Hemeroteca

La valencianitat d'UV

Rescatem aquest editorial de la revista EL TEMPS publicat el setembre de 1996, al número 637, que evidenciava les contradiccions d'Unió Valenciana, un partit de dreta regionalista que deia defensar els interessos valencians i que sempre s'hi oposava a defensar qüestions tan elementals com la llengua. UV, en aquell temps, va acabar absorbida pel Partit Popular gairebé en la seua totalitat.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El passat cinc d'agost el ple de l'ajuntament de Tavernes de la Valldigna (la Safor) va aprovar una moció en què feia constar al president de la Generalitat Valenciana [Eduardo Zaplana] la seua preocupació per la retirada de les ajudes a les publicacions i les ràdios en valencià i li demanava que tornara a incorporar-les als pressupostos. La moció havia estat presentada pel grup socialista i va tenir el suport dels regidors d'Esquerra Unida i Unitat del Poble Valencià. En contra van votar els representants del Partit Popular i el solitari regidor d'Unió Valenciana.

Aquest agrupament de forces no és nou. Es repeteix sempre que hi ha alguna referència a l'ús i al suport que ha de tenir el català al País Valencià. El Partit Popular respon amb la lògica del seu plantejament polític: el valencià està bé com està i no cal fer res més, però Unió Valenciana entra sempre en una clara contradicció. Els seus líders, si més no els actuals, repeteixen que la promoció del valencià és una de les prioritats de la seua acció política com a partit nacionalista que (diuen que) són. Però això no els impedeix perdre oportunitats com la que van tenir a Tavernes per provar que van més enllà de les paraules.

Els exemples en són molts. Quan algun ciutadà és agredit per utilitzar el català en un context públic, i el fet ja ha passat a convertir-se en notícia escandalosament quotidiana, els portaveus d'Unió Valenciana callen, i les protestes i denúncies només arriben per part dels partits que es van posar d'acord a Tavernes. Pot passar a Benidorm, a València o a Alacant, en un bar o en una biblioteca de la Generalitat, la localització és irrellevant perquè, davant d'aquests fets, per més greus que siguen, els "nacionalistes"d'Unió Valenciana no han dit, fins ara, ni pruna. Ni tan sols el parany de les normatives pot justificar el silenci d'Unió Valenciana.

La setmana passada es va inaugurar a València el nou sistema de bitllets per als autobusos públics. Entre altres novetats, tindran l'edició exclusiva en castellà. De nou, les forces progressistes van protestar i de nou Unió Valenciana va callar. Els bitllets eren un dels únics llocs on la delirant normativa de l'Academia de Cultura Valenciana, la que propugna UV, era utilitzada. Així doncs, no es tracta de normatives; tant se val que s'utilitze l'ortografia valenciana o la del senyor Xavier Casp, que es parle amb accent de la Marina o de l'Horta, a Unió Valenciana no pareix interessar- li per a res el valencià. On arriba, doncs, el seu nacionalisme? Sembla que enlloc. Als missatges llançats per persones vinculades a Unitat del Poble Valencià, ara per ara l'únic partit nacionalista que existeix al País Valencià, sobre la necessitat de superar els conflictes de símbols i de normatives per unificar les forces sincerament nacionalistes, els representants d'UV han tornat a respondre amb el silenci.

I les bases? Això és encara un enigma. Els grups que alguna vegada van estar vinculats a Unió Valenciana (per exemple Joventut Valencianista) i sincerament preocupats pel futur del país i la llengua, ja l'han abandonada fa temps i treballen des d'altres plataformes, però no deixen de ser una minoria. No obstant això, l'intent sembla engrescador i pot ajudar a desemmascarar més el fals nacionalisme d'Unió Valenciana. L'exemple de Joventut Nacionalista demostra que en l'entorn d'UV, per baix, pot haver-hi, i caldria quantificar en quin percentatge, gent interessada en un projecte de redreçament del País Valencià; per dalt, ja se sap, silenci.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.