La nova RTVV: del bloqueig total al possible consens

Amb l'acord entre els diferents partits pel candidat a la presidència de la CVMC, el veto de Compromís i Podem a la proposta del PP per al Consell Rector de la nova radiotelevisió paralitzava el naixement de la corporació per la petició de consens total de Ciutadans. L'alçament del veto per part dels valencianistes a Maite Fernández pot provocar una reacció en cadena a Podem per a evitar que els morats siguen assenyalats com els culpables d'aturar la posada en marxa de la futura RTVV.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Ala nova RTVV tots els partits que integren l'Acord del Botànic es juguen molt. Si el PSPV-PSOE i Compromís, com a socis de govern, desitgen quan abans la posada en marxa de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) per a complir una de les seues principals promeses electorals i visibilitzar la tasca del Consell, Podem, com a encarregat d'assumir les regnes del procés a les Corts Valencianes, vol evitar que el consens forjat siga trencat per les discrepàncies en la composició del Consell Rector de la futura radiotelevisió, un òrgan de caràcter administratiu i no tan informatiu.

Planant a l'ambient el record de les negociacions a la babalà del passat mes de juliol, els diferents partits polítics semblen moure fitxa. Si els socialistes van sacrificar el seu candidat a la presidència de la corporació, el periodista Josep López, pel lletrat de les Corts Valencianes, Enrique Soriano, perquè aquest gaudia del suport dels cinc grups del parlament valencià, Compromís i Podem pareixen replantejar-se el seu veto a la candidata proposada pel PP, Maite Fernández, acusada d'encobrir assetjaments sexuals a l'extinta Canal 9 i ser responsable de la manipulació informativa en el tractament de l'accident del metro a València l'any 2006.

Amb Compromís i Podem vetant Fernández, els populars van assegurar que ells podien negar-se a votar a un dels candidats de Compromís, Rafa Xambó. Una negativa del PP que feia impossible aprovar el Consell Rector de la nova RTVV perquè, tot i que les tres formacions del Botànic només necessitarien un partit de l'oposició, Ciutadans defensava que l'acord havia de ser unànime. És a dir, no podien haver-hi escletxes, tots havien d'estar d'acord.

La postura innegociable del PP i la necessitat de posar fi a un autèntic sainet polític, ha provocat que «a Compromís estem per cedir amb el veto de Maite Fernández», afirmen fonts de la coalició a EL TEMPS. Resignats per haver d'assumir aquest mal tràngol per tirar endavant la futura radiotelevisió, els valencianistes argumenten que, al capdavall, qui paga el preu de nomenar a Fernández és el PP que l'ha triada. El compromís de les víctimes dels abusos sexuals de no criticar a la coalició si retiren el veto i que Fernández no estiga assenyalada políticament per les Corts Valencianes com a responsable de la manipulació informativa són factors que asseguren pràcticament la reconsideració de la postura de Compromís.

El canvi de posicionament de Compromís col·locaria tota la pressió sobre Podem. Malgrat que les fonts consultades per aquest setmanari apunten que «encara no hi ha una decisió presa i cal esperar a les següents reunions sabent que pensa en aquest moment cada partit», altres fonts properes a la direcció de la formació morada apunten que «si Podem es queda sol, segurament acabaria alçant el veto per no veure's assenyalat com el culpable del bloqueig a la nova corporació». Un posicionament que pren força després que els serveis jurídics de les Corts Valencianes hagen dubtat de la cobertura legal d'una abstenció per part de Podem, una de les vies plantejades pel síndic Antonio Montiel per a sortejar el vot favorable a Fernández.

A l'espera que aquestes postures vagen endavant a les següents reunions si no hi ha canvis de guió a última hora, la possibilitat de desbloqueig pot estar més prop, encara que, de moment, aquets canvis de posicionaments només es sospesen. Les pròximes reunions seran clau. El serial de la nova RTVV continua.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.