Judici 1-O

Els testimonis dels caps policials en 21 frases

El cap de la Policia Nacional l'1-O Sebastián Trapote, el de la Guàrdia Civil Ángel Gonzalo i  l'excap de la comissaria general d'informació dels Mossos Manuel Castellví han passat pel Suprem aquest dijous

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

SEBASTIÁN TRAPOTE

“Trapero era reticent a ser coordinat per un responsable de Ministeri de l’Interior”

El comissari en cap de la Policia Nacional espanyola a Catalunya durant l’1-O, ara jubilat, ha carregat contra el que era el Major dels Mossos d’Esquadra en aquell moment. De fet, ha detallat que la Fiscalia li va dir “que el pla que havien pensat era per a unes eleccions normals i l'1-O requeria un pla de molt més abast”

 

“Si els Mossos no actuàven, els substituiriem”

El que era cap del CNP l’1-O ha dit que el pla A era que els Mossos retiressin les urnes, però, que per si no ho feien estaven preparats per intervenir.

 

“Estava perfectament organitzat. Sabien com fer la resistència”

Trapote ha assegurat que la resistència davant el decomís d’urnes havia estat organitzada. A més, ha assegurat que es tractava d’actuacions “molt complicades, per l’agressivitat de la gent”

 

"Com havíem de mitjançar si la resistència era brutal"


“Sospitàvem que la CUP amaga propaganda”

Trapote no ha concretat si la propaganda furtada el 20S a les portes de la seu del partit era del partit o institucional. Tanmateix, aquest va ser el fet que, al seu entendre, va motivar el setge a la seu del partit al carrer Casp el 20S.

ÁNGEL GONZALO

“Vam establir que totes les unitats estiguessin preparades per donar suport als Mossos i, si calia, intervenir directament”

El Tinent General de la Guàrdia Civil durant l’1-O ha reforçat el pla exposat per Trapote.

 

“Els CDR convidaven la gent a una mena de tallers de formació teòrica i pràctica per oposar-se i defensar les urnes”

Gonzalo ha assenyalat la resistència que van organitzar els CDR l’1-O i ha afegit que feien servir paraules com “defensar” pròpies d’un “llenguatge prebèl·lic”.

 

“Quan vam arribar ens vam trobar gent amb actitud de resistència que després esdevenia en un grau de major violència”

 

“L’actitud des Mossos va ser de passivitat i, en casos puntuals, de resistència davant l’actuació de les forces i cossos de seguretat”

El cap de la GC ha estat especialment contundent amb el paper que van jugar els Mossos.

 

És una utopia molt elevada pensar que es podia arribar a tots els centres. No teníem aquest objectiu, ni molt menys”

Gonzálo ha explicat així les fites de la GC l’1-O.


 

"La Guàrdia Civil estava investigant el procés des del 2014. Concretament des del novembre, amb el 9N".

És la confessió que el procés de persecució ve de llarg.
 

“El gas que van utilitzar els agents té com a objectiu incomodar el ciutadà perquè l’irrita parcialment els ulls i així el pot apartar o moure”

Així ha explicat els gasos que es van fer servir a Aiguaviva, dels qual no n’ha sabut identificar la composició, malgrat que ha negat que fos gas pebre.

 

MANUEL CASTELLVÍ

“Vam tancar 134 locals, a banda dels 239 que ja no van obrir per la demanda que els vam fer”

L’excap de la Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra ha reivindicat la seva tasca tancant col·legis. Preguntat sobre els motius que els van dur a no tancar-ne més, ha afirmat que “la interlocutòria que demanava tancar els col·legis també estava adreçada a Policia Nacional i Guàrdia Civil i tampoc no ho van fer”.

 

“El dispositiu de l’1-O va resultar insuficient, sumant els 3 cossos policials”

Un testimoni també expressat per altres testimonis policials i que demostra que si no es podia aturar el referèndum amb aquells dispositius, l'objectiu potser no només era impedir-lo.

 

“Tot i que s'està fent una crida perquè la gent assisteixi als col·legis d'una forma pacífica, no treu que quan la força actuï, aquella actitud passiva d'aquells grups es pugui transformar en activa”

Castellví diu que va alertar d’aquesta possibilitat a Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Joaquim Forn.

 

“El president de la Generalitat va dir que comprenia la situació dels Mossos, però va dir que hi havia un mandat del poble per fer el referèndum”

Castellví diu que es va sentir frustrat un cop va sortir de la reunió amb Puigdemont i convençut que el referèndum se celebraria. Tanmateix, ha exposat que li van deixar clar al president que complirien amb el mandat judicial.


 

“Pel dia 1-O el risc era que un element radical dels que comentava (abans havia parlat d’Arran, SEPC i COS) entrés en aquest grups. És el que passa a les manifestacions que acaben amb vidres trencats”

Castellví ha assenyalat les organitzacions de l’esquerra independentista com a principals agents que potencialment podrien promoure comportament radicals el dia 1-O.
 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.