21-D

La millor imatge del 21-D

Milers de persones es mobilitzen a Barcelona en la manifestació unitària del 21-D, sota el lema 'Tombem el règim del 78, pels drets socials i polítics, per l’autodeterminació, contra la repressió'

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Milers d'assistents s'han tornat a congregar en la manifestació unitària d'aquest divendres convocada per la Comissió 21-D –amb el suport d'organitzacions com ara l'ANC, Òmnium, els CDR i Universitats per la República– amb el lema ‘Tombem el règim del 78, pels drets socials i polítics, per l’autodeterminació, contra la repressió’. La manifestació ha sortit a les sis de la tarda dels Jardinets de Gràcia i ha arribat poc després de les set a la cruïlla de la Gran Via de les Corts Catalanes i passeig de Gràcia.

Ha estat una marxa d'ambient festiu, cívic, pacífic –per enèsima vegada­– i d'ambient molt més calmat i relaxat que en d'altres ocasions. Una calma sobrevinguda després d'un dia llarg, amb molta activitat, protesta i reivindicació, en una jornada matinal que ha contrastat amb tot el viscut a partir de les cinc de la tarda, tot just quan la gent ha començat a arribat i omplir –a poc a poc, però de manera sostinguda– les immediacions dels Jardinets.

Poc abans de fer-se fosc, la manifestació ha iniciat la ruta, Passeig de Gràcia avall. Sense tensió ni nervis de cap tipus, oferint tot tipus d'estilisme "indepe", des de la bufanda groga i el buf del mateix color –avui molt presents i funcionals–, al llaç i a la pancarta de presos polítics, sense oblidar l'estelada i tota mena de banderes reivindicatives de diverses causes i realitats nacionals –especialment cridanera era la bandera revolucionària d'Andalusia, especialment després de l'auge de l'extrema dreta patit en les darreres eleccions.

Una mobilització que segueix ensenyant el gran orgull del moviment independentista: una imatge transversal, plural i diversa –convertida en icònica des que la gent ha convertit en "nostres" els carrers–, on hem pogut tornar a veure gent molt jove amb estelades penjades al coll, al costat de famílies senceres, de nens amb pares i avis, de parelles de totes les edats, de grups d'amics, de solitaris que volen ser-hi i formar part de la comunitat que lluita per uns drets trepitjats i menystinguts.

El catàleg d'assistents demostra que aquest moviment és un prodigi de transversalitat i, sobretot, de voluntat, amb uns crits que han esdevingut consigna, constants i enfocats a allò que és essencial. En el recorregut s'ha sentit "fora les forces d'ocupació", el clàssic "in, inde, independència" i el contundent "llibertat presos polítics", potser el més sentit de tots. I el més dolorós. Un clam unànime, no espatllat per res en cap moment.

Una hora després de l'arrencada, la marxa ha arribat a l'escenari ubicat a Gran Via, on els assistents han cantat els Segadors i on ha començat l'acte que ha conduït per l'actor granollerí Pep Planas –"des de la no-violència, el govern espanyol no és benvingut", ha dit–, on Sílvia Bel ha llegit un manifest que ha reivindicat el mandat de l'1-O, on han intervingut Marta Torrecillas i Roger Español –ciutadans que han patit en primera persona els efectes de la repressió estatal–, i on ha actuat la cantant Suu.

Uns vint minuts després de les set de la tarda, l'organització ha desconvocat la manifestació. "Aquest 21-D serà l'inici d'un cicle de mobilitzacions", ha estat la darrera proclama, tan enèrgica com serena. La rúbrica d'un dia pacífic, d'intensitat variable i, novament, de tossuderia ciutadana i nacional. I, contra els auguris dels més incendiaris, res d'apocalipsi: la xifra de detinguts durant la jornada és de 13 –3 a l'Ampolla i 10 a Barcelona –, segons Interior. Ni rastre de zona catastròfica, ni de violència.

La manifestació unitària ha estat una nova demostració de persistència, de gent que hi és i que no defalleix, any rere any, de persones que tornen i tornen, tinguin l'edat i la condició que tingui, i que segueixen cridant i clamant per qüestions tan democràticament elementals com un referèndum pactat o per la llibertat dels presos polítics que són injustament a la presó o bé a l'exili. Amb l'afegit de mostrar la millor imatge del 21-D: la de la unitat de totes les forces sobiranistes. Missió acomplerta, si aquest era el propòsit, tan pel que fa a l'estratègia com a l'estat emocional de les forces independentistes.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.