Lluís Puig apareix en l'acte de presentació del Consell per la República a Perpinyà

El conseller de Cultura Lluís Puig ha visitat Perpinyà per presentar-hi el Consell per la República. Durant l'acte organitzat per l'ANC, Puig ha fet diverses declaracions sobre les intencions de l'equip de Govern a l'exili. Ha estat el primer cop que un dels exiliats trepitja l'Estat francès.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L'exconseller de cultura Lluís Puig, va aparèixer per sorpresa a l'acte de presentació del Consell per la República, celebrat aquest dissabte a Perpinyà. Ha estat el primer dels exiliats en trepitjar terres catalanes després de la retirada de l'euroordre de detenció. L'exconseller comentava emocionat que feia temps que "els membres del Govern a l'exili sentien la necessitat de tornar al seu país".

Durant l'acte organitzat per l'ANC, Puig explicava que la decisió de visitar la capital nord-catalana era fruit del desig "de portar l'agraïment que senten els membres del govern i el President" vers la Catalunya Nord. També, pronosticava més aparicions en un futur immediat. En el seu cas, s'esperava que comparegués a l'acte mitjançant una videoconferència, però gràcies a una organització silenciosa i d'amagat va poder assistir-hi en persona.

Sobre una possible reacció de l'estat francès, Puig es mostrava tranquil. Recordava que tant ell com els seus companys de govern sempre s'han presentat davant de la justícia quan se'ls hi ha requerit i que actualment "són ciutadans europeus lliures". També, posava èmfasi en la tasca de l'equip de Govern a l'exili. Afirmava que aquest viatge per Europa es feia amb l'objectiu de "seguir amb el procés lliure i democràtic". I que ara han centrat tots els esforços a "arrencar amb força el Consell per la República" i a fer possible l'assemblea constituent perquè "tothom pugui exercir el seu primer dret a vot".

Prova de la condició de ciutadà lliure europeu del conseller de Cultura és el fet que els mitjans de capçalera francesos no s'han fet ressò de l'aparició de Lluís Puig a Perpinyà. Les notícies de portada parlaven de la capital de la Catalunya Nord, però per fer menció a les sis detencions d'armilles grogues efectuades pels cossos policials durant una manifestació.

A la presentació, també hi havia el responsable d'operacions de Republicat Jaume Cabani, qui detallava com registrar-se al Consell per la República i anunciava l'existència d'una aplicació mòbil per portar a terme pròximes votacions. La visita de Puig a Perpinyà, amb el risc que comportava la possibilitat de ser detingut, era una clara crida a sumar gent al Consell per la República. Al matí del diumenge, Puig anunciava que havia tornat a Brussel•les.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.