l'arribada d'Eduardo Zaplana a la presidència de la Generalitat Valenciana-, el pressupost de la nova RTVV estarà limitat entre un 0,3% i un 0,6% del total dels diners de la caixa del Govern valencià. De fet, si es produeix una variació del 10% del pressupost fixat a l'any, la llei permet la destitució dels membres del Consell Rector. La Sindicatura de Comptes també tindrà un control més directe dels comptes de la corporació.

-Finançament mixt. La nova RTVV comptarà amb dues vies de finançament. Per una banda, la major part dels seus ingressos provindran de la caixa pública de la Generalitat Valenciana; i d'altra, dels anuncis publicitaris i de la comercialització de productes que elabore la futura radiotelevisió. La llei també marca que una caiguda del 25% dels ingressos pot ser motiu de cessament del Consell Rector.

-Blindada d'ingerències polítiques. Per tal d'evitar que la futura radiotelevisió esdevinga, de nou, en paradigma de la manipulació i de les pitjors pràctiques periodístiques, les Corts Valencianes es convertiran, en certa manera, en la institució encarregada de vetlar pel seu correcte funcionament. La comissió creada per a elaborar la llei tindrà la tasca de controlar l'activitat de la corporació -també el futur Consell Audiovisual Valencià- i el Consell Rector remetrà cada any una memòria al parlament valencià.
 

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.