'Brexit'

Theresa May, colpejada

Durant hores ha estat acusada a la Cambra Baixa. Theresa May defensa el seu pla de Brexit, però només uns pocs parlamentaris li donen suport. En canvi hi ha la rebel·lió dels ministres que fugen. Podrà salvar la seva oferta?

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Theresa May està a la Cambra dels Comuns britànica. El matí és una tempesta que li cau a sobre. La primera ministra vol explicar als presents el seu pla de Brexit que havia imposat al seu gabinet la nit anterior. Els estats d’ànims s’han accelerat i May és atacada des de tots els fronts: pels partidaris del Brexit, pels europeistes, pels escocesos i pels nord-irlandesos. Contínuament, el president de la Cambra de Representants, John Bercow, demana calma. «La primera ministra ha de ser escoltada!».

«Les alternatives són clares: podem optar per una sortida sense acord», diu May. «Podem arriscar-nos a no tenir Brexit en cap cas...». En aquest punt, la seva veu és aplaudida per alguns parlamentaris que no volen el Brexit. Després, continua May. «O podem triar la unió i donar suport al millor acord que es pugui negociar».

Tot és possible a Londres. Res no pot garantir ni el Brexit ni la continuïtat de May com a primera ministra. En realitat, May ha fet una cosa: ha reclamat l’acord de la Unió Europea sobre les modalitats de la sortida. La negociació pot apuntar a èxits, fins i tot en el tema més controvertit, que és el dubte de la frontera exterior del país amb la Unió Europea, a Irlanda o a Irlanda del Nord.

Les difícils negociacions amb Brussel·les no són res comparades amb les que May té al seu país. L’acord pres dimecres a la nit no va comptar amb el suport d’un terç dels seus ministres. Dijous, dos ministres i dos secretaris d’Estat anunciaven la seva marxa en protesta contra l’acord amb la Unió Europea. La marxa més sensible, la del ministre del Brexit, Dominic Raab.

Les properes setmanes esdevindran una mena de campanya electoral per a May. Es juga, sobretot, el seu futur polític. A mitjan desembre s’espera que caigui a la cambra baixa la decisió sobre l’acord pel Brexit. Actualment sembla difícil que May pugui obtenir majoria necessària per aprovar-ho. Necessita 318 vots i els seus tories tenen 315 votants. Els seus socis del DUP, unionistes d’Irlanda del Nord, rebutgen l’acord.

Els membres del mateix partit de May estan dividits. Entre els conservadors hi ha els qui prefereixen restar a la UE i hi ha també els qui rebutgen qualsevol compromís després del Brexit. En el debat de la cambra baixa parlava Anna Soubry, una de les veus més destacades dels favorables a la Unió Europea. Romandre a la UE: «Aquesta és la millor oferta», diu. May no pot descartar un segon referèndum.

I Jacob Rees-Mogg també s’alça. És el cap dels favorables a un Brexit dur. May no ha complert cap de les seves promeses, diu. La sortida de la unió duanera, la integritat del Regne Unit, la sortida del Tribunal de Justícia Europeu...

L’amenaça està oberta: No hi ha confiança en May. L’evidència suggereix que suficients tories podrien estar preparats per desafiar-la. Si els parlamentaris rebutgen l’acord, Gran Bretanya amenaça amb un caos governamental: la renúncia de May, noves eleccions, un nou referèndum...

A més, l’oposició no està unida. El líder laborista Jeremy Corbyn discrepa de l’acord. En canvi, el mateix Corbyn és un crític contrastat contra la UE, però havia expressat discrepàncies amb el Brexit. De la mateixa manera, és molt possible que alguns polítics laboristes, fins i tot, acaben votant el pla de May finalment.

«No canviaré la meva posició: sortirem de la UE», diu May. Fins llavors, haurà de sobreviure a moltes tempestes. Aquesta és l’única certesa.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.