Premi Òmnium 2019

Marta Orriols guanya el Premi Òmnium amb la seva primera novel·la

'Aprendre a parlar amb les plantes' s'ha imposat a 'Sobre la terra impura' i 'La memòria de l'oracle', obres de Melcior Comes i Pere Joan Martorell, respectivament.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Marta Orriols ha guanyat la segona edició Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any amb Aprendre a parlar amb les plantes (Edicions Periscopi), la seva primera novel·la, publicada després del recull de relats Anatomia de les distàncies curtes. Ha estat arribar i moldre, amb un llibre que ha causat sensació entre lectors i crítica, amb molt d'èxit en els diversos Clubs de Lectura que hi ha escampats arreu del país.

“Les plantes són el reflex de l’espai on la protagonista queda atrapada –ha explicat durant l'acte d'aquest dimecres–. La meva novel·la parla de l’aprenentatge que fa per tirar endavant malgrat tot”. En recollir el guardó, Orriols ha volgut dedicar unes paraules a Jordi Cuixart: "Continuaré treballant pel país amb l’única eina que tinc: el català”. L'autora s'ha imposat a les obres dels altres dos finalistes, Melcior Comes i Pere Joan Martorell.

Aprendre a parlar amb les plantes és la història d’un dol inusual, un dol amb ràbia, perquè la protagonista -la Paula- sap que la seva parella té una altra relació just abans que mori d’accident. Amb una estructura de salts endavant i enrere, l’obra és tot l’esforç de reconstrucció davant la pèrdua i davant dels intents de l’entorn perquè ompli el buit amb una mera substitució. En podeu llegir aquí l'entrevista que li fa Anna Ballbona.

Els finalistes del Premi Òmnium amb el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri

 

"Les nostres armes són les paraules"

L'acte ha començat amb les paraules que ha adreçat Jordi Cuixart, president de l'entitat, des de la presó de Lledoners. "Encara som a la trinxera i les nostres armes són les paraules", ha dit, citant Pere Quart. Cuixart també ha citat Carles Rebassa, darrer guanyador del Carles Riba, reivindicant la "poesia per la llibertat de l'ésser", aquella poesia que va "a favor de l’amor, de la llibertat". El president de l'entitat ha tornat a subratllar la necessitat del guardó, que enguany arriba a la segona edició, com a contribució "a fer que les lletres catalanes tinguin un sistema literari comparable en exigència i ambició al de qualsevol altre lloc del món".

Cuixart també s'ha referit al proper judici, "un Judici a la Democràcia per salvar els drets civils", que afrontarà "sense por". "Si algú es pensa que per 17 anys renunciarem a un futur de llibertats i esperança, és que no coneix Òmnium Cultural ni la societat catalana", ha assegurat, amb fermesa. Marcel Mauri, vicepresident de l'entitat, també ha estat concloent pel que fa al proper embat del president de l'entitat amb la justícia espanyola: "Jordi Cuixart ens representarà a tots al Judici a la Democràcia i defensarà un model de país culte i cohesionat, i per tant: lliure”.

Coberta d''Aprendre a parlar amb les plantes', d'Edicions Periscopi

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.