Precampanya electoral

Esclata la tensió interna a Ciutadans de Balears

La derrota de Xavier Pericay a les eleccions internes de Ciutadans per elegir el cap de llista de la candidatura al Parlament fa entrar el partit en una situació estranya i, sobretot, tensa, quan falten poc més de dos mesos per a les eleccions autonòmiques. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El partit liderat a les Illes per Xavier Pericay passa per moments, si més no, d’incertesa. I això quan només falten poc més de dos mesos per a les eleccions autonòmiques. La preocupació i la tensió interna a Ciutadans s’han disparat a l’alça després de la sorprenent derrota de Pericay a les eleccions internes per triar el cap de llista de la candidatura al Parlament.

El passat dissabte dia 9 de març se celebraren els comicis interns i en fer-se el recompte saltà la sorpresa. Marc Pérez-Ribas serà el cap de llista de la candidatura la Parlament per Mallorca i, per tant, serà també el teòric aspirant a presidir el Govern. Guanyà per 155 vots contra 136 que anaren a parar al líder, amb una participació del 54% de la militància. Tot indica que creient que la victòria estava assegurada Pericay i el seu equip dirigent del partit taronja a Balears no es prenguerin amb gaire interès la cita amb les urnes domèstiques, com si donessin per fet que guanyaria l’elecció gairebé per aclamació. I pareixia en principi que així seria perquè ningú donava possibilitats reals a cap dels candidats alternatius que es presentaven contra el líder. Però saltà la gran, enorme sorpresa. Pérez-Ribas guanyava les eleccions internes.

Pérez-Ribas és el delegat a Balears de la societat de taxació immobiliària Tinsa i és membre del Cercle d’Economia. Políticament no havia tingut cap rellevància fora de Ciutadans, partit dins del qual va ocupar el càrrec de secretari de l’agrupació de Palma fins que se n’anà a viure al poble de Sóller. Ningú va preveure que pogués guanyar les eleccions internes. Ni ell mateix, a jutjar pel que digué després de la victòria: “no m’ho esperava”. Tot indica que la sorpresa era sincera.

Guanyà i ara és el cap de llista al Parlament. Però no el líder de la formació, tal i com ha deixat ben clar Xavier Pericay.

Tensió interna

Pericay ha dirigit el partit taronja a Balears per delegació directe d’Albert Rivera des de fa quatre anys. És el portaveu de la formació a les Illes i compta amb una direcció que són els seus col.laboradors. El seu càrrec orgànic no depèn de la militància taronja a Balears sinó del fet de ser elegit com a tal responsable autonòmic en el congrés estatal. L’enrevessat sistema d’elecció orgànica assegura que tots els caps autonòmics hagin de comptar amb la confiança directe d’Albert Rivera. Pericay la té. Almenys fins ara l’ha tinguda. I tot indica que confia en seguir gaudint-ne per exercir el liderat orgànic del que no pensa dimitir.

Segons va explicar el derrotat després de conèixer el resultat de l’elecció interna: “aquest procés era per elegir al candidat a la presidència del Govern i res més. El partit té un portaveu, que sóc jo, i que, a més, faig part del comitè executiu (estatal), així és com es va decidir quan Rivera em va incloure en el seu equip”. Per si quedava algun dubte, insistí: “no veig cap motiu per presentar la dimissió (...) tindré el protagonisme que el partit decideixi que hagi de tenir”. El dilluns posterior a la derrota interna, Pericay convocà una roda de premsa per explicar encara amb més rotunditat la seva posició. Digué que de cap manera “dimitiré” abans de les eleccions i volgué ser molt clar al respecte de com funciona Ciutadans: “hi ha gent (en referència el.líptica a la candidatura del guanyador) que no ha entès com funciona el partit”, en al.lusió a que Pérez-Ribas es presentà exigint a la direcció “més participació” de les bases i en guanyar deixà entendre que el partit hauria de canviar. Però Pericay no ho veu igual: “jo no sóc president ni secretari general, sóc membre de l’executiva estatal i sóc el portaveu del comitè executiu autonòmic i ho seguiré essent” almenys fins després de les eleccions. I respecte del seu adversari, Pérez-Ribas, es limità a dir que “no forma part” de la direcció balear taronja “i no crec que s’hi incorpori”.

El fet que Pericay no es plantegi la dimissió, almanco per ara, fa que serà ell, i la seva direcció, qui decidirà a la pràctica tots els altres candidats de la llista al Parlament així com els caps de llista als ajuntaments, inclòs el de Palma. Quelcom que pareix que ha molestat el guanyador, Pérez-Ribas, que segurament suposava que podria almenys negociar amb la direcció qui ocuparia els llocs amb més opcions de sortir elegits. No serà així. Pericay i la resta de membres de la cúpula taronja a Balears volen deixar Pérez-Ribas sense opcions de decidir res.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.