Catalunya

Nadal de posicionaments refermats

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Dilluns dia 24, en el discurs nadalenc de Felip VI, es detectava certa correcció envers ocasions anteriors. El monarca espanyol, lluny de les paraules del 3 d’octubre de l’any passat, feia clams per la convivència, enaltia el “consens” de la Transició, defensava “els vincles que ens uneixen i que sempre ens han unit” i exigia la “modernització” d’Espanya a través d’acords cívics i socials.

Certament, el discurs no aportava cap possible solució al conflicte català. Però el to de les anteriors intervencions de Felip VI quedava arraconat en un intent de, si més no, no distanciar-se més de la ciutadania catalana. Un discurs, el del 3 d’octubre, que sempre és recordat per l’independentisme com a retret contra el monarca. En el dia de Nadal, Roger Torrent, president del Parlament denunciava la “incapacitat crònica” de Felip VI per fer propostes que servesquen per solucionar el conflicte català. I recordava aquell discurs per assegurar que el monarca “no té legitimitat” després d’aquelles paraules.

Roger Torrent atenia els mitjans en l’ofrena floral a Francesc Macià, de qui es commemorava el 85è aniversari de la seua mort. Tornava a exigir un referèndum com a solució al conflicte català, “per superar el règim del 78”.

La de Torrent, però, no era la intervenció més destacada. Quim Torra explicava que el problema que hi ha a Catalunya “no és de convivència, sinó de justícia”. I en el discurs que servia per homenatjar Macià, primer president de la Generalitat de Catalunya durant la Segona República Espanyola, concloïa que “no votarem els pressupostos del Govern d’Espanya”.

Si les reunions entre els governs català i espanyol celebrades al voltant dels dies 20 i 21 de desembre van servir per rebaixar la tensió i mantenir una comunicació fluïda, el dia 25 esdevenia la jornada en què es negaven possibles enteses. “El diàleg no pot quedar només en paraules buides, sinó que ha de ser creïble”, deia Torra, qui es negava a “tolerar un altre 155”. “Amb aquestes condicions, nosaltres no votarem els pressupostos del Govern d’Espanya”.

Certament, el discurs del Govern català no ha canviat gens, atès que mai no s’havia expressat en el sentit contrari, ni tan sols havia suggerit un canvi de parer pel que fa a l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat. Però després de les reunions del passat dijous i divendres s’especulava amb l’obertura de possibles finestres d’entesa. Torra explicava, en atenció als mitjans, que dijous dia 20 va donar a Pedro Sánchez una proposta d’acord amb 21 punts que incloïa qüestions com ara la “desfranquització” d’Espanya o una “comissió internacional” que fera de mitjancera entre ambdós governs, el català i l’espanyol.

L’homenatge, celebrat al cementiri de Montjuïc, era l’escenari de resposta al discurs de Felip VI i al Govern espanyol. Caldrà veure si aquestes paraules són un tancament definitiu a l’entesa amb Pedro Sànchez si no canvia la situació dels presos polítics. El que sembla segur és que els missatges encreuats i la pressió afegida no afluixarà durant les properes setmanes entre dos governs que escenifiquen distensió i distància segons el moment.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.