Judici 1-O

El duel Rajoy, Montoro i Santamaría contra els líders independentistes en 22 frases

Eulàlia Reguant i Antonio Baños s'han negat a respondre a l'acusació popular exercida per l'extrema dreta de Vox i, per tant, no han declarat, malgrat les advertències penals fetes pel jutge Manuel Marchena, que els recordava que estaven obligats a fer-ho per llei. Finalment, han estat multat amb 2.500 euros cadascú. Sí que han declarat Joan Tardà, Artur Mas, Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaria, Cristóbal Montoro, Marta Pascal i Núria de Gispert. Seleccionem les intervencions més destacades

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

JOAN TARDÀ

"Aquest judici està inspirat en la venjança”.

El diputat d’ERC al Congrés ha volgut mantenir, com a primer testimoni, el to polític de les intervencions. Aquest fet li ha valgut la reprimenda del jutge Marchena.

"Iove?.. Jové!”

Tardà ha fet befa de la incapacitat de l’advocada de l’Estat, Rosa María Seoane, per pronunciar bé el nom de Josep Maria Jové, secretari general de Vicepresidència durant l'anterior legislatura. Davant la manifesta dificultat, Tardà li ha etzibat que "no es tan difícil".

“Ni la unitat d’Espanya ni la independència de Catalunya valen una mínima violència”.

Tardà ha sostingut que en cap cas es va optar ni hi va haver escenaris de violència entre el 20 de setembre i el 27 d’octubre de 2017.

 

ARTUR MAS

“Mai no s’ha de descartar la unilateralitat al 100% perquè et fa perdre capacitat de negociació”.

Així ha argumentat el 129è president de la Generalitat de Catalunya que, tot i que la prioritat de l’independentisme sempre ha estat la via pactada, mai s’ha renegat de la unilateralitat.
 

SORAYA SÁENZ DE SANTAMARIA

“La DUI no era simbòlica, per això vam aplicar el 155”.

Qui era vicepresident del Govern de l’Estat espanyol afirma que, al seu entendre, i a diferència del que van expressar els presos polítics, no era una era declaració, sinó que tenia efectes i que per això van aplicar l'article 155 de la Constitució espanyola. Més tard afegia que “es va aplicar el 155 perquè hi havia hagut violència el 20S i l’1-O".

“Indubtablement l’1 d’octubre hi va haver actes de violència”.

Ho deia en referència a les actuacions dels manifestants i les persones que volien votar als diferents centres. A més, a parer seu, "el que van viure les forces de seguretat de l'Estat a Catalunya no va ser un escarni, sinó un assetjament violent”.

“Si no s’hagués fet una crida a la gent perquè actués com a muralles, algunes d’aquelles imatges no haurien succeït”.

Així justifica Sáenz de Santamaria la intervenció policial el dia 1 d’octubre.

 

MARIANO RAJOY

"Es va intentar un referèndum, però allà no hi va haver cap referèndum”.

Qui era president de l’Estat espanyol nega que a Catalunya se celebrés un referèndum el dia 1 d’octubre de 2017.

“S’ha comunicat amb algun dels testimonis o ha seguit el desenvolupament d’aquest judici al matí?”

L’advocat Jordi Pina interrogava d’aquesta manera a Rajoy després que aquest fes referència a la intervenció de Soraya Sáenz de Santamaria. La llei d’enjudiciament criminal prohibeix que els testimonis tinguin comunicació amb cap de les persones que exerceixen també com a testimonis i la vulneració d’aquest punt podria comportar la nul·litat del judici, segons ha denunciat l’Observatori del Sistema Penal i Drets Humans. Rajoy justificava la seva coincidència amb el testimoni de l'exvicepresidenta explicant que havia llegit la seva intervenció a través de la premsa digital.

“No hi ha hagut cap mediador".

Rajoy reconeixia que el lehendakari Iñigo Urkullu es va oferir com a mediador. Tanmateix, negava que el Govern de l’Estat espanyol acceptés cap negociació o mediació.

“No estàvem en una situació de normalitat. Era una situació impròpia d’una democràcia”.

Preguntat per la intervenció policial el dia 1 d’octubre, Rajoy remarcava que es tractava d’una situació excepcionalitat democràtica.

“No em consta que el govern espanyol hagi incomplert sentències del TC”.

Moltes de les queixes dels encausats procedien pel fet que moltes resolucions del Tribunal Constitucional han estat ignorades al llarg dels darrers anys per distints governs i en canvi ningú havia pagat tant car aquesta desobediència com els jutjats per l'1 d'octubre.

 

CRISTÓBAL MONTORO

"No es podia fer el referèndum perquè l'autoritat convocant no tenia pressupost".

Qui fou ministre d’Hisenda remarcava l’extrem control financer a què estava sotmès el Govern català els mesos previs a l’1 d’octubre.

“La il·legalitat no neix en el cobrament sinó en la meritació”.

Montoro defensava que, malgrat la Generalitat no havia fet pagaments perquè estava intervinguda, sí que n’havia compromès alguns. “No tienen los medios de pago, pero tienen la intención de hacerlo”, detallava.

 

ANTONIO BAÑOS

“Per dignitat democràtica i antifeixista em nego a ser interrogat per Vox”.

Qui fou diputat de la CUP preferia no respondre al partit d’extrema dreta i no intervenir com a testimoni, malgrat que això li podia comportar conseqüències penals. Finalment ha estat multat amb 2.500 euros.

 

EULÀLIA REGUANT

“Assumint les conseqüències, front a l'extrema dreta i front a un partit xenòfob no respondré les seves preguntes".

Seguint el que feia Baños, Reguant preferia abandonar la sala i assumir les conseqüències penals. Abans de marxar donava la mà a un Jordi Cuixart somrient. També ha estat multada amb la mateixa quantitat de diners que Baños.

 

NÚRIA DE GISPERT

"La Mesa del Parlament no pot limitar el debat".
La que fou presidenta del Parlament (2010-2016) abans de Carme Forcadell reafirma els postulats segons els quals la presidenta del Parlament durant el 2017 va regir la seva conducta.
 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.