Precampanya

Armengol no volgué avançar les eleccions

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, rebutjà avançar les eleccions autonòmiques al 28 d'abril, sobretot perquè hauria perjudicat el partit regionalista, el PI, a qui amb tota seguretat necessitarà si vol seguir a la presidència. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

“No existeix cap motiu per avançar les eleccions, aquesta legislatura és molt sòlida”. Així va contestar la presidenta Francina Armengol a les preguntes dels periodistes , durant la visita a Menorca que va fer aquest dilluns dia 4 de març, sobre si avançaria també les eleccions, igual que ho ha fet el seu col·lega valencià Ximo Puig.  

A pesar que Armengol està facultada –d’ençà la reforma aprovada el 2007 de l’Estatut d’Autonomia- per dissoldre el Parlament i convocar anticipadament a urnes, en cap moment ha tingut la temptació de fer-ho. Quan Pedro Sánchez convocà eleccions generals per al 28 d’abril, la presidenta balear digué a col·laboradors seus, que la interrogaren al respecte, que de cap manera avançaria els comicis illencs per fer-los coincidir amb els estatals. De fet, ja havia rebutjat la possibilitat  setmanes abans, quan sovintejaren els rumors d’un imminent avançament per part de Sánchez amb l’excusa de la caiguda del projecte de Pressupostos Generals de l’Estat. En aquell moment, durant un viatge a Eivissa, la presidenta volgué deixar clar que si es convocaven eleccions generals anticipades ella no avançaria les autonòmiques, assegurava que no veia cap raó per fer-ho. Tot i així, segons informacions aparegudes a la premsa local, algunes veus dins del PSIB li recomanaren que, almenys, es plantegés l’opció de l’avançament, perquè podria afavorir el partit, però ho descartà absolutament.

Les raons

Quines són les raons que porten Armengol a creure que és millor no avançar les eleccions al Parlament balear? Per una banda, perquè pensa que la seva gestió al front del Govern durant aquests quatre anys li ha generat bona imatge per mor del paper que ha assumit de defensora dels interessos baleàrics davant Madrid i, sobretot, necessita com més temps millor per vendre la idea que és la responsable d’haver assolit el nou Règim Especial Balear (REB), aprovat per decret pel Govern Sánchez el passat 22 de febrer, que, a pesar de les moltes crítiques que ha aixecat –per la manca de concreció-, ella segueix entestada a considerar com “una fita històrica” per a les Illes. Confia que per aquesta raó el PSIB es pugui veure afavorit electoralment. Des d’aquest punt de vist,a com més temps passi fins a les eleccions, millor. Esperar fins el 26 de maig li dóna quatre setmanes de marge per seguir venent el seu missatge.

Per una altra banda, i sobretot, els socialistes no podien avançar eleccions perquè tres dels aliats que necessitaran amb tota certesa per a un possible nou pacte que mantingui Francina Armengol a la presidència del Govern resultarien perjudicats si s’unissin en un mateix dia els comicis autonòmics i els generals. Es tracta de Més per Mallorca, que governa amb el PSIB, Més per Menorca, que dóna suport extern, i, en especial, el PI, el partit regionalista que està a l’oposició però que Armengol i els seus companys saben –i així ho confessen, ara ja en públic fins i tot- que el necessitaran per mantenir-se en el poder, perquè el futur pacte requerirà del concurs regionalista per arribar a la majoria absoluta, 30 escons sobre els 59 que formen el Parlament.

Els socialistes estan convençuts que tant Més per Mallorca -6 diputats el 2015- com Més per Menorca -3- com Podem -10- perdran prou diputats i que ells no en sumaran suficients com per compensar aquesta minva. Encara més: creuen que existeixen moltes probabilitats que la suma global de PSIB, Podem, Més per Mallorca, Més per Menorca i Gent per Formentera, que va ser de 34 escons el 2015, no arribi enguany a 30 diputats i, per tant, no tindran majoria absoluta. O sigui que necessitaran per força pactar amb el PI -3 escons- per mantenir el Govern. Per això la consigna des de Presidència és tractar amb la màxima delicadesa els regionalistes. Hagués estat del tot absurd convocar les eleccions autonòmiques per al 28 d’abril perquè amb tota probabilitat el PI hauria resultat ser el partit més perjudicat. Efectivament, la possibilitat d’avançament electoral no agradava gens ni mica als dos Més, perquè el seus missatges haguessin estat sepultats sota una campanya en clau espanyola, però sobretot hauria suposat un greu perjudici per al PI, perquè el simple fet de la coincidència de les dues urnes l’hagués fet perdre l’expectativa que té de guanyar un diputat per Eivissa, degut a la irrupció a l’illa de Ciutadans i Vox. I en el PSIB són conscients que la diferència entre seguir governant o passar a  l’oposició podria venir d’un sol diputat. Així que ha de cuidar al màxim el PI.

En resum, i com bé deia Armengol, "no hi ha cap motiu" per avançar les eleccions, si bé ella no es referia, és clar, als interessos estratègics del seu partit.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.