Notre Dame

Quan les flames devasten la cultura

Cinc casos històrics amb incendis que van aniquilar grans equipaments culturals d'arreu del món.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Nou segles d'història devastats per les flames en un tres i no res. La data del 15 d'abril quedarà marcada a la memòria d'un país que ha vist com Notre Dame quedava totalment devastada per un incendi voraç, retransmès en directe arreu del món a partir de les set de la tarda d'aquest dilluns. Una devastació que sobrepassa fronteres i dols, i que commou per la magnitud d'allò que se n'ha anat amb les flames. Símbol de la cultura europea, quilòmetre zero de França, mostra de l'esplendor del passat i del pes de la història, el foc ha fet caure l'emblemàtica agulla i ha fet desaparèixer molt més que els parets i els interiors d'una obra construïda el segle XII.

Més enllà dels efectes materials, l'incident supera la simple destrucció física: Notre Dame és història d'Europa i emblema d'art, gran construcció del gòtic i mostra de la raó que la va dissenyar, amb els batecs de cadascuna de les ànimes que van ajudar-la a fer a les pedres. La seva força iconogràfica l'ha fet, també, ser escenari de novel·les inoblidables com Nostra Senyora de París, de Victor Hugo, i les posteriors i diverses adaptacions al cinema.

Però el cas de Notre Dame, aquesta destrucció d'un foc embogit que no té cap mena de mirament, desgraciadament no és únic. D'altres incendis han devastat records, històries, cultura i art, abans de la fatídica data del 15 d'abril de 2019. Aquí en teniu cinc que van sacsejar el món de la cultura, però també molt més, perquè interpel·len la consciència de trobar-nos davant de fets tan tràgics, com irreparables.

La històrica Gran Biblioteca d'Alexandria. Foto: Wikimedia Commons

1. Biblioteca d'Alexandria

No hi ha cap altre incendi més icònic i més transcendent pel que fa a la cultura i a la devastació del saber que el de la Gran Biblioteca d'Alexandria. Es calcula que era l'any 48 a.C. quan el foc –iniciat per les tropes de Juli Cèsar al port de la ciutat egípcia– va arribar a la cèlebre biblioteca, un dels grans punts de coneixement i conservació del saber del món conegut fins aleshores. Es calcula que a l'època de Cèsar hi havia 700.000 llibres, entre els quals més de cent obres del dramaturg grec Sòfocles, de les quals només ens n'han arribat set.

Catedral de Saint Paul, a Londres. Foto: Wikimedia Commons

2. Catedral de Saint Paul. Londres

La imponent catedral medieval dedicada a Saint Paul, construïda entre els anys 1087 i 1240, va ser literalment arrasada per les flames en el gran incendi que va patir Londres l'any 1666, un foc que va destruir diversos barris del centre de Londres entre el 2 i el 5 de setembre i que va provocar autèntics estralls:  a banda de la Catedral, 13.500 cases arrasades, 87 esglésies parroquials, 44 edificis dels gremis, l'edifici de la Borsa de Londres, la Custom House, el Palau de Bridewell, la General Post Office i les tres portes occidentals de la City –Ludgate, Newgate i Aldersgate–. Posteriorment restaurada, va ser una de les poques edificacions de la seva zona que va sobreviure els bombardeigs de la Segona Guerra mundial i també ha estat escenari de grans esdeveniments nacionals, com el casament entre el príncep Carles i la princesa Diana.

El Liceu, totalment devastat. Foto: Wikimedia Commons

3. Gran Teatre del Liceu. Barcelona

Per als barcelonins, un fet impossible d'oblidar. Dolorós i icònic, l'incendi del 31 de gener de 1994 va sacsejar la memòria continguda en un dels punts més emblemàtics del centre de la capital catalana, el Gran Teatre del Liceu, construït el 1847. Les guspires d'un operari que estava arreglant el teló tallafocs van provocar la catàstrofe i una de les imatges més impactants de la història de la Rambla –i de Barcelona, i de Catalunya–, amb la també icònica imatge de Montserrat Caballé plorant i cantant entre les runes del que havia estat "casa seva".

Incendi de La Fenice, a Venència. Foto: Wikimedia Commons

4. La Fenice. Venecia

Dos anys després, durant la nit del 29 de gener de 1996, un altre gran –i voraç, només van ser necessàries tres hores– incendi va acabar amb un dels teatre d'òpera més famosos d'Europa, La Fenice de Venècia. De nom premonitori –la Fenice, en honor a l'au que ressorgia de les seves cendres–, el teatre va ser obra de Gianantonio Selva i es va inaugurar l'any 1792. Les seves parets ja havien superat un altre incendi, l'any 1836 i, tal com va passar amb el Liceu, l'edifici va ser restaurat i va tornar a l'activitat l'any 2003.

El Museu Nacioal, a Rio de Janeiro, en l'incendi de 2018. Foto: EFE

5. Museu Nacional de Brasil. Rio de Janeiro

Un dels grans desastres culturals i patrimonials de l'actualitat. A principis de setembre del 2018, un incendi –que encara no ha estat aclarit i està sent investigat, amb molts punts tèrbols– va aniquilar l'edifici que reunia més de 20 milions de peces. Entre elles, algunes tan primordials com Luzia, l'esquelet més antic d'Amèrica, d'uns 12.000 anys d'antiguitat; i, també, nombrosos ítems de diverses regions del món, amb paraules i cants indígenes de llengües que ja no existeixen i de les quals no en queda testimoni.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.