Els crítics

Rap de llegenda en 'Unsolved'

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Fer una sèrie sobre un crim a un cas per temporada no és precisament una idea nova. Ni tan sols quan el crim en qüestió està basat en fets reals. Però hi ha alguna cosa a Unsolved, sèrie que s’ha estrenat recentment a Netflix, que fa que destaqui sobre d’altres ficcions similars: el fet de tractar un crim relacionat amb el món del rap. La primera temporada intenta esclarir què va passar amb Tupac i Notorious B.I.G., assassinats amb pocs mesos de diferència i seguint el mateix mètode. La relació entre els dos crims ha obsessionat els seus fans i ha generat investigacions en forma de llibres i documentals. Si ja és habitual que aquest material proliferi al voltant de fenòmens musicals, quan hi ha un fet tràgic que permet l’especulació es multipliquen. La música popular és plena d’històries d’artistes amb un final abrupte que han generat i continuen generant interès. N’hi ha de ben coneguts, com John Lennon, i n’hi ha que, pel fet de pertànyer a una subcultura més allunyada del mainstream, no són tan coneguts pel públic en general. Aquest podria ser el cas de Sid Vicious, Kurt Kobain o Dimebag Darrell, per citar-ne alguns. Les seves històries són particularment interessants de portar al terreny de la ficció perquè es poden fer servir, no només per explicar el seu cas específic, sinó per donar a conèixer el moviment musical i cultural de què van formar part.

Això és exactament el que fa Unsolved: involucrar l’espectador en la investigació dels crims de Tupac i Notorious B.I.G. i al mateix temps fer una reivindicació del rap com a forma artística. Ho fa d’una manera molt orgànica, contra- posant l’actitud que tenen cap al cas els detectius que se’n van encarregar inicialment, l’any 1997, amb l’actitud dels detectius que van haver de revisar la feina feta pels primers, l’any 2006. Mentre que per als primers els dos rapers no eren sinó dos negres més que acaben morts a trets, per als segons són dos músics, la mort dels quals no va ser investigada amb prou professionalitat precisament pel fet de ser afroamericans. Aquestes diferències serveixen perquè, a través de la història de la mort dels dos rapers, la sèrie construeixi una reflexió sobre el racisme, de manera que el tema central de la sèrie transcendeix els detalls del cas que l’ocupa. Al mateix temps, la creació de dues línies temporals permet establir un joc entre la trama del passat i la del pre- sent que fa el desenvolupament menys lineal i més complex. La tècnica de l’investigador investigat ja havia obtingut bons resultats en altres sèries criminals recents, com ara True Detective o Man- hunt Unabomber.

Unsolved no té una factura tan cuidada com aquestes dues sèries, ni és tan ambiciosa en termes formals, i recorre sovint a solucions estàndards. Però, en canvi, és intel·ligent i eficaç desenvolupant les trames i explicant el context. A mesura que el guió va desgranant els detalls dels dos assassinats i les possibles connexions entre els crims, Unsolved introdueix l’espectador en l’univers musical a què pertanyien Tupac i Noto- rious B.I.G., de manera que la rivalitat entre els rapers de la Costa Est i els de la Costa Oest ocupa un espai important de la sèrie, juntament amb el segell Death Row Records. Els aficionats al rap quedaran més que satisfets amb l’exhaustivitat que es treballen els detalls i els que arribin a Unsolved simplement buscant una sèrie criminal poden acabar fàcilment fascinats pel món dels rapers gràcies a l’esperit divulgatiu de la sèrie i una banda sonora que és un encert rere l’altre. No descarteu passar-vos la resta de l’estiu escoltant a tot volum discos com All Eyez On Me o Me Against the World.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.