Precampanya electoral

Més partits d'esquerres a Balears

Tres noves plataformes progressistes s'han presentat o es presentaran les pròximes setmanes a les Illes: Actua per a la Gent de Menorca, Actúa (de Gaspar Llamazares) i el Moviment 4 Illes.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L’esquerra balear està fragmentada des de 2015 entre el PSOE, Podem, Més per Mallorca i Més per Menorca, a més de Gent per Formentera que fa quatre anys es presentà a les eleccions al Parlament en coalició amb el PSIB-PSOE.

Sembla que no basten, aquests cinc partits progressistes. Enguany, per als comicis del proper mes de maig, tres noves formacions de mateix àmbit ideològic  aspiren a concórrer a les urnes i a obtenir representació en diputats. No es pot descartar, però, que arribin a algun acord que faci que només una candidatura aixoplugui els tres grups, o almenys dos.

Nous partits esquerrans

La formació que a tot l’Estat lideren Gaspar Llamazares l’ex jutge Baltasar Garzón, Actúa, es presentarà a les eleccions autonòmiques a les Illes Balears. El seu cap de llista per Mallorca serà Eduardo Sánchez, ex secretari d’organització d’Esquerra Unida. Val a dir que la nova formació progressista està embolicada en una brega amb Actúa-Vox de Jorge Campos per mor de la coincidència del nom de les dues formacions. Des de Actúa d’esquerres es va dir que anirien als tribunals –quan es presentà l’Actúa d’ultradreta- per evitar la duplicitat nominal, però de moment, que es conegui, no hi ha hagut cap actuació judicial al respecte, i molt menys decisió d’un jutge. Totes dues segueixen actuan amb el mateix nom.

Actúa d’esquerres vol cobrir a les Illes un espai ideològic i polític que els seus impulsors asseguren que existeix i que estaria situat a l’esquerra del PSOE i que no representen ni Podem ni cap dels dos Més –per Mallorca i per Menorca-. És un objectiu que, a primera vista, resulta difícil d’assolir perquè no està gens clar que aquest espai existeixi però els dirigents de la plataforma liderada per l’ex líder d’Esquerra Unida, Gaspar Llamazares, estan convençuts que poden ocupar-lo i obtenir representació.

Aquest grup està negociant a Menorca amb una altra nova plataforma d’esquerres que presentà en públic el passat mes d’abril Montserrat Seijas, la diputada trànsfuga electa per Podem el 2015, que fou expulsada del partit morat el 2017 i que des d’aleshores ocupa un escó del grup parlamentari mixt. Es diu Actua per a la Gent de Menorca. A Palma es dóna per fet que convergiran les dues organitzacions i que probablement Seijas sigui la cap de llista d’Actua d’esquerres per Menorca.

L’altra diputada trànsfuga de Podem, Xelo Huertas, més famosa perquè fou presidenta del Parlament, i que tampoc renuncià a l’acta de parlamentària –per “fidelitat” al seus votants, va dir- quan fou expulsada el 2017 del partit morat pel qual va ser elegida,  també ha anunciat que crearà el seu propi partit. En el seu cas pretén que sigui una formació d’àmbit general balear i que ocupi un espai ideològic a l’esquerra que “no depengui de cap formació estatal” però que no sigui tampoc nacionalista. Es dirà Moviment 4 Illes. Segons Huertas “estam oberts a totes les incorporacions que des de l’esquerra ens vinguin” i sobretot es dirigeix “als crítics” de Podem. Cal recordar que el sector anticapitalista de la formació morada no han volgut assumir cap lloc de les llistes electorals en protesta perquè considera que el partit s’ha moderat massa i que pretén acceptar una coalició amb el regionalista PI (Proposta per les Illes) per governar.

No es pot descartar que el Moviment 4 Illes acabi per fer el mateix que l’ Actúa d’esquerres de Menorca, és a dir convergir amb l’Actúa d’esquerres estatal, creant així una sola formació balear que es presenti als comicis locals més importants, insulars i al Parlament, però hores d’ara Xelo Huertas no ha dit res al respecte. Presentarà en públic la seva formació el proper 24 de gener i serà quan, possiblement, doni més informació sobre si pactarà o no amb Actúa de Llamazares.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.