Una economia robotitzada

La integració dels robots en l'economia és cada cop més imminent. Diverses empreses s'estan adaptant a aquesta realitat que ja està entre nosaltres.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Ja és una realitat. Els robots poden conduir −automòbils, autobusos, camions−, repartir, treballar en una cadena de muntatge, vendre i servir menjar. I aviat faran moltes més coses, com practicar el sexe millor que els humans... No és ciència-ficció, és el futur a molt curt termini, cinc o deu anys.

Els treballadors de McDonald’s als Estats Units volen cobrar 15 dòlars l’hora. Ed Rensi, antic directiu d’aquesta multinacional de la restauració, va afirmar: “És més barat comprar un braç robòtic que empaqueti patates fregides que no pas contractar un treballador poc eficient”. Rensi no té raó: si ja fos més barat, McDonald’s ja tindria robots d’aquesta mena. De moment, però, estalvia despeses gràcies a les pantalles tàctils mitjançant les quals es poden realitzar comandes sense haver de ser atès.

L’any passat va obrir a San Francisco Eatsa, un restaurant on no tractes amb ningú: a l’entrada esculls el menú mitjançant una pantalla tàctil, pagues amb targeta i reculls el menjar d’una finestreta on l’ha dipositat un robot... De treballadors encara n’hi ha, de moment, però no són visibles. I cada plat triga un màxim de 4 minuts a ser lliurat. Tothom pensava que una iniciativa així fracassaria, però Eatsa ja ha obert set franquícies, i ara s’està plantejant la seva internacionalització.

Amazon és un altre gran actor de la robotització. Ara fa quinze dies que va lliurar el seu primer paquet per drone: un resident de Cambridge, Anglaterra, va rebre el seu paquet via aèria. Del magatzem d’Amazon a la llar del client va trigar tan sols 13 minuts. S’obre una nova era per a l’enviament de mercaderies. I Amazon també acaba d’anunciar que obrirà l’any que ve, a Seattle −Estats Units−, un supermercat completament automatitzat: els clients entraran, agafaran els objectes de les estanteries i en sortir els seran automàticament cobrats al seu compte. No els caldrà interactuar amb cap altra persona.

Segons el catedràtic d’estructura econòmica Santiago Niño Becerra, en aquest futur robotitzat hi haurà dos tipus de país: els que aprofitaran l’automatització per ser més competitius, i els que podran mantenir gran part de la seva població activa però a baix preu... Segons Niño Becerra, Corea del Sud estaria entre els primers, i Mèxic entre els darrers. Espanya viuria un escenari encara pitjor, mantenint un atur elevat i escassa competitivitat. Espero que s’equivoqui.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.