Desenvolupament rural

Qualitat, proximitat, suport

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya té com a finalitat donar empara a un dels sectors més tradicionals de l’economia del Principat. El de la FCAC és un treball que s’allarga des de fa més de tres dècades i s’ha anat adaptant als nous reptes d’un mercat global i un consumidor cada vegada més exigent i en sintonia amb els productes de proximitat.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L’any 1915 es va crear la primera cooperativa lletera a l’Estat espanyol. Parlem de CADÍ, ubicada a l’Alt Urgell i la Cerdanya i integrada per socis ramaders que al llarg de més d’un segle de vida han contribuït a l’arrelament al territori amb el seu sector econòmic tradicional. El principal valor de CADÍ és que es nodreix d’una llet singular, produïda en un centenar d’explotacions ramaderes, i ofereix un bon producte i uns derivats lactis de gran prestigi que han assolit, entre més coses, la distinció de la denominació d’origen protegida (DOP) per a la mantega i un dels formatges, Urgèlia, elaborats per aquesta societat cooperativa.

Les comarques en què aquesta cooperativa es desenvolupa són de les més despoblades del país. És evident que, en aquest context, l’existència d’una empresa que comercialitza anualment 9.000 tones de formatge, 500 de mantega i 450 de mató i formatge fresc --segons dades de l’any 2017 proporcionades per l’empresa-- suposa una estabilitat difícil d’aconseguir en segons quins indrets. Més encara quan el producte destaca per una alta qualitat que el fa singular entre la competència. El model empresarial ha estat clau, també, en el fet que aquest projecte sigui una realitat centenària. Una assemblea general és la que nomena el consell rector, sobre el qual recau la representació i la gestió d’aquesta empresa de 120 treballadors que guanya terreny en el mercat internacional a través de l’exportació, cada dia més present. Tot amb material de proximitat, que és la garantia de qualitat del producte final i que serveix no només per assegurar el treball a la comarca, sinó també per internacionalitzar-la.

El de CADÍ és un exemple de les 204 cooperatives integrades a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, entitat que té l’objectiu de donar suport a totes aquestes empreses que mantenen el sector agrari arreu del Principat alhora que es contribueix a la modernització pròpia dels temps actuals. El gruix de cooperatives es troba a les comarques del sud de Lleida, a Tarragona i a les terres de l’Ebre, si bé la seu central de la Federació és a Barcelona per “estar a prop dels centres de decisió”, diu Jordi Vives, director de la federació. 

El col·lectiu de cooperatives agràries que representa la FCAC és molt heterogeni. En aquest sentit, cal tenir en compte que, depenent del model de producció i del sector, hi haurà cooperatives que treballen amb grans volums destinats bàsicament a l’exportació i que aquesta estratègia no és incompatible amb la d’altres cooperatives que comercialitzen una marca pròpia, d’oli o vi, per exemple, i aposten per fer un producte de proximitat d’alta qualitat que poden posar a l’abast de set milions de consumidors locals. 

De la mateixa manera, determinades cadenes de distribució aposten pel producte de marca pròpia, també anomenat de marca de distribuïdor, i algunes cooperatives treballen en aquest sector per la tipologia de producte i el volum de producció que gestionen. 

En qualsevol cas, Jordi Vives ressalta la importància de la comercialització i del producte km 0, “cada vegada més apreciat pel consumidor. Per això, posar a disposició del consumidor la qualitat i la proximitat és una estratègia a consolidar. La comercialització dels productes de les cooperatives dóna empenta a les economies del territori. És la manera perquè el sector contribueixi al país. I viceversa”.

Una tasca que no sempre compta amb facilitats. A FCAC, expliquen que treballen perquè, de cara al 2020, des d’Europa es donin ajuts compensatoris “als productors de les zones desfavorides que treballen en zones de producció més complicada i que necessiten més suport”, diu Vives. “Una de les nostres funcions és la de representar, i treballem l’escenari de política agrària comunitària. I ens trobem que hi haurà zones que perdran intensitat d’ajut, cosa que ens preocupa”. Amb el treball conjunt amb l’Administració catalana, FCAC mira que els productors del Principat no es vegin desafavorits per les polítiques continentals.

Xavier Pié és el vicepresident i responsable de Desenvolupament Rural de la FCAC. Ell mateix explica el paper clau de les cooperatives en el sector agroalimentari, atès que són aquestes entitats les que representen “més del 70% de la producció conjunta a Catalunya en sectors com l’arròs, l’oli d’oliva i l’ametlla i la fruita de pinyol”. Per no despenjar-se de la competència ni del vincle amb els consumidors, cada cooperativa desenvolupa la pròpia investigació en termes d’innovació, i això garanteix --entre més coses-- que en aquests centres s’oferesca treball qualificat. Una tasca conjunta de tots aquests centres que també s’integren en l’estratègia RIS3CAT de la Generalitat de Catalunya i amb projectes europeus per donar valor als subproductes i als residus agraris i en què la FCAC està integrada a través d’un consorci que aplega universitats, centres tecnològics, empreses i associacions de distints Estats d’Europa.

Aquesta via serveix, també, per mirar de garantir el relleu generacional dins de les cooperatives, “un dels temes prioritaris per a la federació”, diu Xavier Pié, que explica com des de FCAC han iniciat “el projecte ‘Liderem el relleu’ per tal que faciliti aquest propòsit, a més de donar xarxes als mateixos joves per compartir experiències i reptes”. Un objectiu que se suma al de la integració femenina en les cooperatives agràries, si bé aquesta aposta ha tingut èxit durant els últims anys, en què “s’ha passat d’una posició d’invisibilitat històrica a fer que siguin titulars d’explotacions”. Ara, segons Pié, “el que hem d’afavorir és la participació de les dones dins dels òrgans de direcció de les cooperatives”.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.