Annals del Botànic

Pas enrere de la mà dreta de Mónica Oltra

La secretària autonòmica de Serveis Socials, Sandra Casas, deixa el Consell per voluntat pròpia. Afirma haver «complit amb els objectius marcats» i suggereix el desig de tornar a l'advocacia. El PP havia qüestionat la compatibilitat de Casas amb el càrrec polític que ara abandona.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Canvi sobtat en la Generalitat Valenciana. Sandra Casas deixa el Consell per tornar a exercir com a advocada després «d'haver complit amb els objectius». El cert, però, és que l'ex-secretària autonòmica de Serveis Socials ha deixat diversos missatges a la xarxa social Facebook que desprenen certa decepció amb la capacitat política per canviar la realitat.

Casas va heretar, amb el càrrec que ara abandona, el drama social del model Cotino en les residències, una situació que es va a comprometre a capgirar des del primer minut. La Conselleria d'Igualtat i de Polítiques Inclusives, dirigida per Mónica Oltra, vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, va oferir tota la transparència necessària per adjudicar via concurs obert les places de la gent gran a les residències del País Valencià. Així, el mes d'abril s'anunciava el concurs de 3.300 d'aquestes places que, fins llavors, havien estat presumptament atorgades de manera intencionada. La família de Juan Cotino, qui havia ostentat diversos alts càrrecs polítics durant l'etapa del PP al País Valencià, era l'autora junt amb amb l'ex-conseller Rafael Blasco d'un model empresarial sota sospita, en el qual estaven involucrats empresaris relacionats amb la trama Gürtel i amb el cas Taula.

Des de la Secretaria Autonòmica de Serveis Socials, Casas també va tractar d'omplir les residències construïdes durant l'etapa del PP i que havien restat buides. De fet, Casas no abandona el seu càrrec sense llançar un missatge de condemna a l'anterior Consell, afirmant que «la lentitud de la gestió administrativa minada pels sequaços que el PP va deixar en la seua herència em consumeix la vida».

Aquest missatge no ha estat unidireccional. La dreta també havia carregat anteriorment contra Casas per considerar que la secretària autonòmica no complia amb els requisits per exercir el seu càrrec. Aquest dimarts, el PP va presentar a les Corts Valencianes una sèrie de preguntes que tractaven de donar sentit a la tesi sostinguda pels populars. Casas, que havia exercit el seu treball d'advocacia contra l'anterior Consell en qüestions relacionades amb la dependència, ha estat acusada de no haver abandonat el seu treball anterior de manera oficial i de compatibilitzar-lo amb la seua funció pública, el que significaria un «conflicte d'interessos», segons va expressar María José Ferrer-San Segundo, diputada del PP al parlament valencià. Un conflicte derivat pel càrrec «contradictori» de Casas, perquè havia denunciat els seus antecessors polítics.

Alhora, Casas s'ha mostrat decebuda perquè la seua força «no coincideix amb la que s'estan generant els canvis», un missatge que suggereix cert descontent amb la capacitat política del nou Govern del País Valencià. L'ex-secretària considera que «el seu objectiu està complit» i que, d'ara en endavant, «només queda gestió», perquè les bases estan posades. La subsituta de Casas serà Helena Ferrando, qui havia estat directora general d'Inclusió Social a la mateixa Conselleria. Tot i el recanvi, aquesta dimissió encara generarà notícies.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.