Món

Les causes que assetgen Julian Assange

El fundador de WikiLeaks és arrestat a l’ambaixada d’Equador a Londres, on havia passat els darrers set anys. El país llatinoamericà, que tot just fa un any va canviar de president de la República, ja no el concedeix l’asil amb què Assange havia comptat fins ara.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La policia britànica ho va dir en un comunicat oficial. L’australià Julian Assange ha estat arrestat a Londres. El fundador de WikiLeaks es trobava a dins de l’ambaixada de l’Equador per evitar la detenció i la temuda extradició als Estats Units des del 2012.

Anteriorment, el govern del país llatinoamericà, ara liderat pel conservador Lenín Moreno, havia retirat l’asili diplomàtic justificant que Assange havia violat les lleis. El motiu, la publicació de fotografies, vídeos i xerrades privades del mateix president equatorià, que governa des del maig de l’any passat. Aquests documents comprometrien Moreno, atès que se'l veu relacionat amb l'adquisició de bens en paradisos fiscals. El passat mes d’octubre, l’Equador va començar a restringir les visites i les comunicacions de l’activista internacional.

Segons un tweet de WikiLeaks, Assange no va eixir de l’ambaixada, sinó que els policies britànics hi van poder accedir amb el permís de l’ambaixador equatorià al Regne Unit. Les imatges de vídeo mostren, de manera impactant, com Assange és fet fora de l’edifici per diversos agents de paisà.

 

 

WikiLeaks assegura que la retirada de l’asil diplomàtic d’Assange ha estat il·legal. El president equatorià Lenín Moreno va dir que li havien assegurat que Assange no seria extradit a un país on es podia enfrontar a la pena de mort, tal com va assegurar a través de Twitter.

 

Per publicar arxius secrets dels EUA

Encara no està clar si existeix un càrrec contra Assange als Estats Units i de què és acusat exactament. A mitjan novembre de 2018 es va saber que el seu nom va aparèixer en un document judicial del país nord-americà. Un escrit que suggeria l’existència d’una acusació però que encara està en secret.

WikiLeaks va fer públics diversos arxius secrets dels EUA. Documentaven, entre més coses, violacions de drets humans i l’assassinat de civils per part de tropes nord-americanes a l’Afganistan.

Més recentment, WikiLeaks va ser objecte de més investigacions dels serveis d’intel·ligència dels EUA. El motiu era la publicació de correus furtats al Partit Demòcrata durant la campanya presidencial de 2016, en què Hillary Clinton va ser derrotada per l’actual president, Donald Trump. Les autoritats estatunidenques creuen que els correus electrònics van ser descarregats per hackers russos i filtrats a WikiLeaks. Un investigador especial de l’FBI, Robert Mueller, també va documentar aquest fet en el seu informe final sobre la presumpta interferència russa en les eleccions presidencials que va guanyar Donald Trump.

 

Continuen les denúncies de les autoritats britàniques

Assange s’autodefineix com a periodista i, per tant, exigeix les garanties habituals de què gaudeixen els mitjans de comunicació en termes de confidencialitat de les fonts i de publicació d’informacions confidencials. Alguns el consideren una persona que, amb el seu treball, ha arribat a posar en perill vides humanes. Els seus seguidors el veuen com un gran investigador.

Quan Assange viatjava per Europa, va caure sobre ell una ordre de detenció europea. Era acusat d'un delicte de violació a Suècia. Tot i la por de ser extradit primer al país escandinau i després als EUA, la Fiscalia va acabar tancant aquesta investigació. Ara, però, s’enfronta a una causa difícil de resoldre i també difícil de justificar per als que el reclamen.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.