GRUP BARNILS

Periodisme al punt de mira

El sector, de la mà del Grup de Periodistes Ramon Barnils es reivindica davant les traves al dret de la informació.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

En un moment de màxima mobilització, la informació sempre està al punt de mira. 'Per la democràcia i contra la censura, prou atacs als i les professionals de la informació', és el nom de la iniciativa que el Grup de Periodistes Ramon Barnils i Irídia, Centre per la Defensa dels Drets Humans que s'ha presentat aquest dilluns al Pati Llimona de Barcelona. Es tracta d'una recollida de firmes per demanar a les administracions que actuïn davant les vulneracions del dret a la informació per part dels cossos de seguretat catalans i de l'Estat espanyol.

El president del Grup Barnils, Ferran Cases, ha remarcat que no es tracta de casos aïllats, sinó que en els últims dos anys s'han produït 55 agressions a periodistes o fotoperiodistes a Catalunya. Aquestes agressions a professionals de la informació, sovint identificats, l'ha atribuït a "la brutalitat policial, van a sac". Així, exposa que s'ha traslladat la petició tant al Ministeri d'Interior com a la Conselleria d'Interior per tal que "prenguin mesures, assumeixin responsabilitats i es protegeixi el dret a la informació". Tanmateix ha lamentat que, fins al moment, no havien rebut resposta. Per aquest motiu ha considerat que era important aglutinar el màxim de firmes personals i de grups com l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació o l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català que ja s'hi han adherit.

Al seu temps, Lucia Medina, membre d'Irídia, ha explicat que "no és obligatori que els periodistes vagin identificats com a tal, no han de portar armilla. A vegades, es veu com una merma o com un ric". Al seu entendre, des dels cossos de seguretat "s'està traspassant la línia vermella" i ha notificat que "a final de mes tindrem una taula amb Mossos on tornarem a comentar la situació".

Entre les persones que han intervingut, hi havia també dos fotoperiodistes afectats per la repressió. Un d'ells era Isidre Garcia, fotoperiodista, al qual els Mossos d'Esquadra li demanen 4 anys de presó arran d'haver estat cobrint la manifestació del desallotjament del Banc Expropiat del barri de Gràcia de Barcelona el 25 de maig de 2016 per l'agència italiana Luz Foto. El van anar a buscar a casa seva un any i mig més tard dels fets i l'acusen d'atemptat contra l'autoritat. "Ara el risc de cobrir manifestacions no és que et caigui l'equip, el problema és que et puguin criminalitzar", ha exposat el fotoperiodista que s'ha mostrat ferm destacant que "ho seguirem fent encara que ens ho posin difícil".

El darrer en intervenir ha estat el fotoperiodista Carles Palcio que va ser detingut el passat 16 de febrer quan feia la pausa per dinar mentre cobria les protestes que es feien davant la subdelegació del govern de Girona per la detenció d'activistes independentistes. Li recriminaven haver estat al tall de les vies de l'AVE durant l'1 d'octubre de 2018. En el seu cas, a la foto que li van ensenyar per incriminar-lo hi apareixia lluint el braçalet de fotoperiodista. "Arriba un punt en què et preguntes si val la pena anar identificat. Si al final t'agredeixen o acabes imputat", ha exposat Palacio.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.