CAMPANYA ELECTORAL

Els socialistes passen de puntetes pel finançament en el seu primer míting

La reforma del sistema de finançament va ocupar un espai residual en el primer míting de la campanya de Pedro Sánchez i Ximo Puig, celebrat divendres a Castelló. Els dos candidats demanen el vot als socialistes per evitar la victòria del bloc de la dreta. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

D’ençà que el passat 4 de març Ximo Puig anunciara l’avançament electoral tant ell com el seu equip han reiterat que aquesta és una oportunitat per “valencianitzar el debat polític espanyol”. Aquest divendres a la nit va tenir lloc a Castelló el primer míting electoral socialista, amb la participació de Pedro Sánchez i el mateix Ximo Puig. La sala (el Palau de la Festa té un aforament de 1.300 persones) era plena a vessar i uns quants centenars van haver de conformar-se amb veure l’esdeveniment des de les pantalles gegants situades a l’exterior. Hi havia expectació per assistir al primer dels mítings d’una campanya que decidirà si el gir a l’esquerra en la Moncloa fou flor d’un dia o, si per contra, marca l’inici d’un nou cicle electoral.

En un panorama de fragmentació, el resultat és més incert que mai però divendres a Castelló -on es trien cinc diputats, dels quals dos aniran a parar probablement a la saca del puny i la rosa- els simpatitzants socialistes van posar en evidència que es presenten a aquesta batalla amb els ànims alts. L’enquesta del CIS que dijous passat atorgava majoria a nivell autonòmic al Botànic ha servit d’esperó. Pedro Sánchez es conscient que s’hi juga molt al País Valencià. No debades, tancarà la campanya electoral a València el divendres 26 d’abril.

Siga com siga, el míting de divendres a Castelló era també una ocasió per mesurar fins on arriba la “valencianització del debat polític espanyol” amb què Puig va justificar l’avançament electoral. En el discurs de l’un i l’altre (d’uns 20 minuts el de Puig; de 35 minuts el de Sánchez) hi hagueren moltes referències a la política social (llei de dependència, salari mínim, aposta per la solidaritat, ampliació de permisos de paternitat, subsidis per a majors de 52 anys) i al llast reputacional de la corrupció. No només això: l’un i l’altre s’encarregaren d’acreditar els “beneficis” que els valencians i les valencianes han extret de la presència dels socialises a la Moncloa: l’ampliació del servei de rodalia fins a Vinaròs (el qual fou aprovat pel Partit Popular però executat, en última instància, pel PSOE); les obres del corredor mediterrani per a mercaderies; o la bonificació en un 50% del transport pesat en el tram de l’AP-7 entre Peníscola i Torreblanca (aprovat ahir mateix pel Consell de Ministres). "En sis mesos s'ha fet més que en set anys", va assegurar l'actual president de la Generalitat. 

A més, com es va encarregar de recordar Ximo Puig,  Sánchez va empomar en el seu dia la petició de la Generalitat perquè s’invertiren el 10% dels pressupostos en territori valencià. “Haurien sigut 1.400 milions d’euros que hagueren generat milers de llocs de feina. Però l’aliança de PP, Ciutadans i els independentistes va rebentar el pressupost. Va ser una coalició contra la Comunitat Valenciana”, segons va dir Ximo Puig en referència al rebuig parlamentari als pressupostos que, en última instància, va propiciar la convocatòria d’eleccions.

 

El finançament es fa esperar

Però si alguna cosa va cridar l’atenció va ser les escasses referències a un tema clau per al País Valencià: la reforma del model de finançament, que provoca que en l’actualitat els valencians continuen contribuint a la caixa comuna a pesar de ser una autonomia amb un PIB per càpita per sota de la mitjana. En aquest sentit, Pedro Sánchez es va comprometre a emprendre aquesta tasca. Ho feu amb la següent frase, pronunciada en el minut 31 del seu parlament: “Un dels compromisos que vull signar amb la societat valenciana és que en la pròxima legislatura cal que hi haja un millor finançament per la Comunitat Valenciana”. Deu segons del seu discurs.

Tampoc els qui li havien precedit en el faristol s’hi van esplaiar gaire. Ni Amparo Marco, alcaldessa de Castelló, ni Susana Ros, candidata del PSPV-PSOE al Congrés per la província de Castelló, que van intervenir prèviament van referir-s’hi. Sí ho feu Ximo Puig, però en una sola ocasió. “A aquesta terra li anirà molt més bé si a Espanya també li va bé, i al revés (...). Si no hi ha aliança efectiva entre els dos governs no superarem l’infrafinançament ni la invisibilitat”, va assegurar el candidat a presidir la Generalitat.

 

La reforma impossible

La reforma del sistema de finançament figura en el punt 21 de les 110 principals propostes del programa electoral del PSOE per a les eleccions del pròxim 28 d’abril. El sistema que està actualment vigent , i que provoca que els valencians rebem actualment 1.325 milions d’euros menys del que deurien, va caducar el 2014. El govern del Botànic ha fet d’aquesta una de les seues principals reivindicacions. La manca d’interès per part de Mariano Rajoy, primer, la paralització política derivada de  les negociacions per conformar govern a Espanya i la inestabilitat política derivada del referèndum de l’1-O a Catalunya, després, va provocar que el tema quedara relegat a un segon plànol. I això per bé que en la darrera conferència de presidents autonòmics convocada en l’etapa del PP, el gener de 2017, el president popular es va comprometre a desempantanegar la qüestió abans que començara 2018. Res no es va concretar, però, a pesar que els tècnics de cada govern autonòmic van fer les seues aportacions i propostes al Ministeri d’Hisenda.

La moció de censura i l’arribada de Pedro Sánchez no han canviat les coses. Mancat dels suports parlamentaris necessaris, el president socialista ha apartat el tema del finançament de les seues prioritats polítiques. El 26 de setembre passat l’equip d’experts en finançament autonòmic van celebrar la darrera reunió. En aquella trobada els responsables d’Hisenda es comprometeren a facilitar una metodologia, un guió i un calendari de treball. D’aleshores ençà el tema ha quedat en aigua morta i res no se’n sap. De fet, resulta significatiu que el Ministeri d’Hisenda encara no ha publicat els comptes públics territorialitzats de l’any 2015, que s’haurien d’haver publicat l’estiu passat, i que permeten saber quants diners aporta cada autonomia a la caixa comuna i quants en rep.  

 

Missatge per a Catalunya

En el seu primer míting electoral Pedro Sánchez també va tindre ocasió de referir-se a la situació a Catalunya. "Quan dic no és no. A l'independentisme li dic que no hi haurà referèndum a Catalunya. No és no. Perquè el de Catalunya no és un problema d'independència, sinó de convivència i la convivència es resol amb diàleg dins la Constitució. Per això els dic als líders independentises que siguen valents i els diguen a la gent que els van creure que els ha enganyat i que l'única alternativa és la Constitució i l'Estatut". 

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.