Coalicions sobiranistes diferents

Més per Menorca amb Otegi i Més per Mallorca amb Compromís?

Més per Menorca troba una bona idea el projecte proposat per Arnaldo Otegui i estudiarà incorporar-s'hi mentre que Més per Mallorca opta per coalitzar-se amb Compromís, dues estratègies electoral diferents que, tanmateix, no són gens estranyes ja que es tracta de dos partits sobirans. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Més per Menorca considera una bona idea el projecte electoral que va proposar Arnaldo Otegi: un front sobiranista general per concórrer a les eleccions europees del mes de maig pròxim. Una proposta que el president de la Generalitat catalana, Quim Torra, recollí i feu seva. Es tractaria d’unir sota les mateixes sigles tots els partits sobiranistes valencians, balears, gallecs, bascs i catalans per anar al Parlament Europeu. Atès que la circumscripció és tot l’Estat, la unió sota una sola candidatura permetria al sobiranisme concentrar tots els vots i, per tant, no perdre’n ni un. D’aquesta manera evitaren els perills inherents a la reforma de la llei electoral europea que suposa que per primer cop a l’estat espanyol hi haurà un tall del 2% per obtenir representació, la qual cosa podria posar en perill els escons dels partits sobiranistes que feren resultats percentuals que fregaren, per sota o per sobre, aquest nivell.

Més per Menorca ha anunciat que “estudiarà” si se suma a la iniciativa però d’entrada considera el projecte com a “positiu” perquè, raona, ja que és a Europa on l’estat espanyol està tenint problemes amb les seves sentències i decisions judicials és lògic que l’acció política sobiranista s’hi traslladi, en el seu cas a l’àmbit que li pertoca, que és el Parlament Europeu, i que ho faci amb la màxima força possible.

Més per Mallorca, per la seva, banda, opta per una altre tipus d’estratègia de coalició, de moment. Vol arribar a un acord amb Compromís per anar junts a les eleccions europees, quelcom que anuncià com a objectiu el passat mes de juliol de manera formal la líder del partit ecosobiranista Bel Busquets. Des d’aleshores s’ha negociat entre les dues formacions i s’han vist les direccions per acordar la coalició. Excepte sorpresa majúscula, que ningú no espera que es produeixi, aquesta serà l’aliança de Més pe Mallorca per concórrer als comicis europeus, després de dues convocatòries –les de 2009 i 2014- sense participar-hi degut al trencament de relacions amb ERC, el seu antic aliat. Ara Més per Mallorca ha refet els ponts amb Esquerra –que participarà a la mateixa candidatura a les eleccions autonòmiques i insulars- i no es pot descartar que hi hagi un acord tripartit, però de moment, segons Busquets, “la nostra prioritat és Compromís que és el nostre aliat preferencial”.

Els dos Més

Tornant a les potencials diferents estratègies electorals europees de Més per Mallorca i Més per Menorca, per ventura és quelcom que causa sorpresa fora de les Illes, però en realitat no és res estrany. Cal entendre que són partits sobirans. Cadascú fa el que creu oportú a la seva illa i, també, de Balears cap a fora. L’acord de col·laboració els agermana exclusivament a l’àmbit polític balear.

En efecte, des de les primeres eleccions autonòmiques, de 1983, els dos PSM –Partit Socialista de Mallorca i Partit Socialista de Menorca-, que són els partits més importants dels dos Més actuals, han col.laborat a l’àmbit balear i format grup parlamentari conjunt al Parlament illenc. Sempre. Ara bé, com que són partits sobirans mantenen estratègies a cada illa i cap a fora –eleccions generals i europees- no sempre coincidents. Quelcom que viuen amb absoluta normalitat. En cas que ara fessin coalicions diferents per concórrer al Parlament Europeu no passaria res, i ni tan sols seria la primera vegada. De fet, ja el 1994, quan el PSM de Mallorca pactà anar amb Convergència Democràtica de Catalunya, el PSM de Menorca no hi participà. I no és l’únic exemple. “Hem anat en diverses ocasions per separat i no passa res, el nostre compromís és estar junts en el Parlament”, diu una font la seu central de Més per Menorca a Maó, en conversa telefònica amb EL TEMPS.

Sovint s’ha volgut veure també una certa divergència ideològica entre els dos partits agermanats. En el sentit que el menorquí seria més radicalment esquerrà i sobiranista que el mallorquí. Tanmateix no és ben bé així sinó que les realitats sociològiques i sobretot les magnituds de població de cada illa són diferents i, inexorablement, condicionen la representació política. Però no només les dels dos Més sinó la de tots els partits. Tampoc el PP menorquí és ben bé igual que el mallorquí o, encara menys, que l’eivissenc, i el mateix passa amb el PSOE. Són les diferències lògiques a tots els àmbits entre illes diferents.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.