XII Legislatura

El Govern català esquiva confrontar-se amb l'Estat per les lleis suspeses pel TC

Artadi anuncia, després de la reunió setmanal de Govern, que es modificaran alguns punts de les normatives per facilitar l'aprovació de les lleis tombades.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El Govern de la Generalitat ha anunciat aquest dimarts que recuperarà quatre de les catorze lleis tombades pel Tribunal Constitucional la darrera legislatura. Ho farà, però, introduint modificacions i rebaixes al redactat de les normatives per tal d'esquivar les sentències contràries. D'aquesta manera, es desencalla, a mitges, una de les promeses de la legislatura i que formava part del pacte d'investidura amb la CUP -tard, doncs estava previst pel 5 d'octubre- evitant el xoc amb el Tribunal Constitucional i, a la vegada, amb el Govern espanyol de Pedro Sánchez i el PSOE.

Així doncs, el que segons la conferència que va pronunciar Quim Torra el 4 de setembre, on plantejava les línies d'acció republicanes, havia de ser un "motor de canvi republicà" quedarà desproveït d'elements de tensió o desobediència vers l'Estat espanyol.

La decisió la presentava en roda de premsa la consellera de Presidència Elsa Artadi, que detallava que es farà a partir de l'impuls d'una llei òmnibus, la memòria de la qual s'ha aprovat aquest dimarts, que permeti tramitar les quatre lleis afectades de forma conjunta. Les lleis en qüestió són la d'igualtat efectiva entre homes i dones, la Llei de canvi climàtic, la Llei de consumidors de cànnabis i la Llei de l'agència de protecció social. Segons Artadi, la tramitació hauria de durar menys de sis mesos. Pel que fa a les altres 10 lleis suspeses, Artadi detallava que tres d'aquestes -les d'habitatge i la d'universalització de la sanitat pública- ja s'han resolt: sobre una s'ha aixecat la suspensió i per les altres s'estan seguint diferents processos, ialgunes d'aquestes podrien passar per la mateixa fórmula anunciada aquesta setmana en un futur. Per exemple, sobre les dues lleis de caràcter tributari, Artadi avançava que "s'està treballant en nous redactats".

Retocs

La primera llei afectada era la 17/2015 sobre la igualtat efectiva entre homes i dones. Segons comunicava la consellera de Presidència, "havia quedat suspesa la part que tenia relació amb l'àmbit laboral". El TC va dictaminar que la Generalitat no tenia competències per obligar les empreses a seguir els requisits que marca la llei en termes de contractació i plans d'igualtat. El nou redactat només obligarà a seguir aquests criteris a les empreses públiques i, segons avançava Artadi, s'està estudiant si "podem incidir a través de la contractació pública" en les empreses privades.

La segona llei és la 16/2017 sobre el canvi climàtic. D'aquesta, quedava suspesa la prohibició de concessió de permisos d'explotació mitjançant la tècnica del fracking. Segons la consellera, "el que veu inconstitucional el TC és la prohibició absoluta, però obre escletxes a prohibicions més precises". Així doncs, el nou redactat establirà criteris de prohibició en situacions concretes. L'objectiu seria "posar prou condicions per tenir el mateix objectiu, però amb condicionants per tal que el Constitucional no ho tombi". Preguntada pels motius pels quals s'ha decidit tirar endavant aquesta modificació abans que hi hagués una sentència del TC, Artadi exposava que s'ha decidit treballar en paral·lel amb les dues vies.

Respecte a la llei 13/2017 sobre les associacions de consumidors de cànnabis, la consellera de Presidència recordava que s'havia aprovat per mitjà d'una Iniciativa Legislativa Popular. En conseqüència, anunciava contactes amb les associacions impulsores per "veure com les podem reformular i com vehiculem un nou redactat que pugui entrar en vigor i no col·lisionar amb el TC".

Finalment, pel que fa a la llei 21/2017 referent a l'Agència Catalana d'Atenció Social, Artadi comunicava que només queden 11 articles suspesos i que la resta de la llei ja ha anat endavant. Queden penjant alguns preceptes vinculats a la gestió de recursos que puguin ser-li atribuïts a l'Agència en un futur i la capacitat d'aquesta de relacionar-se amb altres organismes. La voluntat del Govern és recuperar alguns d'aquests preceptes. Segons el text de la memòria de la llei al qual ha tingut accés La Vanguardia, el redactat consideraria que les úniques funcions suspeses són "unes previsions de futur, encara no concretades a l'ordenament vigent". Per tant, segons el mateix text, es podria constituir l'Agència per tal que exercís aquelles funcions que no són qüestionades pel Tribunal Constitucional.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.