L'estratègia de bloqueig del PP a la nova RTVV

Si amb les negociacions per a la conformació del Consell Rector de la nova corporació la proposta de Maite Fernández va trencar el consens creat amb la llei, el PP continua sense respondre a les ofertes de cessió de Compromís. Pocs dies abans del Debat de Política General, el fantasma d'una estratègia del PP per a frustrar la nova RTVV plana als partits del Botànic.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Com si fos un joc on el PP té el comandament a distància per a engegar o no la futura radiotelevisió valenciana per la condició de Ciutadans que hi haja un consens unànime, les negociacions per a elegir els membres del Consell Rector de la nova RTVV, pas previ per a posar en marxa la futura radiotelevisió, continuen bloquejades. I tot, malgrat les possibles cessions de Compromís i Podem als vetos a la candidata proposada pels populars, Maite Fernández, assenyalada per encobrir assetjaments sexuals i manipular les informacions sobre l'accident al metro de València l'any 2006 a la fosa a negre Canal 9.

Amb la llei que dóna llum verda a la futura Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) aprovada, el següent pas perquè les barres de colors de la carta d'ajust siguen un mal record és solucionar la composició del Consell Rector de la nova corporació, una mena de consell d'administració. Tot i que al passat juliol semblava que el consens forjat amb la llei es repetiria, la revelació dels vincles familiars del candidat a presidir aquest òrgan, el periodista Josep López, va desencadenar una autèntica negociació a la babalà. PP i Ciutadans van mostrar-se en contra del president i Compromís i Podem van negar-se a votar a Fernández -una entrada possibilitada, curiosament per la formació morada- pel seu historial a l'apagada televisió.

Sense cap acord, les negociacions van ajornar-se per a la represa del curs polític. Sent la posada en marxa de la nova RTVV una promesa clau del projecte polític del Consell i una espenta perquè la gestió de govern guanye visibilitat, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va demanar al síndic dels socialistes a les Corts Valencianes, Manuel Mata, que moguera fitxa. Aquest, després de rebutjar altres possibles candidats, va proposar a Enrique Soriano, lletrat de les Corts Valencianes, com a president del Consell Rector, sacrificant a López. El seu nom, malgrat els recels de Ciutadans pel seu passat a l'executiu socialista de Joan Lerma, va ser acceptat per tots.

Una vegada desbloquejada la presidència del Consell Rector, tocava forjar un consens en la composició d'aquest. Un acord, però, que s'albirava difícil. El PP mantenia a Fernández i Compromís i Podem el veto, la qual cosa suposava que els populars també vetaven. Amb la necessitat de tirar endavant la votació en la segona ronda amb tres quints del parlament valencià i amb Ciutadans reclamant com a condició sine qua non un acord unànime, el PP té a les seues mans el futur de la nova corporació.

La posició immobilista del PP va tindre rèpliques a Compromís i a Podem. Mentre els valencianistes han alçat pràcticament ja el veto a Fernández, a la formació morada la idea cada vegada té més força. Aparèixer com els bloquejadors de la futura radiotelevisió és un desgast inassumible per als encapçalats al País Valencià per Antonio Montiel.

Amb tot, la situació continua bloquejada pel PP. Segons relaten fonts de Compromís a EL TEMPS, el síndic de la coalició a les Corts Valencianes, Fran Ferri, va enviar-li diversos whatsapps a la líder del PP valencià, Isabel Bonig. Uns missatges que, fins ara, no han obtingut resposta. «Sembla que no volen negociar res fins que no passe el Debat de Política General. Pactar la televisió pot llevar-los arguments i, per això, paralitzen la situació. És pura estratègia», apunta un dirigent dels valencianistes.

Si al mes de juliol les tres formacions del Botànic van criticar al PP per la seua posició de bloqueig, els temors al fet que els populars tornaren amb la mateixa tàctica s'han confirmat. La plantada a la reunió tècnica fou un símptoma. Que buscaren la complicitat de Ciutadans, que finalment va acudir, ja que van ser ells qui demanaren la trobada, és la mostra de quin és el guió del PP.

«El PP és qui està bloquejant la situació, i no sé amb quins interessos», ha criticat Montiel aquest dilluns. «No es pot ser assassinar dues vegades. Perquè és això el que està buscant el PP», ha rematat. Bonig, en canvi, ha mostrat la seua posició a negociar. Al seu torn, el síndic de Ciutadans, Alexis Marí, ha demanat «una reunió formal» per tal de desbloquejar el capítol més llarg, fins ara, del serial de la nova RTVV.

Amb critiques de «voler aplicar la vena dictatorial» per part del PP si les forces del Botànic canvien la llei per tirar endavant el projecte de la nova RTVV, sembla que el possible consens encara trigarà si els populars es neguen a contestar les ofertes de cessió. A l'espera que aquesta actitud canvie una vegada passe el Debat de Política General del País Valencià, de moment, el PP no ha polsat el botó d'engegar. La seua estratègia sembla que consisteix a bloquejar la recuperació audiovisual al País Valencià.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.