Llengua, cultura i país

Premis 31 de desembre de l'Obra Cultural Balear

L'Obra Cultural Balear lliurarà el proper dissabte, dia 22 de desembre, els Premis 31 de desembre 2018 a les persones, entitats i obres que han excel·lit durant el darrer any en la tasca de defensa i promoció de la llengua i cultura catalanes a les Illes. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L’Obra Cultural Balear (OCB) lliurarà el pròxim dissabte 22 de desembre, durant la Nit de la Cultura 2018 que se celebrarà a partir de les 20 hores en el Teatre Principal de Palma, els seus guardons anuals, els Premis 31 de desembre. Així mateix l’entitat cultural ha volgut donar enguany una Menció d’Honor als Bombers de Mallorca en “reconeixement de la professionalitat, abnegació i vocació de de servei demostrades per aquest cos i tots els cossos d’emergències, amb la seva actuació durant les inundacions patides pel Llevant de Mallorca enguany”.

Els Premis 31 de desembre

El premi Francesc de Borja Moll serà lliurat al Club Scrabble Eivissa per ser, segons el tribunal encarregat de decidir els premiats, "l’entitat degana a les Illes Balears en la promoció de la llengua catalana en un joc d’abast mundial”. La professora de Física de la Universitat de les Illes Balears (UIB)  Alícia Sintes Oliver, directora del grup de relativitat i gravitació de la UIB, rebrà el premi Bartomeu Oliver “per la seva contribució ala recerca, des de la nostra Universitat ha obert una finestra al cosmos i ha posicionat a nivell mundial la cultura científica de les Balears”, segons explica l'OCB. El premi Miquel dels Sants Oliver serà enguany per a la producció audiovisual “Mai neva a Ciutat”, dirigida per Joan Fullana, que ha estat, al parer de l'entitat cultural, "una de les sèries revelació d’IB3 dels darrers anys, una obra que demostra la capacitat dels nostres creadors audiovisuals i el bon treballa dels intèrprets”.

El premi Josep Maria Llompart anirà a les mans d’Antoni Bibiloni Riera “pel seu compromís insubornable, des de l’àmbit professionals, polític i associatiu, amb la normalització de la llengua, la cultura i el país; per ser un promotor cultura de primer ordre que des de l’entitat Sarau Alcudienc ha difós als quatre vents la cultura popular tradicional, la música, les festes populars, la indumentària, el ball...”, explica l'Obra. El guardó que porta el nom d’Aina Moll Marquès serà per a Pere Orpí Ferrer: eclesiàstic, escriptor i musicòleg, nascut el 1934, “ que ha dedicat gran part de la seva obra a la creació i investigació al voltant de la cultura popular tradicional i la creació poètica”, segons diu el tribunal que ha atorgat els guardons.

El premi Bartomeu Rossellò-Pòrcel es lliurarà a Laura Gost Seguí, nascuda el 1993, escriptora, guionista i guanyadora del premi Goya de cinematografia al millor curtmetratge d’animació, “Woody & Woody”, un curt sobre la figura del director i actor Woody Allen, i de qui el jurat ha valorat “la qualitat de la seva obra, la seva joventut, empenta i projecció”.  L’OCB ha guardonat enguany amb el premi Emili Darder a l’espai cultural Ca s’Artiller, de Muro, “un espai de reunió per compartir experiències i expressions artístiques, un espai de cultura i un espai educatiu dedicat a difondre entre els més joves la vida agrícola i la cultura popular”, segons explica l'OCB.

I, finalment, el guardó que porta el nom de Gabriel Alomar ha estat destinat enguany al grup musical Txarango, creat ara fa deu anys, que és mereixedor del premi perquè, diu el jurat encarregat de decidir els honors d'enguany, “ha esdevingut una de les bandes de referència del panorama musical en llengua catalana gràcies a la seva excel·lència, i que ha dut la seva música arreu dels Països Catalans i, també, a Espanya, França, Itàlia, Alemanya, Bèlgica, Holanda, Dinamarca, Portugal, Suècia, Anglaterra, Estats Units, Colòmbia, Turquia, Índia...”.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.