La nova RTVV, o el bloqueig infinit

La represa de les negociacions ha evidenciat que la situació continua bloquejada. Tot i que el PSPV ha posat damunt de la taula el nom d'Enrique Soriano, lletrat de les Corts Valencianes, per a presidir la nova radiotelevisió en substitució de Josep López al contar comptar amb el suport de tots els grups, els vetos creuats al Consell Rector i la postura de Ciutadans apostant perquè l'acord ha de ser unànim deixen les converses encallades. La posada en marxa de la CVMC està en perill.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Com si es tractara d'un capítol al més pur estil House of Cards, la llum verda per a engegar la nova radiotelevisió pública no arriba. En la setmana determinant per a desbloquejar l'aprovació de la presidència del Consell Rector de la nova RTVV i la composició d'aquest, les conseqüències i les posicions heretades d'una negociació a la babalà anul·len qualsevol moviment. Ni el consens de tots els grups polítics després que els socialistes hagen sacrificat definitivament a Josep López, el seu candidat, serveix.

Amb el diagnòstic damunt la taula que el toc d'atenció electoral que van rebre les forces del Botànic responia a problemes com la falta de visibilitat de la seua gestió, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va demanar al portaveu socialista a les Corts Valencianes, Manuel Mata, un moviment de fitxes per a desbloquejar la situació. Conscients que la candidatura de López havia despertat el veto de Ciutadans i el PP pels seus lligams familiars amb dirigents socialistes, Mata va deixar caure el candidat i va buscar-ne altre.

Per a evitar una filtració d'un nom que el creme, Mata va pensar en certs noms. El primer va dir-li que no. I el segon, segons ha confirmat Mata aquest dimarts a les Corts Valencianes, ha reunit el vistiplau de tots els grups polítics. Es tracta, segons ha avançat Valencia Plaza, d'Enrique Soriano, actual lletrat de les Corts Valencianes i doctor en dret per la Universitat de València.

Un pas important per a posar en marxa la futura Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, però insuficient. No debades, i malgrat l'acord entre els cinc grups polítics del parlament valencià -i sempre que la persona escollida diga 'sí, vull'-, possibilitaria el seu nomenament, la votació del president del Consell Rector ha de realitzar-se conjuntament amb la dels membres d'aquest. Ambdues estan relacionades. Un fet que impossibilita l'acord pel bloqueig que hi ha en l'elecció d'aquests.

Amb la intenció clara de bloquejar un acord que suposaria un triomf per al Govern valencià, el PP, de moment, està repetint la jugada. Sabedor que la seua aposta per Maite Fernández (ex-cap d'informatius de Canal 9 assenyalada per ser la responsable de la manipulació de l'accident del metro i per encobrir els assetjaments sexuals realitzats per l'ex-cap de recursos humans, Vicent Sanz) genera rebuig a Podem i a Compromís, els populars mantenen la seua candidata. I avisen: «Si ens veten, nosaltres també podem vetar a altres, com ara a Rafa Xambó, proposat per Compromís».

Un desafiament amb clara intenció de voler que la situació continue encallada que Podem recull. «No podem acceptar a Maite Fernández pel seu historial», ha expressat el portaveu de Podem al parlament valencià, Antonio Montiel. Tot i que el síndic de Compromís a les Corts Valencianes, Fran Ferri, ha insistit en el seu veto a Fernández, sí que ha obert la porta a retirar-lo. Des de la coalició venen insistint que caldria «començar de zero per evitar els vetos», però avisen que tampoc tindria sentit que si veten als seus candidats que aparten a López com a candidat.

Si per a driblar el bloqueig del PP, Podem, Compromís i PSPV-PSOE només necessitaven el concurs de Ciutadans per tirar endavant la votació -ja que fan falta tres quints de la cambra valenciana-, la posició de la formació taronja ho impossibilita. Per al partit que dirigeix Alexis Marí a les Corts Valencianes és necessari un consens entre els cinc grups. És a dir, o hi ha consens entre tots en tot, o no hi ha radiotelevisió.

Amb retrets mutus, aquesta setmana esdevé clau per a aprovar el Consell Rector de la nova RTVV. «Si no hi ha acord aquest cap de setmana, sabrem si algú, de veritat, no vol que es pose en marxa la nova radiotelevisió», apunten els socialistes. Fins i tot, i per intentar que els valencians no es queden sense radiotelevisió pel bloqueig polític, s'ha plantejat un canvi a la llei perquè el Consell Rector de la nova RTVV s'aprove per una majoria simple, sense comptar amb el suport necessari d'un dels dos partits que no formen part de l'Acord del Botànic.

Tot i ser una prova de foc per al Govern valencià, la situació està desbloquejada. El PSPV-PSOE mou fitxa, però amb els vetos als membres del màxim òrgan directiu de la futura CVMC la situació està fixa. El bloqueig, per ara, sembla infinit. I tot, amb l'amença que tot aquest procés siga tombat pels recursos dels ex-treballadors als tribunals.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.