Aràbia Saudita

"El missatge darrere d’aquesta mort és clar"

L’exagent de l’FBI Ali Soufan parla sobre els motius pels quals han assassinat a Jamal Khashoggi i les conseqüències polítiques que se’n deriven.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Per què sembla que potser el príncep hereu saudita, Mohammed bin Salman, també anomenat MbS, va ordenar treure del mig un dels seus crítics encarregant un assassinat?

El cas encara no està tancat, no tenim tota la informació. Però tot indica que Khashoggi va ser assassinat. És i sempre ha sigut difícil mirar i endinsar-se en les ments de dictadors i governants autoritaris. Per què Putin va fer enverinar amb material radioactiu un home enmig de Londres? Penso que MbS vol establir un precedent. El missatge darrere d’aquesta mort és clar: si estàs en la meva contra i vols ser un perill per a mi, jo contraatacaré i et pillaré, tant se val on siguis. Ell ho volia tan brutal com va ser i, al mateix temps, segurament esperava poder-se’n salvar.

Però què tenia Jamal Khashoggi per ser una amenaça tan gran?

Khashoggi no és com altres opositors de l’estranger, ell és producte d’aquest mateix sistema. El coneixia des de dins. Tenia una gran credibilitat a Occident, als mitjans de comunicació d’aquí, però també en el seu propi país. Qualsevol persona que sigui com Khashoggi és una clara amenaça per a algú com MbS.

També es diu que Khashoggi tenia informació privilegiada sobre el paper dels saudites en els atemptats de l’11 de setembre.

Jo penso que no. Sí que hi ha moltes proves sobre la presumpta implicació dels saudites en els atacs. Però tot això ja està en les acusacions de les famílies de les víctimes, en l’informe de la Comissió de l’11-S i en documents governamentals. No cal matar ningú per això.

Quins seran els efectes d’aquest escàndol per a Aràbia Saudita?

Si es demostra que MbS va ordenar un assassinat, els danys seran enormes. La credibilitat del príncep hereu estarà perduda i la seva imatge com a reformista, també. Igual que va dir el senador republicà Lindsey Graham la setmana passada: mentre MbS mani, les relacions dels EUA amb Aràbia Saudita ja no podran ser com abans.

Això vol dir que el rei ha de distanciar-se del seu fill?

En el cas que MbS ho hagi fet, cal que el rei Salman es decideixi: vol assegurar l’estabilitat de la casa Saüd i la del regne o el futur del seu fill?

Entrevista de Britta Sandberg

Traducció de Mar Sanfèlix

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.