Finances publiques

Uns pressupostos expansius però llastats pel deute

El mateix dia que Moncloa confirma que no hi haurà nou model de finançament, Vicent Soler presenta uns pressupostos que mantenen els 1.325 milions d’euros reivindicatius. Els comptes per l’any vinent apleguen als 22.096 milions d’euros, dels què 5.281 es destinaran a pagar el deute.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El d’e dimecres havia de ser un dia d’alegria per a Vicent Soler. El conseller d’Hisenda presentava en roda de premsa la lletra xicoteta dels pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 2019, els més expansius dels aplicats fins ara pel govern bipartit. També, uns comptes que escenificaven la bona sintonia dels socis del Botànic de cara a les pròximes eleccions. Eren “la goma d’enganxar que uneix dues legislatures de redreçament valencià”, com havia remarcat la vespra el president valencià Ximo Puig. Tanmateix, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, s’ha entestat a amargar-li la festa al seu company de files. La mà dreta de Pedro Sánchez confirmava aquest matí al Congrés que no hi haurà canvi en el model de finançament durant el temps que resta de legislatura. El govern espanyol ja s’havia pronunciat en termes similars amb anterioritat, però el pronunciament de Calvo d’avui en seu parlamentària confirma que Madrid dóna l’esquena a una de la principal reivindicació del govern de Puig.

Així les coses, Vicent Soler aprofitava la presentació dels pressupostos per a l’any vinent per reivindicar a Madrid “mecanismes transitoris” que “permeten als valencians i les valencianes disposar dels mateixos recursos que la resta dels espanyols”. En tot cas, i a l’espera que aquests es concreten -la ministra María Jesús Montero s’hi ha mostrat favorable però sense detallar quins seran els mecanismes de compensació-, els pressuposts de 2019 contemplen una partida de 1.325 “reivindicativa”, això és, una partida fictícia que la Generalitat calcula en el supòsit que el País Valencià rebera uns ingressos com la mitjana estatal. Aquesta pràctica la va iniciar el govern del Partit Popular en temps d’Alberto Fabra i el Botànic l’ha mantinguda invariablement en els seus anys de govern. “Nosaltres tenim les mateixes obligacions constitucionals que Cantàbria i ells tenen 800 euros més per capita que nosaltres”, lamentava Vicent Soler.

Siga com siga, el problema del finançament -i el consegüent endeutament- torna a llastrar els pressupostos per aquest any. El pagament del deute és la segona partida més important dels pressupostos per l’any vinent. Dels 22.096 milions d’euros contemplats per l’any pròxim, un total de 5.281,3 milions es destinaran al pagament del deute. De fet un de cada quatre euros del pressupost de la Generalitat es destinarà a amortitzacions i interessos. Respecte de l’any passat es registra un increment del 13,5%, l’equivalent a 627 milions d’euros. De fet, segons reconeix la pròpia Conselleria d’Hisenda, la pujada del deute i els interessos suposa quasi el 30% de l’increment total dels pressupostos.

 

Oltra ix reforçada

Així doncs, el pressuposts una volta descomptats el pagament del deute pugen a 16.706 milions d’euros, això és un 9,9% més que en l’exercici anterior. D’aquests 16.706 milions, 13.818 es destinaran a la despesa social, això és “la major dotació de la història”, segons Vicent Soler. Són, deia la vicepresidenta Mónica Oltra, unes xifres que permetran fer “polítiques fetes amb el cor i amb la mà per millorar el benestar de totes les persones”.


Sanitat és, com tots els anys, la Conselleria que més diners rebrà: 6.435 milions d’euros, això és el 46,2% de la despesa no financera (és a dir, la despesa una volta descomptat el pagament del deute). A poca distància queda la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, amb 4.780 milions d’euros, el que representa un 43,1% del total. La següent conselleria és la d’Igualtat i Polítiques Inclusives, amb 1.196 milions d’euros. El departament que dirigeix Mónica Oltra és el segon que més creix del govern valencià, amb un increment del 27,7% respecte de l’any anterior. El primer és la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, que amb una partida de 516 milions d’euros registra un augment del 32,8%. No s’ha de perdre de vista que l’ampliació del parc públic d’habitatge i la posada en marxa d’un pla contra la bombolla del lloguer eren dues de les mesures a les que Podem va condicionar el seu suport als pressupostos.

També s’incrementa de forma molt notable la partida d’atenció a persones en situació de dependència, que augmenta en un 44,74%, el que suposa 114 milions més, fins situar-se en els 1.528 milions d’euros. Una altre àmbit que surt reforçat amb aquests pressupostos és el de la Xarxa Valenciana d’Igualtat, que compta amb 5,3 milions d’euros, el que permetrà dotar d’agents d’igualtat tots els municipis i mancomunitats de més de 20.000 habitants. 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.