Llengua, identitat i país

La Nit de l'Obra Cultural Balear

L'Obra Cultural Balear va protagonitzar la Nit de la Cultura 2018, un acte força reivindicatiu, sobretot en solidaritat dels dirigents independentistes empresonats.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L’Obra Cultural Balear (OCB) va celebrar aquest dissabte dia 22 de desembre la seva estel·lar Nit de la Cultura, l’esdeveniment que cada any serveix perquè la veterana entitat en defensa de la llengua, la cultura i el país reuneixi els socis i simpatitzants per passar una vetllada junts i lliurar els Premis 31 de desembre a les persones i organitzacions que han excel.lit durant l’any en la defensa de la normalització de la llengua i cultura catalana a les Illes Balears.

El lliurament dels citats guardons –els premiats es feren públics abans, tal i com ja informà EL TEMPS en el seu moment- s’emmarcà en una acte festiu alhora que fortament reivindicatiu. El Teatre Principal de Palma acollí una gernació que aplaudí amb ganes les referència a la necessària llibertat per als dirigents independentistes tancats a la presó.

Especialment emotiu fou el moment en que Marcel Mauri, vicepresident d’Òmniun Cultural, pujà a l’escenari del Teatre Principal per llegit una carta escrita per Jordi Cuixart, president de l’entitat, que fou redactada “a la cel.la 63 de la presó de Lledoners”. El missatge de Cuixart als presents, rebut per grans aplaudiments, advertia que “mai renunciarem a viure en pau i llibertat” i que “el futur que construirem sols s’entén des del present”. Recordà els altres represaliats per l’Estat espanyol, com el cantant mallorquí de rap, Valtonyc, exiliat a Bèlgica, i va concloure la missiva amb un “visca la cultura i els Països Catalans” que fou amplificat pels crits de tots els presents.

Per la seva banda, el president de l’Obra, Josep de Luis, feu un recordatori de la feina desenvolupada per l’entitat catalanista “des de 1962”, any de la seva fundació: “l’Obra Cultural Balear sempre ha defensat la llengua, la cultura i el país, la nostra entitat sempre ha estat on calia estar, i així ho fem i farem. Com sempre. Sempre estarem on hem d’estar. Sempre se’ns trobarà allà on siguem necessaris. Quan convingui, davant per estirar. I quan toqui, darrera per empènyer”.

Val a dir que era el primer cop que de Luis protagonitzava el discurs central de la Nit de la Cultura perquè, com es recordarà, va assumir el càrrec el passat mes de febrer, en substitució de Jaume Mateu. Tot el seu discurs va estar farcit de referències al conflicte català i a la necessitat que l’Estat espanyol respecti la voluntat democràtica del poble de Catalunya. “Existeix un clam per la justícia i el compromís”, advertí, després d’exigir –com feu en diverses ocasions- la llibertat dels líders polítics empresonats. Al respecte, per cert, l’entitat va voler escenificar el seu absolut compromís amb els tancats a la presó, deixant una butaca buida amb un llaç groc situada entre el propi de Luis i el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri.

Així mateix, de Luis va fer un repàs a l’any que acaba, fixant-se sobretot en tot el que fa referència a la llengua i cultura catalana a les Illes. Així, el president de l’OCB destacà una fita que al seu parer “és important” com ha estat “la creació del canal conjunt de televisió (Bon dia TV) entre IB3 i TV3 al que donem la benvinguda”. Igualment, de Luis donà gran rellevància “al procés participatiu” que ha posat en marxa l’Obra, sota el nom de ‘Comença amb un bon dia’, amb l’objectiu “d’impulsar l’ús social de la llengua pròpia del país”. Tampoc volgué deixar passar l’ocasió per recordar “els primers deu anys de Can Alcover”, la seu social de l’Obra, que s’ha convertit “en la referència social i un lloc a disposició del món de la cultura” de Palma i de Mallorca. Acabà el repàs als grans esdeveniments de l’any fixant l’atenció en el fet que “aquest any que acabem és el primer en el que la Diada de Mallorca oficial s’avé amb la data de la popular”, el 31 de desembre.

Finalment, de Luis animà els socis de l’Obra per encarar el nou any amb, si cal, més ganes i força que mai, “perquè és important tenir una entitat forta i amb molta presència territorial, perquè així com en els anys setanta l’Obra assumí un paper clau en la lluita contra la dictadura, en els temps pròxims la societat civil s’haurà de reforçar molt per defensar els valors democràtics”. I recordà, entre aplaudiments, que “qui estima un país, no el vol sotmès”.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.