Catalunya

Fi de la vaga de fam a Lledoners

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Després del comunicat emès el vespre del dimecres pel Síndic de Greuges, en què aquesta institució demanava la fi de la vaga de fam dels presos polítics Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull, tots quatre s’han decidit a abandonar aquesta vaga.

El comunicat, signat pel síndic Rafael Ribó i també pels expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach, Núria de Gispert i Carme Forcadell, a més de pels expresidents de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol, Pasqual Maragall, José Montilla, Artur Mas i Carles Puigdemont, prioritzava «salvaguardar el dret a la via i a la salut» dels vaguistes i «garantir llur participació amb plenes facultats en la imminent fase de defensa processal».

A més, posava l’accent en el fet que «el Tribunal Constitucional ja ha posat calendari a la resolució dels recursos d’empara interposats els darrers mesos, i ja n’ha resolt alguns». A la demanda se van sumar, al llarg del mateix dia, Quim Torra i Roger Torrent.

Dit i fet, a l’endemà d’aquestes peticions, els quatre vaguistes han deixat la protesta després d’un dejuni de vint (Jordi Sànchez i Jordi Turull) i disset dies (Joaquim Forn i Josep Rull). Ho han fet saber a través de la seva portaveu, Pilar Calvo, que ha comparegut en roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Catalunya, al mateix lloc on es va comunicar l’inici de la vaga de fam. Calvo ha destacat que «el 100% dels seus recursos han estat acceptats. En tot aquest temps no n’havien resolt cap i ara, en vint dies, n’han resolt cinc». La sensació, per tant, és d’haver complert l’objectiu.

A través d’una carta conjunta signada pels quatre vaguistes, tots ells han agraït el suport, les cartes i els dejunis solitaris. I han assegurat sentir-se «honorats» per la carta del Síndic de Greuges. «Compartim el criteri que la vaga de fam ha donat visibilitat a la nostra situació processal, i també la constatació que el Tribunal Constitucional ja ha posat calendari a la resolució dels recursos d’empara interposats». Tots han reconegut també que «la vaga de fam es ha fet més forts com a persones, i també creiem que com a poble, per encarar els propers temps», tot assenyalant el judici.

El mateix dia, hores abans, els presos signaven una carta per sortir «al carrer massivament, determinats, ferms i pacífics», tal com explicitava el títol de l’escrit, fent referència a la jornada del 21 de desembre, de protesta contra la celebració del Consell de ministres. Una nova crida a la no-violència i a no caure en provocacions.

«L’1 d’Octubre la ciutadania d’aquest país va protagonitzar una gesta democràtica sense precedents, expressant la seva opinió a les urnes malgrat l’actuació de les forces i cossos de seguretat de l’Estat que va ordenar el Govern espanyol del PP», deia un dels paràgrafs.

La vaga de fam ja ha acabat i el patiment afegit de moltes persones, també.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.